Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martas svar – efter att ha ratats i drömelvan

Marta i Tyresö.Foto: Andreas Sandström

Hon har chansen att utses till världens bästa fotbollspelare - för sjätte gången.

I damallsvenskans egen drömelva ratas däremot Marta Vieira da Silva.

Nu kommenterar den brasilianska världsstjärnan för första gången att hon inte platsar:

- Jag får i stället se Fifas nominering som en tidig julklapp.

Tyresö missade guldet - nu satsar de på Champions League-titeln

2013 blev inte helt vad Tyresö hade trott. Super- cupfinalen mot Kopparbergs/Göteborg slutade med strafförlust och SM-guldet knep Malmö.

I stället tog Champions League-satsningen över. Klubben slog ut hårdsatsande Paris Saint-Germain med sammanlagt 2-1 i Champions Leagues 16-delsfinal. Därefter besegrades Fortuna Hjörring med 6-1 i åttondelen.

Tyresö har det senaste halvåret arbetet för att 2014 ha en starkare trupp än tidigare. Nyckelspelare som Veronica Boquete, Marta och Caroline Seger har alla skrivit på kontrakt som sträcker sig fram till sommaren. Lisa Dahlkvist har undertecknat ett nytt ettårsavtal och Madelaine Edlund gör comeback efter att ha blivit mamma.

I måndags meddelade klubben att amerikanskorna Christen Press, Meghan Klingenberg och Whitney Engen bestämt sig för att spela i Tyresö också efter nyår.

I går presenterades vinterns första nyförvärv i form av Finlands EM-målvakt Tinja-Riikka Korpela.

Sammanställning: MATS BRÅSTEDT

Marta Vieira da Silva befinner sig för närvarande med sitt landslag för en turnering i Brasilien, som startar i morgon med match mot Chile. Övriga lag är Kanada och Skottland.

I går fick Marta veta att hon, tillsammans med tyskan Nadine Angerer och amerikanskan Abby Wambach, nominerats till årets spelare av Fifa, det internationella fotbollförbundet.

- Jag blev så klart glad att jag är en av de tre som blev kvar. Bland de som försvann från de ursprungliga tio fanns jättebra namn som Lotta Schelin och Nilla Fischer. Detta är en stor grej för mig, säger Marta, som vunnit fem gånger (2006-2010).

- Det är ju inte vi spelare som bestämmer vilka som ska nomineras vidare, utan det är ju landslagstränare och lagkaptener.

I början på november offentliggjordes damallsvenskans egen drömelva som just spelarna röstat fram.

"Självmål"

I det laget platsade inte Marta.

Tyresös tränare, Tony Gustavsson, konstaterade då i SPORT-Expressen:

- Självmål om man vill skapa status med denna nya utmärkelse.

Marta har tidigare inte velat säga något, men förklarar nu "att det är som det är".

- Det är ju inget jag har kontroll över, men resultatet är väl så där. Jag var visserligen skadad några matcher, men jag försökte göra mitt bästa varje gång jag spelade.

- Då är det roligt att det finns andra som sett vad jag försökt göra på planen och nominerat mig till Fifas pris.

Flera spelare klara

I måndags blev det klart att Tyresös amerikanska nyckelspelare - Christen Press, Meghan Klingenberg och Whitney Engen - bestämt sig för att fortsätta i klubben.

I mars väntar kvartsfinal i Champions League mot österrikiska Neulengbach.

- Verkligen kul att de stannar kvar. Vi ska fortsätta vårt fina jobb att nå riktigt långt i Champions League. Vi vill gå hela vägen.