Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnans kanon frälste Häcken i toppstriden

Elin Rubensson.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Filippa Curmark kramar om Elin Rubensson efter den sistnämndas 1–0-mål mot BP.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Häcken tar rygg på topptrion i damallsvenskan.

Elin Rubensson, 29, sänkte Brommapojkarna med ett klassavslut som blev matchens enda mål.

– Det är alltid gött att göra mål, säger landslagsspelaren till Viaplay.

BK Häcken föll förvisso mot Paris Saint-Germain på bortaplan i det första Champions League-kvalmötet av två i onsdags. Men den franska storklubben vann bara med 2–1 – efter ett sent avgörande i Paris – vilket ger Hisingslaget ett helt okej utgångsläge inför returen på Bravida arena på onsdag. Vinnaren i dubbelmötet får en plats i den prestigefyllda turneringens gruppspel.

Mellan de båda matcherna ställdes Häcken under lördagen mot bottenlaget Brommapojkarna i damallsvenskan – och det dröjde bara drygt åtta minuter innan hemmalaget kunde ta ledningen.

Elin Rubensson drog till från distans och bollen letade sig in i mål, strax nedanför det vänstra krysset. Målet var landslagsspelarens tredje för säsongen.

– Jag fick ett skottläge och tänkte bara ”nu drar jag till” och den satt ju, så det var skönt. Det är alltid gött att göra mål, säger Rubensson till Viaplay om 1–0-målet.

Jätteläge i slutsekunderna

Häcken kom i våg efter våg mot BP:s mål och hade ett stort bollinnehav, till skillnad från matchen mot PSG tidigare i veckan.

– Det är lite ombytta roller nu. Det var mycket defensivt jobb i den matchen, nu är det mycket offensivt. Men vi behöver bli lite noggrannare i passningsspelet och dra upp tempot – då kommer lägena och målen att komma, säger Elin Rubensson i pausintervjun.

Men några fler mål kom inte utan 1–0 stod sig matchen ut.

BP hade ett jätteläge att kvittera i matchens absoluta slutskede. Ellen Toivio slog ett inlägg från höger, men ingen BP-spelare lyckades nå fram till bollen som i stället gick ut över kortlinjen. Det var det sista som hände i matchen.

Häckens lagkapten Filippa Curmark var inte nöjd med lagets insats.

– Vi var lite naiva, lite bekväma och tänkte kanske att det skulle gå lättare än vad det gjorde. Vi är inte supernöjda med resultatet och prestationen, men vi vann ändå rättvist och det är skönt, säger hon till Viaplay.

I och med segern tar Häcken rygg på de tre topplagen (Rosengård, Linköping och Kristianstad) i damallsvenskan. En topp tre-placering innebär kval till Champions League nästa säsong.