Sportsligt blev det succé.
Tyresö FF vann SM-guld och tog sig till final i Champions League.
Bakom satsningen stod två herrar, med stort självförtroende.
Tillsammans byggde Hans Lindberg och Hans Löfgren en maktfaktor i svensk fotboll.
De värvade internationella stjärnor och drog in miljonbelopp till laget.
Det var i alla fall den officiella versionen. Fram till våren 2014.
Samtidigt som stjärnlaget jagade Champions League-titeln rullades nämligen en ekonomisk skandal upp inför öppen ridå.
Det visade sig att bolaget bakom succén stod på randen till konkurs.
Under flera år hade damlaget levt över sina tillgångar och värvat spelare trots att det inte funnits tillräckligt med pengar i kassan.
"Det var fantasisummor"
Den brasilianska fixstjärnan Marta tjänade 168 000 kronor i månaden.
Caroline Segers månadslön låg på 70 000 kronor, medan spanjorskan Veronica Boquete drog in 165 500 kronor i månaden.
De konkurrerande klubbarna var inte i närheten av att kunna matcha Tyresös lönenivåer.
– Det var fantasisummor, säger Christer Mård, ordförande för Linköpings FC.
– I dag kan enskilda lag ha en eller två spelare som kommer upp i högre summor för att klubben vill ha lite stjärnglans, men det är inga summor som de här. Så ser inte lönebilden ut.
Enligt Mård har de regerande mästarna spelare som tjänar betydligt mer än andra, men de högsta lönerna är inte i närheten av Tyresös nivå.
– Jag skulle tippa att det finns en hel del lag i damallsvenskan som har en total lönesumma på 170 000 kronor i månaden för alla spelare.
Förlorade finalen
När Tyresö gick in i finalen mot Wolfsburg uppgick de totala skulderna till drygt nio miljoner kronor.
För att det så kallade "skrytbygget" överhuvudtaget skulle kunna spela finalen i Lissabon finansierade Svenska fotbollförbundet truppens flygresor, för att sedermera dra av kostnaden från turneringens prispengar.
– Det var väldigt turbulent, säger Lisa Dahlkvist.
Mittfältaren, som var en av Tyresös nyckelspelare, minns vägen fram till finalen i Lissabon.
– Fotbollsmässigt är det en tid jag prioriterar väldigt högt. Och hela den här processen gjorde oss väldigt starka som lag. Vi var i en bubbla och jobbade tillsammans. Men föreningen och bolaget var man väldigt besviken på.
Ni förlorade finalen med 3-4, hur påverkade konkurshotet er prestation?
– Det är svårt att säga när man inte vet hur det hade gått om allt runtomkring hade varit superbra. Det var en väldigt rörig period, men jag tror inte det påverkade vår prestation, för när vi väl var där ute på planen kändes vi väldigt enade och förstod vad vi behövde göra. Vi visste att vi inte kunde påverka någonting vid sidan av.

Miljonböter för styrelsen
Efter Champions League-finalen spelade Tyresö sju matcher i damallsvenskan. Sedan ströks deras resultat.
Då hade flera spelare redan lämnat.
Då hade Hans Lindberg i ett desperat försök att undvika konkurs hittat en afrikansk samarbetspartner som under en fyraårsperiod skulle inbringa tolv miljoner kronor.
Vilken nation det gällde, och hur biståndsprojektet skulle rendera miljonbelopp till det damallsvenska laget framgick dock inte.
Men Skatteverket nappade på projektet och tillät fortsatt rekonstruktion.
Det höll ett par månader, sedan blev det oundvikliga verklighet.
Den 10 juni 2014 försattes Tyresö Fotboll AB i konkurs. Damlaget fick börja om i division två och Förvaltningsdomstolen dömde fyra styrelsemedlemmar till böter på drygt en halv miljon kronor vardera.
Bolagets ordförande Hans Lindberg samt styrelsemedlemmarna Ulf Lönnqvist, Erik Strand och Lill Nilsson valde att överklaga domen - men fick avslag i kammarrätten.
