Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mia Persson: ”Jag spelar där tränaren behöver mig”

Mia Persson anslöt till FC Rosengård i somras. Hon har snabbt kommit in i laget och blivit en tongivande spelare.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Under onsdagen genomförde FC Rosengård ett av sina sista träningspass inför den allsvenska starten – i vårsolen på Malmö IP. Skadade stjärnan Čanković syntes inte till under lagspelet.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Mia Persson var med när Rosengård besegrade Eskilstuna i Svenska cupens semifinal.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Mia Persson anslöt till FC Rosengård i somras. 

Under lagets skadepräglade försäsong har hennes förmåga att kunna klä olika roller på planen kommit till stor nytta.

– Mia är en fantastisk spelare, säger tränaren Renée Slegers. 

Favoritpositionen är egentligen på mittfältet som ”åtta”. Mia Persson gillar att både komma ner och hämta boll och följa med upp i anfall. Det är en position som inte riktigt finns i FC Rosengård – men det gör henne inte så mycket. 

– Jag spelar där tränaren behöver mig och vill ha mig liksom, så det spelar inte så stor roll, säger hon. 

Under försäsongen har FC Rosengård varit drabbat av mycket skador vilket har gjort att den mångfacetterade spelaren har fått klä en hel del olika roller. 

– Ja, det har jag ju fått, men det känns okej. Sen är det klart att ibland är det svårt att ha en roll inför en match och sen få byta mitt i matchen vilket man inte är beredd på. Men det gäller bara att vara professionell och göra det bästa inför situationen.

”Hon är en viktig spelare för oss”

Någon som är nöjd över och hyllar denna mångsidighet är lagets tränare Renée Slegers.

– Mia är en fantastisk spelare. Jag har jobbat med henne i LB07 en halv säsong och hon är både väldigt lojal, jobbar hårt men har också bra spelförståelse och teknik. Hon är väldigt kommunikativ på plan så hon är en viktig spelare för oss, säger hon.

I Svenska cupen har hon blivit målgörare i två matcher – om det fortsätter i allsvenskan får vi se.

– Det är klart att det hade varit trevligt att göra lite mål i allsvenskan men det är inget som jag hänger upp mig på, så länge vi vinner kan det kvitta liksom.

Både Mia Persson och Caroline Seger är kommunikativa spelare med goda ledaregenskaper.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

”Tjeckien som land ligger efter rent jämställdhetsmässigt”

Efter ett utlandsäventyr i Tjeckien trivs hon med att vara tillbaka i svensk fotboll. 

– Tjeckien som land ligger efter rent jämställdhetsmässigt, men samtidigt är Slavia en stor klubb och till exempel när det är Champions League och så har vi spelat på den stora arenan. Rent kvalitetsmässigt hade vi många bra spelare även i Slavia – men det är mycket individuellt och mycket mindre taktiskt, så jag är mer van vid och gillar den svenska modellen där man är ett lag mer.

Nivån i allsvenskan är i allmänhet högre än i Tjeckien, menar Mia Persson. Framför allt så är skillnaderna mellan lagen större där. Förutom Slavia så är det egentligen bara Sparta Prag och Slovacko som håller en hög nivå. Därför har hon fått träna mycket på att spela mot låga försvar och parkerade bussar.

– Och det är ju Rosengård också lite vana vid, säger hon. 

Siktar på guld

Redan från början har allt känts bra för henne i Rosengård. 

– Det känns som jag passade in ganska snabbt i laget. Alla och hela organisationen är professionell och det passar mig väldigt bra. Tjejerna har varit jättetrevliga och stöttande och har hjälpt en jättebra i laget, både på och utanför planen.

Precis som resten av laget siktar Mia Persson på guldet i år och har stora förhoppningar inför måndagens premiär mot Brommapojkarna.

– Det hade ju varit jätteroligt om det kom mycket publik, man får alltid en extra kick när det är mycket folk på läktaren. Det är en måndag kväll och vårsol förhoppningsvis, så vi hoppas att det blir mycket folk som kommer och stöttar oss och ger oss de extra procenten som behövs när vi jagar guld.

Tv: MFF-stjärnan om återkomsten