Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Succéstarten: ”Viktigt” att vi inte svävar i väg..”

Foto: THERESE BACK / STELLA PICTURES

Hammarby IF ligger trea i damallsvenskan – på CL-plats. 

Mycket tack vare succéspelaren Madelen Janogy, 25. 

– Jag tror att det är viktigt att vi inte svävar i väg, säger hon. 

Hammarbys damer avancerade från elitettan upp till damallsvenskan efter en bra säsong i fjol. Den här säsongen har börjat i storartad stil för stockholmslaget från söder.  

Just nu befinner hon sig i Fukuoka, Japan, med övriga truppen i landslaget som om en vecka gör OS-premiär mot USA. 

Inför OS-uppehållet så ligger Hammarby på tredje plats, som nykomlingar. Bäste målskytt i laget är Madelen Janogy som värvades till Bajen inför den här säsongen. Åtta mål och fyra assist har hon gjort på tolv matcher. 

– Ja men det har känts väldigt bra, vi har en tydlig spelidé och har gått föra på hårt. Jag var skadefri hela försäsongen och kom in i det väldigt fort. Det har känts väldigt bra både för mig och för laget. 

Storstilad comeback 

Janogy var tongivande i det Piteå som vann SM-guld 2018 och säsongen efter gjorde hon VM-debut i Frankrike när Sverige mötte Chile. Hon byttes in och stod för en framspelning och ett mål, en oerhörd succé till debut. 

Säsongen efteråt spelade hon inte alls på grund av mentala svårigheter. Årets säsong har gått i storartad stil för 25-åringen från Falköping. 

– Det känns ju jättebra och man får med sig ett självförtroende när det flyter på bra. Också att man får belöning för det hårda arbete man har gjort och att vi får ett självförtroende i den spelidén vi har. 

”Viktigt att inte sväva iväg”

Hammarby ligger på tredje plats i damallsvenskan. Skulle den placeringen stå sig säsongen ut, så är de kvalificerade till den andra rundan av Champions League nästa år. 

Det var inget som Janogy trodde när hon skrev på för Hammarby.

– Jag tror att det är svårt att sätta förväntningar när man kommer till en nykomling. Vi snackade mycket om etablering, men inte att vi skulle vara med i toppen. Inte sätta någon press utan mer fokusera på att jobba hårt och ta det dag för dag. Så jag skulle inte säga att jag hade de förväntningarna, säger hon.

Om det blir CL-spel för henne och Hamarby är inget som Janogy vill tänka på nu. 

– Jag tror att det är viktigt att vi inte svävar i väg utan att vara här och nu. Nu har vi en topp-tre-placering, men det handlar bara om att jobba otroligt hårt för det kommer bli väldigt tufft i höst, säger hon avslutande.