Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Saga Fredriksson om tv-jobbet: ”Omöjlig ekvation för mig”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Saga Fredriksson skrattar. 

– Det är i dagsläget nästintill en omöjlig ekvation för mig.  

Vad hon pratar om? 

Att balansera ett liv som aktiv fotbollsspelare med ett jobb som tv-expert – men Fredriksson vet att hon snart kommer behöva välja väg. 

I helgen inleds den damallsvenska säsongen. En vecka senare spelar Malmö FF sin premiärmatch i division 1 mot IFK Göteborg. 

Saga Fredriksson, 28, är involverad i bägge delar. 

Inför fjolårssäsongen värvades hon in till Viaplay från SVT som expertkommentator till damallsvenskan och det kombinerade hon med spel i Malmö FF, då i division två. Nu gör hon sin andra säsong som expert i kanalen samtidigt som hon ska vara med att guida MFF mot seger i division 1. 

– Jag önskar att jag kunde säga att det är lätt att kombinera, men det är det verkligen inte, säger hon med ett skratt. 

– Det är en ständig veckofråga på mitt bord. Hur kommer min frånvaro påverka såväl laget som min prestation? Det har varit okej i de lägre serierna, men i takt med att vi går upp i seriesystemet så krävs det att man har kontinuitet i sin träning. Det ska jag inte sticka under stol med, det är extremt jobbigt när man inte får det.   

Känner du att du kommer behöva ta ett beslut om du ska välja antingen spelarkarriären eller expertjobbet snart? 

– Ja, så är det verkligen. Den dagen jag har kniven mot strupen och måste välja, jag får ta det då. Sen är både Malmö FF och Viaplay måna om att jag ska ha så bra förutsättningar som möjligt.  

– Men det här är verkligheten, man måste jobba – och det kanske är fel ord med för jag älskar mitt jobb. 

Det får du inte missa i årets damallsvenska

Saga Fredriksson: 

”Det kommer att vara jämnare i både toppstriden och bottenstriden är det kommer vara lite 'High chaparall'. Men om jag måste nämna något är det nog den jämnare toppstriden. 

Jag tror att Häcken vinner, att FC Rosengård kommer tvåa sedan är det hugget som stucket mellan Kristianstad och Hammarby vem som kommer trea. Det kommer avgöras i vem som är mest konsekvent under säsongen. 

Häcken tror jag skaffade momentum under förra säsongen och spetsade truppen tillräckligt för att vinna”. 

Tog paus från fotbollen i två år: ”Såg inte mig som människa”

Saga Fredriksson började sin bana som expertkommentator i Malmö FF:s egna studiosändningar 2020 i samband med att hon återupptog sin spelarkarriär i klubben. 

Fredriksson hade innan dess haft en elitkarriär i FC Rosengård (då LdB FC Malmö), amerikanska UCF Knights och italienska Sassuolo. Upplevelsen i Italien blev dock inte alls var Fredriksson hade hoppats och efter bara tre matcher bröt hon kontraktet med klubben och valde att ta en paus från fotbollen. 

– Jag hamnade i Italien lite av en slump och det passade inte riktigt mig. Jag hamnade lite fel, kanske för att jag själv inte landat i mitt beslut. Det slog lite slint för mig och jag behövde förändring. 

I en intervju med Fotboll Skåne säger Fredriksson att det var ”som att resa tillbaka 50-70 år i tiden” när hon kom till Italien. Fredriksson säger nu att hon inte vill säga för mycket om tiden i Italien, för att hon ”utgår i från att de gjorde sitt bästa”, men Fredriksson konstaterar att det inte var bra för henne. 

– Jag mådde inte bra i den situationen.

Vill se högre krav på svenska spelare

I Malmö FF trivs Fredriksson däremot och beskriver beslutet att starta om karriären i klubben som en ”cirkelslutning”. 

– Min stora hjärtefråga är att vara med att påverka Malmö FF till en klubb där en ny generation får bättre förutsättningar än vad jag hade när jag började som en liten knatte. 

Hon tänker inte bara på Malmö FF, utan även på svensk fotboll i stort. Fredriksson har tagit mycket lärdomar av sin tid som elitspelare och hoppas, både som spelare och expert, kunna vara med och implementera ett nytt sätt att tänka kring kravsättning på spelare i Sverige.

– Vilka krav har vi på spelare och hur ställer vi dem?, frågar hon sig retoriskt. 

– Ta Barcelona som exempel. Tror du de tänker något annat än att dagens träning ska vara den bästa de gör? Nej! De är fullblodsproffs och den mentaliteten vill jag få in i svensk fotboll. Det är en mental resa jag vill att sporten ska göra. 

Fredriksson är inspirerad av sin tid som spelare i USA där inget annat än att ge max var oacceptabelt. 

– Och det menar jag enbart på ett positivt sätt, säger hon. Man ska få rätt förutsättningar, men vi ska inte vara rädda för att pusha oss mentalt. Bara för att något är jobbigt betyder inte det att det är farligt. 

Det är något Fredriksson tar med sig i sitt yrkesutövande som expert i Viaplay. 

– Det är ett av de bästa tipsen jag fått är att vara kritisk är en av de främsta formerna av smicker. För det betyder att man har höga tankar om en person, att man vet att det finns mer.