Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu slår Brolin tillbaka mot Fylkings utspel

Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån
Foto: Carl Sandin
Foto: Foto: Anna-Lena Mattsson

Gert Fylking har gått till hårt angrepp mot damfotbollen.

Anna Brolin läste intervjun och kände sig därefter illamående.

– Det känns dammigt, helt på fel spår och inte ens verklighetsbaserat. Min första tanke var att han bara vill ha uppmärksamhet.

Inga storlekar och förvisad till junioravdelningen.

När fotbollsspelaren Lina Holmlund, 29, skulle köpa skor gick hon till fyra olika sportbutiker i Norrköping, utan att hitta en sko som passade henne.

Holmlunds kritik mot sportkedjorna har väckt en debatt om tillgången till bra materiell för kvinnor som vill spela fotboll, men alla har inte uppskattat texterna som SportExpressen publicerat.

Gert Fylking, ex-radioprofilen, är en.

– Det verkar inte finnas någonting i dag som man inte kan ta upp och använda mot männen, sa han, och jämförde damfotboll med "V75 för kor".

När TV4:s programledare och reporter Anna Brolin tog del av Fylkings åsikter reagerade hon med avsmak.


https://twitter.com/annabrolin/status/581381283227557888

Brolin berättar för SportExpressen att hon har svårt att förstå hur något så enkelt som fotbollsskor i rätt storlek eller kvalitet kan väcka så starka känslor.

– Först och främst förstår jag inte hur ett extremt självklart önskemål som kvalitet på fotbollsskor kan få någon att känna sig så kränkt att de uttrycker sig på det sättet. Det är min spontana reaktion. Varför? Och varför går så där hårt åt damfotbollen? Jag förstår verkligen inte det.

– Men egentligen känner jag nästan att det inte är värt att kommentera den där typen av åsikter. Min första tanke var att han bara ville ha uppmärksamhet.

Är du överraskad över att de här åsikterna finns där?

– Uppenbarligen får vissa åsikter människor att känna sig kränkta. Då undrar jag varför de känner sig så kränkta, när det handlar om någonting som är så simpelt, av materiell karaktär, att det ska vara lika oavsett kön. Hur kan det kännas kränkande? Sedan har de uppenbarligen inte koll på balett, för vilka som dansar i tåspets eller inte verkar de inte har koll på. Jag skulle vilja skicka dem på operan för att de ska få se hur konstformen balett utövas.

Du som bevakar damfotbollen, upplever du att sådana här åsikter lever kvar?

– Jag tycker mig ha sett en förändring, både utanför Sverige och i Sverige. Men sedan kan jag tycka att utvecklingen går för långsamt.

– Vi är långtifrån framme. Det är bara att kolla på Uefas senaste uppdelning av Champions League-pengar för att se hur långt kvar vi har att gå. Jag tycker att den är en katastrof. Jag kan känna en besvikelse över att vi inte har kommit längre 2015.

Vad tycker du om sakfrågan, att vissa inte hittar rätt skor?

– Jag tycker att det är superdåligt, jag visste inte om att det var så illa. Det är sorgligt att det inte finns materiella förutsättningar.

– Men det borde varumärkena ta vara på nu. Jag tycker att det är jättebra, på alla sätt, att hon (Lina Holmlund) uppmärksammat det här. Hon har ändå serverat dem en efterfrågan där det inte finns något utbud. Så varsågoda att lös det!