"Var enorm avundsjuka"
Två år före konkursen vann Tyresö SM-guld. Klubben som pendlat mellan division tre och damallsvenskan var helt plötsligt en gigant i fotbolls-Sverige.
Något som inte uppskattades av konkurrenterna.
Inför guldstriden 2012 frågade SPORT-Expressen 60 allsvenska spelare vilket lag de hoppades skulle vinna damallsvenskan.
Resultatet talade sitt tydliga språk.
50 procent trodde på seger för Tyresö, men endast 15 procent ville att Tyresö skulle vinna SM-guldet.
Flera spelare menade att Tyresö var ett köpt stjärnlag utan lagkänsla.
– Det var en enorm avundsjuka, säger Caroline Sjöblom.
Den finska landslagsbacken spelade för Djurgården under Tyresös storhetstid. I dag är hon tränare för Tyresös damlag.
– Jag vet att personer från förbundet låg och mätte reklamskyltarna och kom fram till att de var fem centimeter för nära planen. Samtidigt kunde andra arenor i Stockholm ha hål i mattan...
Men den kaxiga uppstickaren brydde sig inte. Med åtta minuter kvar av ordinarie tid avgjorde de seriefinalen mot FC Rosengård, och säkrade klubbens första SM-guld.
– Ska man vara efterklok så gick det alldeles för snabbt. Direkt efter att klubben vann damallsvenskan ville man vinna Champions League. Så kan man inte jobba som förening, och absolut inte i Sverige. Men man har lärt sig av den läxan, säger Caroline Sjöblom.

Lönerna borttagna
I dag spelar Tyresö FF i division ett.
I dag heter stjärnorna i laget varken Marta eller Veronica Boquete.
– Klubben kommer aldrig tillåta det igen, att man plockar bort sina ungdomslandslagsspelare för att värva in spelare som Marta. Nu jobbar vi långsiktigt med en målsättning att ha 70 procent egna produkter, säger Caroline Sjöblom.
Dagens stjärnor spelar oavlönat. De kan på sin höjd få körersättning.
Tiden då ungdomsföreningen tvingades skjuta till drygt en miljon kronor i aktietillskott till damlaget är förbi.
I dag är ambitionen att klättra i seriesystemet, så länge satsningen inte spårar i väg.
– Når vi elitettan får vi göra en genomlysning och se om det finns ekonomi att jobba vidare mot damallsvenskan.
Hur är klubbens inställning till damlaget i dag?
– Trots att Tyresö Fotboll AB gick i konkurs så är många i klubben väldigt stolta över den resan laget gjorde. Agget är snarare riktat mot de personer som inte klarade av ekonomin. Men vi kan än i dag få sota lite för damlagets framgångar. Det kan komma en irriterad vaktmästare som tycker vi har fått för mycket innan. Och det kan komma spydiga kommentarer från motståndare ibland, men det är inget vi berörs av.
Champions League-finaler med svenskt deltagande
2001/2001: Umeå-Frankfurt, förlust
2002/2003: Umeå-Fortuna Hjørring, seger
2003/2004: Umeå-Frankfurt, seger
2004/2005: Djurgården/Älvsjö-Turbine Postdam, förlust
2006/2007: Umeå-Arsenal, förlust
2007/2008: Umeå-Frankfurt, förlust
2013/2014: Tyresö-Wolfsburg, förlust
"Kan aldrig mäta oss"
Bortser man från finalplatsen, som det ekonomiskt dopade Tyresö tog 2014, har inget svenskt lag nått final i Champions League sedan 2008.
Inte heller i år blir det svenskt deltagande i finalen i ukrainska Kiev.
Storsatsande Manchester City slog ut Linköping i kvartsfinalen medan FC Rosengård föll mot Chelsea redan i åttondelsfinalen.
– Man kan drömma, men det kommer bli svårt för ett svenska lag att nå final i framtiden, säger Therese Sjögran.
Den tidigare landslagsspelaren är sportchef för FC Rosengård. Hon spår en dyster framtid för svensk damfotboll.
– Med de pengar som kommer in till storlagen i Europa kan vi aldrig mäta oss med dem. En final känns väldigt långt borta. Det är bara att inse att svenska klubbar inte har de ekonomiska resurser som krävs för att man ska kunna jämföra oss med de europeiska storklubbarna.
