Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Swedberg: "Jag kan inte leva utan fotboll"

Publicerad
Uppdaterad
78 A-landskamper, VM-brons i Kina 1991, fyra SM-guld, Diamantbollvinnare 1996.
Expertkommentator i Eurosport, SVT, TV4 - och nu i tidningen du håller i.
- Det ska bli väldigt kul och inspirerande att också få delge SPORT-Expressens läsare mina åsikter, säger Malin Swedberg.
En annan tidigare landslags-spelare - Hanna Marklund - var förra säsongen SPORT-Expressens expert på damallsvensk fotboll och landslaget.
Men Marklund väntar sitt andra barn, och därför är vi här på SPORT-Expressen väldigt glada att kunna presentera en minst lika kompetent ersättare - Malin Swedberg.
Ni hör hennes fräna stockholmska i TV4, och nu ska hennes brännande åsikter också vara en del i SPORT-Expressen varje vecka.

Kommentator efter petningen

Hur blev du expertkommentator i första läget?
- I samband med VM i Sverige 1995 var jag petad och då fick jag möjlighet att kommentera damfotboll i Eurosport. Därifrån gick jag till SVT och kommenterade både herr- och damfotboll. Och sedan på fyran har det blivit damfotboll.
- Anledningen till att jag gjorde det från början var att jag tycker det är så jäkla roligt att titta på fotboll. Och det är ett fantastiskt jobb att få möjlig-heten att fortsätta hålla kvar och odla det intresset.
- Fotboll är en livsstil och jag skulle inte klara av att leva om jag inte var engagerad i den på något sätt.
Intresset kom långt innan hon kunde stava till offside och bicykletas.
- När jag var sex år sa jag till min pappa att jag skulle bli fotbollsproffs i Italien och att jag skulle fixa en restaurang till honom.

I Napoli när hon var 19

Och proffs blev Malin Swedberg - i just Italien. Tyvärr räckte inte pengarna till något matställe.
- Jag spelade i Napoli i tre månader när jag var 19. Jag tjänade däremot inget. Häromdagen hittade jag kontraktet - jag hade 1 200 i månaden.
Nu gör dock denna 42-åring också annat än att titta på, berätta om och analysera damfotboll.
Malin Swedbergs "riktiga" jobb är polis - hon gick ut Polis-högskolan 1996 - men det handlar för hennes del inte om att följa upp cykelstölder eller att ta fast godissugna snattare.

Jobbet: Utreda grova brott

Det rör sig om betydligt hemskare saker än så.
- Jag utreder grova brott. Det är allt från våldtäkter till rån, mord, utpressningar och dråp.
En kvinna med mycket skinn på näsan, alltså. Där också.
I går när vi träffades noterade jag Malin Swedbergs klädsamma solbränna.
Förklaringen heter spanska Valencia.
- Jag flyr vintern och har bott där i olika långa perioder under tre år. Min man är professionell pokerspelare och kom med förslaget att vi skulle bo utomlands då och då.
Blir det inte problem att hålla koll på damfot-bollen då?
- Det finns ju så mycket på nätet och jag läser allt. Sedan brukar jag ringa till de allsvenska tränarna och prata med dem. Och andra som varit på matcher och följt fotbollen nära.
Så välkommen till SPORT-Expressen, Malin Swedberg.
- Tack, det känns väldigt kul och inspirerande att få vara en del av en tidning som tar damfotbollen på så stort allvar som ni gör.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag