Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken: ”Behöver få bort såna relationer”

Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
1 / 7

Guldjagande Linköping sparkade huvudtränaren Marcus Walfridson - och ersatte honom med lagkaptenens sambo. 

Det är ett av flera fall i damallsvenskan där familjerelationer och elitfotboll går hand i hand.  

– Vi behöver försöka få bort sådana relationer, säger landslagsstjärnan Hedvig Lindahl.

Inför säsongen klev Otto Persson in som ny huvudtränare för LB07. I laget, som han tidigare varit assisterande tränare för, fanns då redan syskontrion Anna, Julia och Olivia Welin. Samtliga barn till Otto Perssons sambo. 

Situationen som då var unik är i dag verklighet i fler klubbar. 

När Linköping valde att sparka huvudtränaren Marcus Walfridson plockade de in lagkaptenen Janni Arnths sambo Henrik Jensen som ersättare. 

Och när Eskilstuna sparkade Jonas Björkgren kom anfallaren Felicia Karlssons pappa Magnus "Munken" Karlsson in som ny huvudtränare.  

Något landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, som har spelat över tio säsonger i damallsvenskan, är kritisk till: 

– Jag förstår att det har varit så tidigare, då man har behövt ha passionerade ledare som inte behövt så mycket betalt. Men  jag tycker vi ska röra oss mot att det ska bli mer professionellt. Så långt det går ska man inte ha relationer ledare och spelare emellan, säger Lindahl.   

Och hon får delvis medhåll från de utpekade tränarna:

– Det är klart att det är lite känsligt, säger Otto Persson.

– Ska man vara helt krass så har Hedvig en poäng. Sedan är damallsvenskan eller flickfotbollen beroende av den typen av relationer för att ändå få in kompetens, säger Magnus Karlsson. 

"Kan vara en utmaning"

Henrik Jensen har förståelse för kritiken, men menar att det finns större problem i svensk fotboll. Såsom tv-avtal och domarnas förutsättningar. 

– Men jag håller med om att det inte är optimalt, det är det inte. 

Jensen ser dock inga problem med sin nya roll i Linköping. 

–  Man kan få det att fungera och det tycker jag att vi i Linköping är bra på. Vi ser det inte som ett problem. Det handlar om hur man är som människa och vi är väldigt professionella. 

I dag är Janni Arnth given i laget. Hade situationen påverkats om hon hade konkurrerar om en plats i startelvan?

– Då blir det en annan problematik. Och det kan absolut vara en utmaning, men om spelaren känner sin roll i laget och tränaren är professionell kan det fortfarande lyckas. 

Togs upp som en riskvärdering

Magnus "Munken" Karlsson har varit huvudtränare för Eskilstuna i en dryg månad. Han har kontrakt säsongen ut, men en fortsättning diskuteras.

I klubben spelar anfallaren och dottern Felicia Karlsson:

– Det var egentligen den enda grejen jag tvekade inför och som jag förde upp som en riskvärdering för klubben och inte minst för Felicia. Men vi har jobbat ihop förut och jag tycker att vi är professionella nog att hantera det, säger Magnus Karlsson och fortsätter: 

– Jag har spelat åtta år i allsvenskan, vunnit SM-guld, gått tränarutbildning och varit klubbdirektör i IFK Norrköping. Sedan råkar jag vara Felicias farsa, det är det perspektiv jag skulle sätta. Och jag utgår från att alla vi alla tre tränare ser på våra uppdrag på ett professionellt sätt. 

"Fullständigt irrelevant"

Johan Andersson är sportchef i LB07. När han valde att lyfta upp Otto Persson som huvudtränare inför säsongen diskuterades det faktum att Perssons tre bonusbarn redan spelade i laget.

– Vi har självklart tänkt på det, men för mig är det fullständigt irrelevant. När vi rekryterar tränare så tittar vi på kompetens och i det här fallet var Otto den vi tyckte var bäst lämpad, säger Johan Andersson. 

Anna Welin tillhör i dag truppens främsta spelare och är given i startelvan. Varken Julia eller Olivia Welin har spelat i damallsvenskan den här våren på grund av skador.

Att de skulle få fördelar av bonuspappan Otto Persson - när de är spelklara - finns inte på kartan enligt LB07:s sportchef:

– Det är lätt att säga: "Det är tränarens dotter och hon går alltid före". Men i professionella relationer på den här nivån, nej, det händer inte. I varje fall inte hos oss, säger Johan Andersson och tillägger: 

– Jag skulle inte vilja byta bort Otto mot någon annan tränare jag känner till. 

"Behöver bevisa mer"

Otto Persson är medveten om att han kan bli ifrågasatt om Julia Welin, som är på väg tillbaka från sin skada, får speltid. Men tror snarare att relationen till syskontrion är till deras nackdel:

– Jag tror de behöver bevisa mer än mindre. 

– Men kunde Hollands förbundskapten ha en son i laget, då borde vi kunna hantera det professionellt, säger Otto Persson. 

SportExpressen har sökt Linköpings ordförande Christer Mård och Eskilstunas ordförande Anna Linnakallio för en kommentar.  


Familjerelationer i damallsvenskan

Linköping:

Den 4 maj sparkades tränaren Marcus Walfridson, som skrivit ett treårskontrakt med klubben i december. Spelarna var missnöjda med Walfridson som menade att det blivit en kulturkrock. 

Klubben valde att ersätta Walfridson med Henrik Jensen och Charlotte Rohlin. En lösning som är tillfällig fram tills sommaruppehållet då Jensen vill lämna uppdraget. Henrik Jensen har varit tydlig med att hans roll i Linköping är kortsiktig, dels på grund av relationen till Janni Arnth, dels på grund av hans ambitioner att fortsätta satsa på en tränarkarriär inom herrfotbollen. 


Eskilstuna:

Den 14 maj låg Eskilstuna sist i damallsvenskan och sparkade tränaren Jonas Björkgren. Magnus "Munken" Karlsson, som fram till 2014 fanns med i Eskilstunas tränarstab, ersatte. Han är pappa till anfallaren Felicia Karlsson och kommer att fortsätta säsongen ut med möjlighet till förlängning.


LB07

Inför säsongen valde Skånelaget att lyfta upp den tidigare assisterande tränaren Otto Persson som huvudtränare för damlaget. I truppen fanns då redan Perssons tre bonusbarn Anna, Julia och Olivia Welin.