Striderna om Tyresös svåra mångmiljonkris

Foto: Cornelia Nordström

TYRESÖ/ALBUFEIRA. Tyresös damlag är i akut behov av hjälp.

SPORT-Expressen kan nu avslöja att deras totala skuld uppgår till 7,8 miljoner kronor.

Samtidigt står det i tävlingsbestämmelserna att damlaget ska tvångsnedflyttas nästa säsong.

I kulisserna pågår en politiskt strid med sekretessbelagda dokument och anklagelser om försök att kringgå EU:s regelverk.

Sent i går kväll blev klubbens ordförande Hans Lindeberg omvald på föreningens årsmöte.

Han försöker nu få in kontanta medel för att kunna genomföra nästa veckas kvartsfinal i Champions League.

Vårsolen glänser på den nybyggda läktaren på Tyresövallen. De blå plaststolarna reflekterar solens ljus. Läktaren är tom - men ändå av stort intresse.

Stålkonstruktionen är enligt Tyresö Fotboll AB en av anledningarna till att klubben nu genomgår en företagsrekonstruktion.

Den andra orsaken är minskade sponsorintäkter.

På konstgräsplanen framför läktaren går en ensam man och placerar ut koner.

Peter Olsson förbereder damlagets eftermiddagsträning. Med huvudtränaren Tony Gustafsson på tränarkonferens i Portugal har den assisterande tränaren fått ta över på hemmaplan.

Olsson ger korta instruktioner, både på svenska och engelska.

Marta, en av de nio spelarna som inte befinner sig på landslagsläger, tolkar åt sina nya brasilianska lagkamrater.

Världsstjärnan är vid gott humör trots att hon liksom sina lagkamrater inte har fått ut någon lön för februari månad.

– Vi behöver alla spelare vi har här så de får göra sig förberedda på en tuff match, säger Marta och syftar på kvartsfinalen i Champions League.

Nyförvärven är fyra till antalet.

De anlände till klubben i mitten av januari.

Då stod det redan klart att Tyresö Fotboll AB hade ett ekonomiskt underskott på 4,5 miljon kronor.

Den stora frågan: Hur kunde klubben värva nya spelare samtidigt som damlaget var på väg mot konkurs?

– Vi hade en klar formulering på hur vi skulle ha vår trupp och då gjorde vi ett antal byten. Vi måste fortfarande ha en trupp. Men nu har vi stannat och gjort det vi ska, säger Hans Lindberg, ordförande både för Tyresö FF och Tyresö Fotboll AB, bolaget som innefattar damlaget.

Inför säsongen har två fystränare, lagledaren och materialaren tvingats lämna laget. Samtidigt har spelartruppen bantats.

Bristen på bredd skapar oro. Innan damlaget inleder smålagsspel på Tyresövallen ger Peter Olsson tydliga instruktioner:

"Det är det fysiska vi vill åt men se till så att vi inte får några skador."

Tjugo minuter senare har nio spelare blivit åtta efter en stukad fot.

Företagsrekonstruktion

I styrelserummet gör ordföranden Hans Lindberg sitt yttersta för att lappa ihop ekonomin. 67-åringen var moderat kommunfullmäktige i Tyresö 2004. I styrelserummet har han sällskap av bland annat Ulf Lönnkvist, tidigare idrottsminister för Socialdemokraterna. Runt dem råder det kaos.

Ett antal större sponsorer har minskat sitt stöd och ytterligare några har hoppat av skutan.

Den sjätte mars ansökte bolaget om en företagsrekonstruktion. Då framkom det uppgifter om 48 olika fordringsägare och skulder på 4,5 miljoner kronor för räkneskapsåret 2013.

Nu visar det sig att skuldberget har ökat - dramatiskt.

SPORT-Expressen fick i går ta del av ny information. Enligt företagets rekonstruktör Hans Ödén uppgår skulderna nu till 7,8 miljoner kronor.

– Låt mig få titta på siffrorna innan jag kommenterar detta, säger Hans Lindberg och säger sig vara ovetande till de 7,8 miljonerna.

Uppe i kommunhuset har damlagets ekonomiska problem väckt ont blod på politiskt nivå.

Enligt uppgifter till SPORT-Expressen har det varit oenighet kring huruvida kommunen ska rädda Tyresös damlag ur den ekonomiska krisen. Socialdemokraterna och Moderaterna ska ha varit mest villiga att hjälpa till.

Men när kommunen fick en ansökan om ett engångsanslag på 2,7 miljoner kronor avslogs den.

Enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande Dick Bengtson (M) röstade en enig kommunstyrelse nej till anslaget eftersom kommunens revisionskonsulter kommit fram till att det fanns risk att kostnaderna för att rädda klubben skulle överstiga 2,7 miljoner kronor.

Den ekonomiska rapporten blev sekretessbelagd, liksom Miljöparitets yttrande i frågan.

Något som väckt irritation.

– De menade att vi skrivit saker där som var hemliga. Men det hade vi inte. Det är lite att lägga munkavel på oss, säger Marie Åkesdotter, gruppledare för Miljöpartiet i Tyresö.

– Socialdemokraterna och alliansen har också skrivit yttrande, men det var av hänsyn till bolaget. Och att vi inte anser att det finns anledning att skylta med det, svarar Dick Bengtson.

