Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristallklart, Linnea!

Linnea Liljegärd får årets Kristallkula. Foto: Jan Wiriden
GÖTEBORG. När Linnea Liljegärd var fyra och ett halvt år fick hon fotbollsskor och ett par benskydd. Nu fyller hon snart 21 - och har i år vunnit den allsvenska skytteligan och spelat i landslaget. I dag får hon dessutom GT:s Kristallkula som Västsveriges bästa fotbollsspelare.

FAKTA

1978: Ann-Kristin Lindqvist, Öxabäck 1979: Anette Börjesson, Jitex 1980: Pia Sundhage, Jitex 1981: Anna Svenjeby, Kronäng 1982: Elisabeth Leidinge, Jitex 1983: Karin Åhman-Svensson, Öxabäck 1984: Lena Videkull, Trollhättan 1985: Ingrid Johansson, Gais 1986: Elisabeth Leidinge, Jitex 1987: Anette Hansson, Öxabäck 1988: Helene Johansson, Gais 1989: Eleonor Hultin, Jitex 1990: Eva Zeifalky, Malmö FF 1991: Lena Videkull, Malmö FF 1992: Anne-li Andelén, Öxabäck 1993: Malin Lund-gren, Malmö FF 1994: Anneli Andelén, Öxabäck 1995: Annika Nessvold, Malmö FF 1996: Camilla Svensson, Jitex 1997: Victoria Svensson, Öxabäck 1998: Camilla Ackerfors, Landvetter 1999: Anna-Maria Eriksson, Landvetter 2000: Kristin Bengtsson, Landvetter 2001: Ulrika Björn, Landvetter 2002: Anna-Maria Eriksson, Landvetter 2003: Kristin Bengtsson, Landvetter 2004: Lotta Schelin, Göteborg FC 2005: Johanna Almgren, Göteborg FC 2006: Lotta Schelin, Göteborg FC 2007: Lotta Schelin, Göteborg FC 2008: Sara Lindén, Göteborg FC
Fotnot: Under iDAG-tiden, 1990- 1995, omfattade GT:s Kristallkula också Kvällspostens spridningsområde i södra Sverige.
Torbjörn Nilsson, tränare Göteborg FC "Linnea har näsa för var målet står, försöker hela tiden komma till avslut. Och trots sin ringa ålder är hon erfaren i sitt tänkande. Hon är duktig både inne i boxen och på att göra spektakulära mål. När hon kom förra året var hon en lite valpig tjej, som tyckte det var roligt att få vara med. Sen dess har hon utvecklats oerhört, det är ovanligt att en spelare blir etablerad i toppen på så kort tid. Hon har haft en liten nedgång på slutet, vilket inte är så konstigt. Hon har spelat mycket med både klubblag och landslag och har inte fått den träning hon behöver. Men Linnea behöver lägga på sig två-tre kilo muskler, då kan hon utveckla spelet ute på planen. För man kan inte, som jag brukar säga till henne, åka på motorvägen i en liten folka och konkurrera med Porsche..." mm Verna Liljegärd, mamma "Linnea har alltid lekt med bollar och hennes fotbollsintresse märktes väldigt tidigt. Hon började spela med sin bror Richard hemma i köket. Och jag har alltid stöttat henne, men jag kan inte ta åt mig äran för att hon blivit så bra. Linneas pappa dog när hon fortfarande var bebis och då bestämde jag mig för att mina barn inte ska missa något för att de inte har någon pappa. Men det har bara varit roligt att följa Linnea. Jag är oerhört sportintresserad, har alltid tittat på Sportspegeln och följer all sport. Jag har följt Linnea noga, har sett att hon ofta varit outstanding, därför jag är egentligen inte förvånad att hon har nått så långt. Jag följer alla hemmamatcher på Valhalla. Bortamatcherna försöker jag åka till, annars ser jag dem på nätet. Vi har en överenskommelse om att jag ska vara på Valhalla tidigt, hon vill att jag ska vara där vid uppvärmningen." Thomas Dennerby, förbundskapten "21 mål talar sitt tydliga språk. Linnea vet hur man dyker upp på rätt ställe. Hon har förmågan att se var och när bolluslingen dyker upp, förbereder sig exempelvis på var en retur ska komma om en kompis är på väg att skjuta. Och hon har stor variation på sina avslut, gör både snygga och enkla mål. Linnea var fantastiskt bra i de matcher hon hoppade in i under EM och hon gjorde bra ifrån sig även i kvalmatcherna till VM därefter. Att ta en startplats i landslaget är dock tuffare, då konkurrerar hon med landets allra bästa spelare. Men visst, får hon lite mer styrka är hon med och konkurrerar även om en plats i startelvan."
...broder Richard, 23 - Vi spelade alltid hemma. Han ville helst att jag stod i mål, det var kul att skjuta på syrran. Han har alltid varit ett stöd, bor i Uppsala och kommer alltid på matcherna i Stockholms-trakten. mm ...mamma Verna - Pappa gick bort när jag var nio månader, mamma har ställt upp och fixat allt åt min storebror och mig. Jag fattar inte hur hon orkade. Hon har bland annat ställt upp och kört överallt. Jag tror att hon vill att jag ska ringa och be henne köra nu också - trots att jag själv har bil. m ...Torbjörn Nilsson som tränare - När jag hörde att han skulle träna Göteborg ville jag dit. Han har en jättestor del i att det gått så bra för mig. I början ville han nästan lära mig för mycket. Vi har väldigt roligt med Torbjörn. Han hade svårt att förstå ironi i början, nu är han mycket bättre... m ...att gå upp i vikt (hon väger bara 60 kilo) - Torbjörn är på mig ofta om det. Han sa vid ett tillfälle att jag är för klen. Då gick jag ut och smällde på en större tjej, då tog han tillbaka det. Men han har hotat att mäta mina lår. m ...att bli utlandsproffs - Ska jag gå någonstans ska det vara till en minst lika bra, liga. För damallsvenskan är ju i topp. Om jag skulle bli erbjuden ett kontrakt med mycket pengar men i en sämre liga behöver jag gå tillbaka till varför jag började spela. Och det var inte för att tjäna pengar. m ...sitt ego som målfarlig forward - Får jag en chans försöker jag göra mål, det ska jag som forward. Men jag tror inte jag är speciellt egoistisk på planen. Det funkar inte hos oss, vi är en lagmaskin. Visst är det roligt att göra mål, men vinner vi och någon annan gör målen är jag lika glad efteråt. m ...vad hon gör om 15 år - Jag hoppas att jag är fotbollstränare. Jag jobbar på fotbollsgymnasiet nu och går tränarutbildning på Göteborgs universitet med lagkompisarna Stina Segerström, Johanna Almgren och Hedvig Lindahl. Nästan allt jag gör handlar om fotboll.
Ålder: 20, född 8 december 1988. Familj: Mamma Verna, bror Richard, 23, "och en jobbig katt som heter Affe". Född: I Arvika. Uppväxt: I Lida, i Vårgårda kommun. Bor: Tillsammans med en kusin i en lägenhet i Alingsås. Jobb: Tränare vid fotbollsgymnasiet i Vårgårda. Utbildning: Barn och fritid på gymnasiet, går nu ettårig tränarutbildning på Göteborgs universitet. Klubbar: Skogsbygden - 2003, Falköping 2004- 2007, Göteborg FC 2008- Allsvenskt facit; Falköping 2007: 21 matcher/6 mål. Göteborg 2008: 21/12. Göteborg 2009: 21/21. Landskamper: Sex, inga mål. Bonusinfo: Linnea är syssling med bröderna Elmanders pappa.
¥ 3- 0-målet mot Örebro hemma (4- 0 till slut) "Jag fick en fin boll av Anna Ahlstrand utanför straffområdet. Jag drog på volley och såg att den gick in vid bortre, nästan i krysset." ¥ 2- 1-målet mot Kristianstad hemma (2- 1) "Vi spelade inte bra. Och målet var inte mitt snyggaste. Men att få nicka in målet i 87:e minuten är stort." ¥ 1- 0-målet mot Umeå hemma (1- 0) "Ett rent slumpmål på kontring efter hörna. Johanna Almgren slog en boll, som blev för lång. Jag läste vart målvakten skulle sparka bollen och hon sköt på mig och in i mål."
¥ Hanna Ljungberg, Umeå - Hon öste in mål, hade lite samma spelstil som jag. ¥ Zlatan Ibrahimovic, Barcelona - Ibland älskar man honom, ibland hatar man honom. Men han gör fantastiska grejor. ¥ Jürgen Klinsmann, Tyskland - Han var riktigt duktig, stod alltid på rätt ställe och gjorde många mål.

