Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rybrink är Häckens nya försvarsgeneral

Josefine Rybrink gör sin första säsong i Häcken.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Hon har debuterat för landslaget och togs in som ett tungt nyförvärv av Häcken inför säsongen.

Nu ska Josefine Rybrink, 24, leda Häcken till guld.

Mot Umeå i den damallsvenska premiären är det bara vinst som gäller.

– Vi ska visa att vi är ett lag som ska vinna i år, säger hon.

Förra säsongen ledde Josefine Rybrink Kristianstad till en imponerande tredjeplats i damallsvenskan. Efter säsongen presenterades mittbacksklippan på ett treårskontrakt – av toppkonkurrenten och serietvåan Häcken.

– Nu är vi i final i Svenska cupen. Det är en av anledningarna till att man går hit, man vill spela såna matcher, säger hon.

Nu ska Rybrink bli en viktig kugge i göteborgarnas jakt på SM-guldet.

– Jag har gått hit för att vinna så det är det jag vill göra, säger hon.

”Ska vinna – så är det bara”

Josefine Rybrink tycker att de första månaderna i Häcken har varit mer än bra. Hon vill särskilt lyfta fram damernas nybyggda faciliteter på Gothia park academy, där anläggningen delas med Häckens herrlag.

– Det är fantastiska förutsättningar här där vi har precis samma som herrarna, så det är jättebra.

Härnäst väntar den damallsvenska premiären. Klockan 13 under söndagen – då är säsongen äntligen i gång.

– Det känns skitbra. Det ska bli kul att äntligen dra i gång serien och se hur vi står oss.

Varför är det så speciellt med en premiär?

– Det är samma varje år. Det är något speciellt med premiären. Man går och väntar hela den här långa försäsongen och nöter på med träningsmatcher, och när man väl kommer till premiären är det något extra.

Märks det av på träningarna?

– Ja, det märkte vi i dag. Det är lite hetare på träningarna, men det är så det ska vara. Vi har en tuff trupp med mycket konkurrens, så det blir lite hetsigt och så – men det gillar jag!

Umeå, som är nykomlingar i damallsvenskan, står för motståndet i premiären.

– Jag har lite dålig koll på Umeå faktiskt, men vi ska åka upp dit och vinna, så är det bara. Vi får sätta tonen direkt. Vi ska visa att vi är ett lag som ska vinna i år.

– Då behöver vi få en bra start och göra en bra match där vi vinner. Vi måste fokusera på vårat spel och bygga vidare på det vi har gjort under försäsongen.

När ni gör en bra match, vad gör ni då?

– Vi kontrollerar matchen hela matchen igenom. Det har vi haft lite problem med under försäsongen även om vi vinner och leder. Det är något vi behöver jobba med.

Rybrink (vänster) väntas bli en ledarfigur i Häcken. Här i samspråk med Elin Rubensson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Nya försvarsgeneralen

För Rybrink är det glasklart – det är guld som gäller för Häcken i år.

Skulle det vara ett misslyckande att inte vinna guld?

– Misslyckande och misslyckande – jag är här för att vinna. Vi har höga förväntningar på oss i Häcken, så vinna ska vi göra.

Själv vill 24-åringen bidra extra mycket i spelet med boll. Hon vill styra matcher och visa sina ledaregenskaper.

– Jag vill vara en spelmotor som mittback. Sen kanske jag inte alltid är den som skriker mest, vilket är något jag behöver jobba på, men jag vill visa mycket med bollen.

När hon presenterades av Häcken pratade många direkt om att Rybrink skulle bli den nya försvarsgeneralen.

– Bli och bli. Det är klart att när man är ny vill man komma in i gruppen rätt och lära känna alla. Sen är det klart att jag har mycket att lära från många spelare här också, men den (ledarrollen) är något jag vill jobba mig in i här också.

I höstas debuterade Josefine Rybrink i landslaget. I sommar väntar EM. Ett stort mål för mittbacken är att finnas med på planet till England.

– Landslaget är något som är en dröm att få vara med i, så det är något som jag vill få kontinuitet i. Att var med varje samling. Men då gäller det att göra det bra på hemmaplan, för jag vet att det är tuff konkurrens bland just mittbackarna.

Josefine Rybrink med tränare Robert Vilahamn.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Hyllas av tränaren

Häckens tränare Robert Vilahamn är mer än nöjd med sitt tillskott på backsidan.

– Verkligen bra. I början var hon lite ny och kände sig för i några matcher, men de sista tre matcherna tycker jag att hon har visat otroligt bra klass. Man förstår varför hon är och knackar på landslagsdörren.

– Jag hoppas att hon ska växa fram och bli en otroligt bra ledare för oss där bak, och även en bra spelfördelare. Hon har en väldigt bra passningsfot.

Är det just det som ni har värvat henne för?

– Ja men framför allt det. Där har vi en bra uppspelsfot, men det är klart att hon även ska kommunicera och styra de yngre spelarna. De behöver någon som hjälper dem, och där tror jag att Rybrink kommer vara jättebra.