Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnan rycker in på sjukhuset – i krisen

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Cajsa Andersson.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Det var i år som hon skulle satsa fullt ut på fotbollskarriären.

Sen kom coronakrisen.

Nu jobbar allsvenska stjärnan Cajsa Andersson, 27, extra på universitetssjukhuset i Linköping.

– Jag har ju faktiskt en utbildning och en erfarenhet som gör att jag kan bidra och det känns självklart att hjälpa till, säger hon.

Cajsa Andersson var det givna valet mellan stolparna när Linköping vann två raka SM-guld 2016 och 2017.

Året därpå tog hon sin tredje raka titel då hon med Piteå skrällvann damallsvenskan.

Parallellt med de tre raka SM-gulden har hon utbildat sig till civilingenjör i medicinsk teknik vid KTH i Stockholm och nu är den 27-åriga målvakten tillbaka i Linköping. 

I november skrev hon på ett tvåårskontrakt med storklubben och målsättningen är tydlig. Andersson, som har gjort ett par A-landskamper, vill ta tillbaka den blågula plats som hon förlorade under fjolåret.

Därför bestämde hon sig för att lägga allt fokus på fotbollen. En vision som hon snabbt fick omvärdera i och med det rådande coronautbrottet.

– Tidigare har jag kombinerat elitfotboll med skola och jobb, men nu kände jag att jag för första gången skulle satsa helhjärtat på fotbollen för att se om det skulle ge något resultat, säger Andersson.

– Sen kom den här krisen och jag började fundera på om de på universitetssjukhuset i Linköping skulle behöva min hjälp. Sen hörde faktiskt min gamla arbetsgivare av sig och nu är jag tillbaka.

SM-guldhjälten jobbar på sjukhuset

Arbetsdagarna fylls med förebyggande underhåll av medicinska apparater. Det är en hel del kontroller som ska utföras och Andersson känner allt mer att det var helt rätt beslut att fatta.

– Den vardagliga verksamheten på ett sjukhus måste ju fortsätta, även i dessa tider. För mig handlar det mycket om att avlasta så att de som behövs allra mest under den här coronakrisen kan fokusera på det. Det är mer att göra nu än när jag tidigare jobbade här, det är det. För oss handlar det om att kunna skapa så många vårdplatser som möjligt.

Det är klart att arbetet innebär mer pengar i plånboken, men det är inte därför Andersson valt att jobba.

– Det handlar om att jag vill bidra under den här tuffa tiden, sen är det ju klart att jag det också påverkar min ekonomi. Men jag kände att... jag behövs här och jag fyller en funktion. Jag har faktiskt en utbildning och en erfarenhet som gör att jag kan bidra och då känns det självklart att göra det, säger hon.


Cajsa Andersson inför en landskamp. Här med lagkamraten från Linköping, Nilla Fischer.
Foto: BILDBYRÅN

Drömmer om att spela utomlands

För tillfället har Linköping tagit en två veckor lång paus i sina förberedelser inför en säsong som ingen vet när eller om den kan sättas i gång.

– Vi kör egenträning med ett program. Löpning och styrka som man kan göra hemma. Vi ska hålla oss hemma så mycket som möjligt och inte gå till gymmet och så vidare. Jag tycker att det har funkat bra, säger hon.

Du har redan vunnit tre SM-guld, men är nu redo att satsa fullt ut på fotbollen. Hur högt siktar du?

– Även om jag har ett gäng SM-guld vill jag vinna ett gäng till. Sen vet jag hur kul det är att spela i landslaget och det är definitivt ett mål att ta tillbaka den platsen. Jag vill se hur bra jag kan bli, jag vill inte känna efter karriären: ”Gjorde jag verkligen allt? Kunde jag ha gjort något annorlunda?”, säger Andersson och fortsätter:

– Det är klart att det skulle vara lockande med en utlandsflytt om rätt klubb med rätt ambitioner skulle vilja ha mig. Det är många bitar som ska klaffa för att man ska ta det steget och flytta. Men jag har absolut den ambitionen att någon gång under karriären spela utomlands.

Som 27-åring har hon redan hunnit med att uppnå sportsliga framgångar som de flesta bara kan drömma om. Samtidigt har Cajsa Andersson skattat sig en universitetsutbildning och ett arbete.

– Det är jätteskönt att jag jag inte kommer behöva på det tänka senare, att känna en stress vad jag ska göra efter fotbollskarriären. För en sådan karriär är inte lång. Det är en väldigt skön känsla att ha, avslutar hon.

Sportevenemangen som stoppats av coronaviruset

Sportevenemangen som stoppats av coronaviruset.