Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Spelade på Valhalla när jag var här”

Lieke Martens har tidigare spelat i Göteborg FC.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Ashley Lawrence och Amanda Ilestedt efter segern mot BK Häcken.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. PSG-stjärnan Lieke Martens, 29, skickade ut BK Häcken ur Champions League-kvalet. 

Efteråt berömde hon Göteborgsklubben som vuxit ordentligt. 

– När jag var här spelade vi på Valhalla. Den här arenan (Bravida) är väldigt fin och har en helt annan atmosfär, säger anfallaren. 

Nederländskan tillhörde Göteborg FC 2014-2015. Då spelade laget, som numera heter BK Häcken, på det inte så glamorösa Valhalla IP. Sedan gick Martens karriär vidare i FC Rosengård, FC Barcelona och sedan i fjol tillhör hon PSG. 

– Jag hade det väldigt bra i Sverige och det känns alltid bra att komma tillbaka hit, säger hon efter 2-0-segern inför 5 118 åskådare på Bravida Arena – nytt publikrekord för BK Häcken på damsidan. 

– Damfotbollen har vuxit mycket och här i Sverige är nivån bra. Damfotbollen är så mycket bättre nu än tidigare och jag hoppas att folk gillar att titta på oss. BK Häcken är ett bra lag och det var svårt för oss att göra mål. Men vi gjorde det bra med bollen och hade tålamodet som krävdes, säger Lieke Martens, som ställdes mot två gamla lagkompisar: 

– Elin (Rubensson) och Filippa (Curmark), det är nog bara de som är kvar. 

Martens rullade in 1-0 

29-åriga Martens prickade in 1-0 tidigt i den andra halvleken. Ramona Bachmann slog ett bra inlägg, en BK Häcken-back missade helt och Martens stötte enkelt bollen i mål. 

– Jag läste spelet och kom framför försvararen. En bra cross av Ramona. 

PSG är klart för gruppspel i Champions League efter 4-1 mot BK Häcken över två matcher. 

– Vi står upp bra länge vilket vi gjorde i förra matchen också, men de är till slut starkare än oss. Vi gav allt vad vi kunde och har tagit väldiga kliv från förra året så vi vet vad vi ska bygga vidare på, säger Elin Rubensson, som gladdes åt publiksiffran: 

– Helt fantastiskt, det ger oss spelare väldigt mycket när man har det stödet i ryggen. Jätteroligt, hoppas att vi kan komma upp till det i damallsvenskan också. 

Tränaren Robert Vilahamn tycker att BK Häcken, som tjänade 1,5 miljoner på kvalspelet i Champions League, är på väg att bygga upp en bra supporterkultur. 

– Den är underbar. De låter och hyllar oss efteråt trots att vi förlorar. BK Häcken växer så det knakar och då känns det skönt att vi också bidrar, inte bara herrlaget. En höstkväll på Bravida och så mycket folk som kommer och sjunger och låter, en härlig atmosfär, helt fantastiskt. Framför allt är jag väldigt glada för spelarnas skull. De är på en hög nivå i sina prestationer och förtjänar det, säger Vilahamn. 

Ilestedt imponerad av BK Häcken

PSG:s svenska landslagsback Amanda Ilestedt är imponerad av BK Häcken. 

– Vi hade förväntat oss två tuffa matcher, vilket det också blev. Häcken ligger väldigt lågt i sitt försvarsspel och ger oss inte mycket ytor, men vi hade tålamod och höll bollen inom laget.  

Vad är det som skiljer mellan lagen förutom målen? 

– Den franska stilen är lite mer kvick och individualiserad. En mot en, skickligare på att göra sin spelare... framför allt det skiljer svensk och fransk fotboll, säger Ilestedt.