Enligt Åkesdotter diskuterade kommunen olika sätt att kringgå EU:s statsstödsregler under kommunstyrelsens möte.

– Kommunen kan inte bara ge pengar hursomhelst till ett företag. Det är statsstödsregler som träder in då och man måste be EU om lov. Då diskuterades det att man skulle försöka hitta någon annan lösning genom att ge Tyresö FF pengar som i sin tur skulle agera mellanhand.

Du menar att pengarna skulle gå via ungdomsföreningen för att sedan hamna i bolaget?

– Ja det diskuterades. Det skulle bara vara en konstruktion då för att kringgå EU:s regler och det ställer vi inte upp på, säger Åkesdotter.

Dick Bengtson besvarar kritiken:

– De får det att låta som att det vore att man gick ut med en påse sedlar en mörk natt och petade över dem.

– Det är helt rätt att man har ett sådant regelverk om vi till exempel skulle ha två konkurrerande åkerier i kommunen och ett hade varit i kris, då vore det helt fel, men vad jag vet finns det ingen konkurrerande verksamhet med Tyresö Fotboll AB, säger Bengtson.

Storsponsorn oföstående

Ett stenkast från Tyresövallen står Roger Klaiber och sorterar frukt på Ica Kvantum. Han är delägare i butiken som har lånat ut pengar till Tyresö Fotboll AB i syfte att rädda kvar damlaget.

– Vi fick en förfrågan om vi kunde tänka oss att göra det och vi hade möjlighet och ville gärna hjälpa till och stötta lite.

I Tyresös galleria går snacket.

Ska damlaget överleva? Och hur har det kunnat gå så illa?

– De har köpt in mycket utländska spelare i stället för att ta från de egna leden underifrån, säger Tyresöbon Monica Thörne, 45.

– Man vill ge tjejerna så bra service som möjligt men ibland kanske man sätter ribban för högt och då får man backa lite, säger Roger Klaiber.

I Göteborg sitter storsponsorns Prioritet Finans vd Nils Wiberg. Han ställer sig oförstående till situationen.

– Jag tycker det är lite oklart vad som händer och sker. Men vi har gjort rätt för oss med vad vi har kommit överens om, vi har inga nya förhandlingar, säger Wiberg.

I matsalen på Njupkärrs skola hade Tyresö FF årsmöte i går kväll. Till en början ställdes flertalet kritiska frågor till Hans Lindberg gällande klubbens damlag. Två medlemmar påtalade oro kring att slussa bidrag via föreningen till bolaget. Liksom Miljöpartiet benämnde de EU:s statsstödsregler.

Hur ser ni på risken att föreningen blir återbetalningsskyldig om man granskar bidragen och vart de går? undrade en man.

– Jag kan inte ge dig ett konkret svar, men att det är tänkt på det kan jag tala om.

"Ingen som såg att detta skulle komma"

I paragraf 21 i svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser står följande: "Representationslag vars förening kommit på obestånd och genomfört rekonstruktion som lett till ansökan om ackordsförfarande eller att förening genomfört frivillig ackordsförhandling, ska flyttas ned till en serie som ligger en serienivå lägre än den serie laget deltagit i senast."

Något som är på väg att bli verklighet enligt rekonstruktören Hans Ödén.

– De kommer aldrig att kunna betala alla skulder utan det kommer att bli ett ackord, säger Ödén.

– Jag avvaktar tills svenska fotbollsförbundets beslutar. Före det kan jag inte lämna någon typ av spekulation, säger Hans Lindberg.

Men ni är medvetna om risken?

– Ja, regelsystemet ser ut såhär och det är fullt klart.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson:

– I nuläget är det en fråga för föreningen, men blir det en fråga för förbundet landar den hos vår licensnämnd.

Karl-Erik Nilsson befinner sig i södra Portugal i Albufeira där Sveriges damlandslag blev fyra i Algarve Cup i går.

Efter förlusten mot Island berättade SPORT-Expressen för Lisa Dahlkvist om paragraf 21.

– Det hoppas jag verkligen inte händer. Men man vet inte… Det var väl ingen som såg att detta skulle komma, säger Dahlkvist.

"Det som är bekymret"

Tyresös tränare Tony Gustafsson:

– Vi har sagt att oavsett hur mycket stress och orosmoln det finns utanför fotbollsplanen, så när vi väl går in på planen ska vi inte låta något störa oss och våra förberedelser.

Den 23 mars spelar Tyresö kvartsfinal i Champions League. Damallsvenskan börjar den 13 april. Samtliga utgifter kring matcherna måste under rekonstruktionen betalas kontant.

– Det är det som är bekymret att vi kan inte handla i dag, vi får inte handla. Det gäller att vi får in intäkter så fort som möjligt, säger Hans Lindberg.

Marta som har kontrakt tills juni försöker stänga ute alla tankar på konkurs. Men verkligheten gör sig ständigt påmind på Tyresövallen.

Bollen hon sparkar på är vita och lila. Det är en Uefa-boll med Champions League-bucklan på bild.

– Så länge vi har ett lag så har vi vår dröm kvar, säger Marta.