Vad har svensk fotboll lärt av Tyresös satsning?
– Att den inte höll. Det är jättekul att de kom till final, men de hade egentligen inte pengarna till det.

Storklubbar plockar stjärnorna
Christer Mård är luttrad. De senaste två säsongerna har hans Linköping vunnit damallsvenskan - men inte fått en krona i bonus av ligan.
Som ordförande har han haft spelare som Pernille Harder, Claudia Neto, Kristine Minde och Stina Blackstenius i truppen, men tvingats släppa samtliga till europeiska storklubbar.
När spelarna vill ta nästa steg väljer de inte längre damallsvenskan. Då lockar klubbar som Wolfsburg, Chelsea och Manchester City.
– Vi kan inte konkurrera helt enkelt, stanna i Linköping gör man inte för pengarnas skull, då finns det andra klubbar, säger Mård.
Den här säsongen omsätter de svenska mästarna drygt 12 miljoner kronor. Mård uppskattar att de europeiska toppklubbarna omsätter fyra gånger så mycket.
– Jag tror aldrig en svensk klubb kan köpa ihop ett lag och vinna Champions League.
Bilden är samstämmig. När de europeiska storklubbarna värvar färdiga stjärnor tvingas de svenska klubbarna ta en annan väg.
Therese Sjögran menar att enstaka utländska spelare nu måste kombineras med unga talanger som kan förädlas och sedan säljas vidare.
– Vi måste jobba med yngre spelare och hur man scoutar. Vi får hitta sätt att göra spelarna bättre så att vi kan sälja vidare sen.
"Damallsvenskan kommer få det svårt"
Caroline Seger ingick i Tyresös startelva i Champions League-finalen 2014. I dag är hon lagkapten för FC Rosengård och ser positivt på den utveckling som sker, att svenska spelare nu kan bli proffs och leva på sin fotboll i länder som England, Frankrike och Tyskland.
– Samtidigt måste vi hitta nya sätt i damallsvenskan. Vi får inte sluta det arbetet bara för att andra tar över. Vi ska inte sacka av och bli bekväma så att det blir en Kalle Anka-liga. Damallsvenskan ska fortfarande vara jäkligt attraktiv, men då kanske det blir något mellansteg, en bra miljö där man fortfarande kan locka spelare som inte är redo för det stora äventyret utomlands.
– Men jag tror att damallsvenskan kommer få det svårt, det tror jag faktiskt.
Även Christer Mård målar upp en mörk bild. Tiden då utländska stjärnor vallfärdade till Sverige är förbi.
– Damfotbollen är inne i ett omvandlingsskede där alla spelare blir stolta när starka varumärken som Arsenal, Manchester City och Bayern München ringer. Samtidigt ska man inte säga att ett svenskt lag aldrig mer når final i Champions League, för det vore en tråkig inställning.
– Vi får helt enkelt jobba hårdare. För den som har mest i lön vinner inte alltid.
Tyresös startelva i Champions League-finalen 2014
Målvakt:
Carola Söberg, Sverige
Nuvarande klubb: Avslutat karriären
Backlinje:
Meghan Klingenberg, USA
Nuvarande klubb: Portlands Thorns
Linda Sembrant, Sverige
Nuvarande klubb: Montpellier
Whitney Engen, USA
Nuvarande klubb: avslutat karriären
Line Röddik Hansen, Danmark
Nuvarande klubb: FC Barcelona
Mittfält:
Lisa Dahlkvist, Sverige
Nuvarande klubb: Eskilstuna
Caroline Seger, Sverige
Nuvarande klubb: FC Rosengård
Veronica Boquete, Spanien
Nuvarande klubb: Beijing BG
Malin Diaz, Sverige
Nuvarande klubb: Djurgården
Anfallare:
Marta, Brasilien
Nuvarande klubb: Orlando City
Christen Press, USA
Nuvarande klubb: Kopparbergs/Göteborg
Fotnot: SportExpressen har sökt Hans Lindberg som låter hälsa att han inte längre gör intervjuer med medier.