Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Piteå derbyvann borta mot Umeå

Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Äntligen är spelet i gång även i damallsvenskan.

I Umeå handlade det om derby för nykomlingen mot Piteå. Där visade sig gästerna som väntat starkast och vann med 3–2.

Inhopparen Fernanda Da Silva låg bakom två av målen. Först fixade brasilianskan en straff direkt efter att ha kommit in i den 67:e minuten. Den satte Julia Karlernäs säkert i nät till 2–0.

Sedan sköt hon själv 3–1 i den 77:e minuten på ett märkligt långskott som hemmamålvakten Agnes Granberg inte klarade av att hålla.

Men hemmalaget behöver inte skämmas för sin insats i premiären. I den 87:e minuten reducerade man till 3–2 på straff men närmare än så kom man inte.

Efter tre års frånvaro är Umeå IK tillbaka i den högsta serien igen. Under 00-talet dominerade laget svensk fotboll med sju SM-guld. Med spelare som Marta, Hanna Ljungberg och Malin Moström plockade man även hem en rad titlar i Europa.

Det börjar bli ett tag sedan nu.

Inga nerver

I dag är Piteå Norrlands bästa lag. Efter guldet för två år sedan blev fjolåret en missräkning. Sedan dess har Piteå tappat tio spelare men förstärkt med åtta nyförvärv och kan nog ta ett kliv uppåt under årets intensiva allsvenska.

I premiären var det ändå Umeå som började bäst. Hemmalaget visade inga premiärnerver utan tog tag i spelet direkt från start med fint kortpassningsspel varierat med djupledsspel som störde Piteå märkbart.

Men Norrbottenslaget har ett vasst anfallsvapen i Nina Jakobsson.

I ett av Piteås första anfall slog hon till. På ett inlägg från backen Lena Blomkvist nådde 25-åringen högst och nickskarvade i den tolfte minuten bollen över hemmalagets felplacerade målvakt Agnes Granberg.

I ledning såg Piteå länge ut att kunna kontrollera matchen, men Umeå gav sig inte och hade i slutet chans att ta en pinne.

Första målet

Umeås första mål i allsvenskan kom i den 75:e minuten genom Therese Simonsson, men bara ett par minuter senare kom Fernanda Da Silvas långskott som gav 3–1.

Fanny Hjelm Rönnlund reducerade på straff i 87:e men där tog det stopp för hemmalaget.

Umeå har tippats bli ett bottenlag och visst saknas den forna glansen. Men mixen av ungt och gammalt kan överraska.

Inför den här säsongen har också Lisa Dahlkvist återvänt till laget där hon utvecklades till en toppspelare.