Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara Thunebro: "Jag är enormt besviken"

Foto: Carl Sandin

Nu riktar flera av damlandslagets spelare hård kritik mot det inställda landslagslägret i Växjö.

De allsvenska klubbarna vägrar nämligen släppa sina spelare till Pia Sundhage.

– Jag är enormt besviken att klubbarna handlar på det här viset. Det är ren idioti, säger Sara Thunebro med 114 landskamper till SportExpressen.se.

Det var i måndags som beskedet kom att det läger som förbundskapten Pia Sundhage och hennes assistent Lilie Persson hade planerat 12–16 januari skulle ställas in.

Lägret var tänkt som en del i ett långsiktigt upplägg mot VM 2015.

Orsaken: Tio av de allsvenska klubbarna valde att stoppa sina landslagsspelare med motiveringen att det inte var någon landskamp samtidigt.

En markering

I dagens SPORT–Expressen säger Erling Persson, fotbollsansvarig i FC Rosengård:

– Utvecklingen av spelarna ska ske i klubbarna. Alla klubbar är eniga. Det är svårt att släppa spelarna så mycket som landslaget stället krav på.

Malmös guldklubb – numera under namnet FC Rosengård – har fyra spelare som var kallade till samlingen: Therese Sjögran, Lina Nilsson, Amanda Ilestedt och Elin Rubensson.

Ingen får åka, och Persson kallar det ”en markering”.

"Det är tråkigt"

En spelare som fick klartecken att åka till Växjö är landslagsveteranen Sara Thunebro, numera i Eskilstuna United sedan hon lämnade Tyresö.

Thunebro är upprörd över att lägret inte blir av.

– Personligen är jag jättebesviken och det är fortfarande en ära att åka på ett läger med landslaget. Sedan tänker jag också på yngre spelare som får en möjlighet att visa upp sig, eller skadade spelare som är på väg tillbaka, säger Thunebro.

När fick du veta att det inte blir ett läger?

– I går. Man har ju hängt med på surret och vetat om att klubbarna sagt ifrån. Men jag trodde inte att det skulle leda till att ett helt läger ställs in.

– Det är tråkigt att vuxna människor ska markera så här av prestigeskäl. Jag ser inte hur ett läger på fem dagar skulle vara negativt. Detta är ren idioti.

Är det bara du som reagerar så här eller har du pratat med dina landslagskompisar?

– Jag har pratat med flera och de flesta tycker som jag.

Thunebro har själv en klausul i kontraktet med Eskilstuna som ger henne rätt att medverka på alla landslagsläger.

"Alltid en ära"

– Jag förstår att klubbarna prioriterar sin verksamhet, men man måste se till helhetsbilden. Landslaget har gjort mig till den jag är i dag och det är alltid en stor ära att få vara med. Som spelare ska man inte behöva välja vem man vill vara lojal mot, förklarar Thunbero för SportExpressen.se.

Assisterande förbundskapten Lilie Person säger till GP på nätet:

– Jag har mycket svårt att förstå klubbarnas beslut, särskilt när det rör sig om så få spelare för respektive förening. Om det är något en klubb borde vara stolt över så är det ju att ha spelare i landslaget.

Även Kosovare Asllani stämmer in i Sara Thunebros kritik.

"Snacka om att "vilja markera" på barnslig nivå. Ett landslag utan klubblagens stöd känns fel. #inställtläger", skriver hon på twitter.

SportExpressen.se har sökt Kosovare Asllani.