Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Madelen Janogys svar om framtiden: ”Känner ingenting”

Madelen Janogy.
Foto: PETER SONANDER/SPP/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Psykisk ohälsa fick Madelen Janogy att lämna proffslivet. 

Nu är Hammarbystjärnan redo för Europa igen. 

– Jag vet att jag vill utomlands, säger hon. 

I slutet av 2019 valde Madelen Janogy att lämna Sverige för proffslivet i Wolfsburg. Men bara månader senare valde hon att bryta kontraktet och flytta hem. 

I en lång intervju med Expressen för drygt tre år sedan berättade Janogy om den psykiska ohälsa och sömnproblem hon kämpade med. 

– Jag visste att det skulle bli tufft när jag skrev på för Wolfsburg, att flytta dit när jag inte mådde bra psykiskt. Men jag ville inte att det skulle hindra mig från min dröm, sa Janogy då. 

Istället återvände hon till Piteå, klubben hon tog SM-guld med 2018, för att bara ett halvår senare skriva på för nuvarande klubbadressen Hammarby. 

Men efter fler år på hemmaplan är Janogy redo att testa vingarna utomlands igen. I podcasten Lundh berättade hon först om tankarna på att lämna Stockholmsklubben och efter matchen mot Rosengård under måndagskvällen utvecklade hon dem. 

– Jag vill spela utomlands och det är absolut ett mål jag har, sedan känner jag ingen press, säger hon. 

”Det är viktigt”

Madelen Janogy är noga med att poängtera att problem som tvingade henne att lämna Tyskland inte handlade om att hon gick utomlands, utan att det var fel i tiden. 

– Det är klart att i den situationen var det väldigt jobbigt, och den platsen blir då också jobbig men det är viktigt att påminna sig om att jag älskade miljön och hur det var. Sedan var det omständigheterna som var jobbiga. 

Vad vill du ha i framtida klubb nu?

– Dels att jag känner att det är rätt för min utveckling och att jag kan ta steg i den klubben. Och sedan att jag används på rätt sätt och får utnyttja det jag är bra på. Det är viktigt att få prata med tränaren och känna en trygghet där, men också att just fotbollen ska kännas bra för då tror jag att resten kommer. 

Sedan Madelen Janogy var utomlands senast har det hänt mycket inom damfotbollen i Europa, men hon har svårt att säga vilken liga som egentligen lockar mest. 

– Jag är så tråkig där, för jag känner ingenting där. Men jag känner verkligen ingen stress, att jag måste utomlands nu eller jag måste till den klubben. Jag ”go with the flow”, jag trivs väldigt bra i Hammarby och i Sverige. Och jag har ingen press, jag vet att jag vill utomlands men när det sker det vet man aldrig. 

Är det en skön känsla? 

– Jo, eller på ett sätt hade det kanske varit skönt att veta att jag vill dit och den ligan för livet runtomkring kommer också påverkas så det är mycket att väga in. Men på ett annat sätt är det mer är det där eller här jag vill spela, oavsett vad så blir det bra. 

Tidigare: Madelen Janogys kritik: ”Kommer inte upp i nivå”