Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Man ska alltid ha ett leende på läpparna"

För knappt en vecka sedan meddelade Susan Varli (i AIK-tröjan) att hon avslutar sin fotbollskarriär, 22 år gammal.
Foto: Marcus Ericsson

För knappt en vecka sedan meddelade Susan Varli att hon avslutar sin fotbollskarriär, 22 år gammal.

Nu har talangen skrivit en debattartikel på SVT.se med rubriken "Zlatan hade aldrig fått chansen i damfotbollen", i vilken hon anklagar damfotbollen för att stänga ute "osvenska" personligheter.

– Man ska alltid ha ett leende på läpparna, säger Varli till SportExpressen.se.

Susan Varli gick i lördags ut i Länstidningen Södertälje och berättade att hon lägger fotbollsskorna på hyllan.

Hon berättade att hon inte kände sig välkomnad i den svenska landslagsfotbollen, och tog upp ett samtal med U23-förbundskaptenen Calle Barring som exempel.

"Jag satt och grät"

Samma samtal återges i ett nytt debattinlägg för SVT.se som Varli har författat.

"Samtalet med Calle Barrling gjorde mig väldigt ledsen. Jag satt och grät. Förbundskaptenen för svenska U23-landslaget hade precis i ett långt samtal förklarat för mig att jag bör söka mig utomlands för landslagsspel, närmare sagt Turkiet då min pappa är född där", skriver Varli.

"Jag passade visst inte in. Eller som förbundskaptenen uttryckte det: 'Du är ju inte som oss tråkiga svenskar, du har en annan mentalitet'".

Barrling dementerade i ett mejlsvar till Aftonbladet att han skulle ha sagt så till Varli.

Men Varli håller fast vid att oliktänkande har det tufft inom svensk damfotboll. Hennes debattinlägg pryds av rubriken "Zlatan hade aldrig fått chansen i damfotbollen".

"I herrfotbollen hyllar vi Zlatan Ibrahimovic för att han är just Zlatan. Han vågar vara sig själv och sticker mer än gärna ut på sitt sätt. Dessvärre fungerar det inte på samma sätt i svensk damfotboll. Har man en annan mentalitet så kan det anses vara något negativt i stället", skriver hon.

"Ska alltid ha ett leende"

Varli utvecklar sitt resonemang när SportExpressen.se ringer upp henne.

– Är man en vinnarskalle och blir riktigt sur när man förlorar, visar mycket känslor, så ses det inte som okej. Man får ofta höra "du vill för mycket". Men jag vill bara vinna. Jag har inte kunnat vara mig själv på plan. Förlorar man får man inte vara arg en dag, man ska bara glömma det. Man ska alltid ha ett leende på läpparna, säger hon.

– Zlatan kan vara sig själv och spela fotboll. Han lyckades inte i Sverige. Han åkte till Holland och spelade i Ajax, och där blev han den Zlatan som han är i dag.

– Är man annorlunda så vill de gärna ändra på det. Svensk damfotboll är lite "spela långt och spring". Och det är nog mycket därför vi inte har så mycket publik på matcherna.

Varli håller dessutom, trots dementin från Barrling, fast vid att hon fick rådet att byta landslagsnation.

– Jag fick höra det rakt på sak, i telefon. Det var så han sa till mig, jag kan inte tolka på det på något annat sätt, säger hon.

SportExpressen.se har sökt Lilie Persson och Marika Domanski Lyfors på svenska fotbollsförbundet för en kommentar.