Piken: ”Går inte ens att jämföra”

Foto: THERESE BACK / STELLA PICTURES/THERESE BACK THERESE BACK

AIK blev överkörda på planen i det historiska Stockholmsderbyt.

Men även på läktaren, menar Hammarbys Emma Jansson.

– Det går inte ens att jämföra – var läktarkross, säger Jansson.

– Vi är jättetacksamma för de som kommit hit, men nästa år kanske det blir större AIK-publik, säger AIK:s Hallbera Gísladóttir.

De båda nykomlingarna från Stockholm har haft två helt olika comebacksäsonger i damallsvenskan. Hammarby har varit uppe och nosat på topplaceringar, medan AIK krigat i botten av tabellen.

Och i söndagens derby blev nivåskillnaden tydlig.

– Jag tycker vi gör en ganska bra match. De gör 2-0, vi kommer tillbaka och gör 2-1. Sen blir det lite fram och tillbaka för att vi försöker hitta 2-2 och i stället gör de mål. De dödar de matchen, säger AIK-försvararen Hallbera Gísladóttir.

Laget ligger nu åtta poäng före Växjö som är sist.

– Om vi håller oss kvar som jag hoppas att vi gör då måste vi hitta stabilitet. Det här var en läroupplevelse för många, vissa spelare har bara spelat i elitettan innan och kommer upp till damallsvenskan. Det är en jättestorskillnad på ligorna. Nästa steg är att bli mer stabila, vi har förlorat matcher, vunnit matcher men nu måste vi hitta bättre stabilitet i laget, säger Gísladóttir.

Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

”Hoppas det blir en väckarklocka”

Det mesta kom att handla om det över tio år gamla publikrekordet som skulle raderas ut när AIK gästade Tele2 arena under söndagen.

Hammarbys Emma Jansson tyckte Bajen var några nivåer bättre på planen, och läktaren.

– Det går inte ens att jämföra. Ibland hörde man när våra fans var lite tysta att AIK försökte dra i gång något, men så fort våra fans började sjunga så blev det läktarkross, säger hon.

AIK:s Hallbera Gísladóttir hoppas matchen kan få fler supportrar att gå på matcher.

– Jag hoppas det här var lite av en väckarklocka. Jag tycker båda lagen visar att vi spelar bra fotboll och att det är roligt att titta på damfotboll, förhoppningsvis blir det här normalt att det är så många på derbyn.

Hade ni förväntat er fler AIK-supportrar?

– Vi är jättetacksamma för de som kommit hit, men nästa år kanske det blir större AIK-publik.

– Jag hoppas det blir en väckarklocka som inte tycker att damfotboll inte är tillräckligt bra. Det är bra fotboll vi spelar. Så nästa år.