Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö nära konkurs - saknar 1,5 miljoner

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

MALMÖ. LDB Malmö är en klubb i kris: 1,5 miljoner kronor saknas.

- Jag kan inte bortse från risken att vi går i konkurs. Men i så fall ska vi göra det med ett SM-guld, säger klubbdirektör Niclas Carlnén.

LDB är damlaget som dominerar svensk fotboll.

SM-guld två år i rad.

Ett tredje kan vara på gång, Ramona Bachmann & Co har slagläge som tvåa bakom Tyresö med en match mindre spelad.

Sportslig succé, alltså.

Ekonomiskt är det dock fortfarande becksvart.

1,4 miljoner i stöd från kommunen i vintras räckte inte.

Klarar sig oktober ut

Underskottet på tre miljoner har nu betats av med hälften, men inte mer.

- Vi saknar 1 480 000 kronor, medger Niclas Carlnén.

Hur länge klarar ni er?

- Likviditetsmässigt till oktober ut.

Hur bedömer du risken att ni går i konkurs?

- Jag kan inte bortse från risken. Så är det för alla företag. Men i så fall ska vi göra det med ett SM-guld, det är målsättningen, för sista seriematchen spelas i början av november.

Behövs stor summa

LDB Malmö jobbar nu frenetiskt för att hålla sig flytande och levande. Man har skurit där man ansett det möjligt, fått in en del nya sponsorer.

Men det behövs många fler - eller en stor som går in med hela summan.

Hur bedömer du möjligheterna att ni ska få in pengarna?

- Vi har ett antal olika spår, jobbar med väldigt många trådar samtidigt. Är det så att det faller väl ut, då tror jag det är realistiskt.

Att låta stjärnspelare lämna klubben för att bli av med stora lönekostnader, är det ett alternativ?

- Vi ser ändå en möjlighet till spel i Champions League och intäkter därifrån. Skulle vi då begränsa de sportsliga möjligheterna genom att göra oss av med spelare, då minskar vi också chansen att dra in pengar.

"Fråga för styrelsen"

- Men det är klart att det är en balansgång på slak lina.

Gasa och bromsa samtidigt?

- Bra uttryck. Så är det.

I november, om ni inte fått in pengarna -  kan du då tänka er att ni låter stjärnspelarna gå för att minska utgifterna? Satsar på de egna tjejerna, blir ett sämre lag, men lever i alla fall vidare?

- Jag har i uppdrag att jobba stenhårt mot budget. Utöver det finns inget beslut, hur man hanterar en sådan situation är en fråga för styrelsen.

LDB utan Mittag i kväll

Måldrottningen Anja Mittag (13 mål) saknas när LDB Malmö reser till Stockholm för att möta Djurgården i kväll. Mittag har, skriver Sydsvenskan, en lättare lårskada.

Hon beräknas vara tillbaka när allsvenskan vänder och Djurgården kommer till Malmö på söndag.

Även Alex Riley saknas i LDB i kväll.

EKONOMISKA TURERNA I LDB MALMÖ

  • Avslöjandet: I februari avslöjade Kvällsposten att ordföranden Cecilia Tholse lämnar klubben vid årsmötet, och att LDB Malmö riskerar att gå i konkurs. Man sätter en stor del av sitt hopp till att vinna Champions League, något som skulle ge två miljoner, men det blir förlust mot tyska storlaget Frankfurt i kvartsfinal.
  • Lånenobben: Malmö stad är tveksam till att rädda klubbens fortsatta existens. "De vill låna ganska stora summor i kontanter och det är väldigt vanskligt. Många idrottsföreningar behöver pengar och får en låna så kommer de andra också," säger fritidsnämndens ordförande Frida Trollmyr (S) till KvP.
  • Brevet: I ett brev till kommunstyrelsen kräver LDB FC Malmö en moderniserad idrottsplats och en jämställd behandling i sponsorfrågan. "Det är allvarliga grejer och därför är vi också så tydliga vi kan" säger Cecilia Tholse till TT.
  • Kommunkravet: Malmö stad ställer krav på LDB Malmö att skära i sina kostnader för att kommunen ska vara villig att hjälpa till med pengar, men klubben ser det inte som ett alternativ att göra sig av med någon av sina stjärnspelare - trots deras stora löner med damallsvenska mått mätt.
  • Kompensationen: Malmö stad ställer i mitten av februari upp med 1,4 miljoner. En kompensation för att skolbarn har gratis inträde på matcherna samt för de kioskbyggnader som LDB låtit bygga på Malmö IP:s ena kortsida. Stadens hjälp gör att det "bara" saknas tre miljoner.
  • Välgöraren: LDB Malmös starke man och stora välgörare Kent Widding Persson ställer i slutet av februari upp med en miljon kronor.
  • Slutet: I dag avslöjar Kvällsposten att det fortfarande saknas knappt en och en halv miljon mot budget, och att pengarna i LDB Malmö är slut samtidigt som damallsvenska säsongen är över, vid månadsskiftet oktober-november om inte fler företag går in och sponsrar.

Sammanställning: Henrik Leman