Officiellt: Landslagsstjärnan till Chelsea

Johanna Rytting Kaneryd i den svenska landslagströjan under EM.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Hon var en av Sveriges bästa spelare under EM i England.

Nu bekräftar Häcken att Johanna Rytting Kaneryd, 25, säljs till storklubben Chelsea.

– Om det är någon klubb jag lämnar Häcken för så är det just för att det är en toppklubb i en toppliga som Chelsea, säger hon till Häckens hemsida.

Johanna Rytting Kaneryd har en stark vårsäsong med ett imponerande efterföljande Europamästerskap i ryggen. Nu lämnar anfallaren Häcken för den engelska storklubben Chelsea.

– Det här bevisar vilken miljö vi har för spelare att utvecklas och ta nästa steg, säger Christian Lundström som är fotbollsansvarig för dam elit i Häcken i ett pressmeddelande.

Under årets säsong har Rytting Kaneryd stått för fyra mål och tre assist i damallsvenskan. Efter framgången i EM, som slutade med en semifinalförlust mot England, lämnar hon nu den svenska klubbfotbollen för den engelska ligamästaren.

– Det har varit en fantastisk tid här och jag vill tacka alla i Häcken. Klubben har haft en stor del i min utveckling. Och om det är någon klubb jag lämnar Häcken för så är det just för att det är en toppklubb i en toppliga som Chelsea, säger Rytting Kaneryd.

Sedan tidigare har Häcken bland annat sålt landslagsspelarna Stina Blackstenius och Filippa Angeldahl till Arsenal respektive Manchester City.

– Att spelare lämnar till toppklubbar i England visar att vi har spelare på en väldigt hög nivå. För spelare som lämnar oss för att ta nästa steg är det den här typen av klubbar som gäller, säger Christian Lundström. 

– Vi är inte långt därefter. Det är den nivån som gäller – annars är det nog många som ser Häcken som en väldigt bra plats att vara på.

Chelsea ställs mot West Ham på hemmaplan i säsongspremiären av Women's Super League den 11 september.

Häcken, som för närvarande ligger fyra i damallsvenskan, möter Örebro i omstarten den 19 augusti.