Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Scough stoppas från Ekwalls nya program

Patrick Ekwall.Foto: Rikard Armando Jarl / A Loud Minority
Olivia Schough.Foto: Linnea Rheborg / BILDBYRÅN
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Patrick Ekwall hade bjudit in landslagsspelaren Olivia Schough till att medverka i sitt program "Ekwall show".

Men Schough stoppades av Elitfotboll Dam och Eskilstuna United då programmet finansieras av spelbolaget Leo Vegas som är en direkt konkurrent till damallsvenskans sponsor Svenska spel.

– Vi ser det som olämpligt, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll dam.

– Det är fegt av dem, säger Ekwall.

Den 25:e mars har Patrick Ekwalls nya program "Ekwall show" premiär på Youtube. Programmet, som är av talkshow-karaktär, kommer att gästas av idrottsprofiler med en historia att berätta. Idén till programmet är Ekwalls egna och det finansieras av spelbolaget Leo Vegas, som Ekwall inledde ett samarbete med efter att han tvingats lämna TV4.

Just nu pågår inspelningarna av programmet för fullt och till ett program hade Ekwall bjudit in Bojan Djordjic, Veronica Wagner och Olivia Schough för att prata om ungdomsidrott.

Därför stoppas Schough

Men Schough tilläts inte medverka i programmet. Landslagsspelaren stoppades av Elitfotboll dam samt Schough damallsvenska klubb, Eskilstuna United.

Linda Wijkström, som är generalsekreterare för Elitfotboll dam, förklarar att bakgrunden till beslutet är att Leo Vegas är en för stor konkurrent till Svenska spel som sponsrar damallsvenskan.

– Vi tycker att kopplingen mellan Leo Vegas och "Ekwall show" är rätt tydlig och skarp. Vi har Svenska spel som vår huvudsponsor och vi är lojala mot de sponsorer vi har. Damallsvenskan är en liga som är helt egenfinansierad och det är viktigt att vi har våra partners. Så vi och Eskilstuna ansåg att det var olämpligt för Olivia att vara med.

Det är inte Svenska spel som har krävt det här?

– Absolut inte, det var det inte.

Ekwalls utspel: "De är fega"

Ekwall själv tycker att det är ett tråkigt och dåligt beslut från deras sida.

– De förhindrar en stark kvinnlig idrottsröst i ett ämne där det hade varit viktigt att låta henne höras. I stället väljer man att styras av ett sponsoravtal, som man i i det här fallet inte hade brutit mot, för att man är livrädd för Svenska spel. De är fega, och det är tråkigt, säger han.

– Olivia Schough stoppas från att säga vad hon tycker och tänker, och det är tråkigt, för hon ville vara med och säga sin mening.

Ekwall menar att det här i förläningen innebär att ingen allsvensk spelare kan uttala sig för andra tv-kanaler som är sponsrade av spelbolag som inte är Svenska spel, men Wijkström menar att det finns en skillnad.

– Om det finns reklam från ett annat spelbolag om en artikel i en tidning om damallsvenskan, då är det ingenting vi har med att göra. Men nu har Leo Vegas gått ut med att de lanserar en show och vi har pratat med Patrick om det här. Kopplingen är för tydlig, de har finansierat showen och vi ser det som olämpligt, säger hon.

"De gör henne till livegen"

I Ekwalls öron låter det både "omodernt" och "felaktigt".

– Jag tycker det är tråkigt att vare sig hon eller någon annan vill lyssna på det jag säger eller ta del av de programsnuttar jag har skickat, det verkar nästan som att det är något personligt. Ja, det är finansierat av Leo Vegas, men det ska gå på Youtube som ägs av Google och de totalförbjuder reklam från spelbolag. Sen om man anser att det är ett Leo Vegasprogram så får man det, men det är inte sant. Det är jag som står för det.

Ekwall menar att beslutet att stoppa Schough leder till en ny större fråga.

– Fotbollsspelarna själva får ställa sig frågan: "hur livegna är vi?" Hur livegen är Olivia Schough, om hon som privatperson inte får delta i ett program som ett annat spelbolag än Svenska spel står bakom? Får spelarna själva lov att spela på Unibet eller något annat spelbolag? Det är en väldigt intressant fråga tycker jag. För nu gör de henne till livegen. Hon får inte göra det hon vill.