Vi träffas på ett kafé inte långt från Linneas och Göteborg FC:s hemmaplan på Valhalla.
Linnea har varit där många gånger förr.
- Vi hänger ofta här med laget, berättar hon. Det är lagom avstånd att gå hit efter träningarna.

För ung för kaffe...

Linnea beställer choklad, trots det stora utbudet av olika kaffesorter.
- Jag är för ung för att dricka kaffe, säger hon med ett stort leende. Det är många som försökt få mig att börja, men jag har inte tyckt om det när jag har smakat. Kanske när jag blir lite äldre...
Trots att Linnea inte ens har fyllt 21, har årets allsvenska skyttedrottning redan spelat fotboll i över 16 år.
- Jag var bara fyra och ett halvt år när jag började, berättar hon. Mamma köpte ett par benskydd, och fotbollsskorna kom väl från någon kusin. Redan då fick jag följa med på min första träning hos Skogsbygdens BK.

Ingen rolig träning

Men det kunde tagit slut där, första träningen blev inte vad den lilla bestämda tjejen hade tänkt sig.
- Jag ville att mamma skulle åka hem. Jag ville klara mig själv. Men när hon åkt, visade det sig att jag inte ens kunde knyta skorna ordentligt själv.
Och när mamma Verna efteråt frågade om det varit roligt på träningen, hade 4,5-åringen ett överraskande svar.
- Jag sa att det inte hade varit så roligt, säger Linnea med ett skratt. För det var för lite fotboll. Som uppvärmning fick vi springa ut i skogen och hämta kottar, och det ville inte jag. Jag ville bara spela fotboll.

Har du berättat det för din nuvarande tränare, Torbjörn Nilsson?
- Nej, det vågar jag inte. Då vill han säkert att vi ska göra det på uppvärmningen nu också...
Att lilla Linnea fick vara med på träningarna med Skogsbygdens F10-lag var inte så konstigt. För i trakterna runt Lida utanför Vårgårda kände alla varandra, och det fanns kusiner och släktingar som redan var med i laget.
Årets vinnare av Kristallkulan spelade alltid med äldre tjejer i Skogsbygdens lag. När hon var tio år spelade hon exempelvis i F12.

Supertalang

Att Linnea var en supertalang visade sig definitivt när hon fick spela med A-laget i division tre.
Ännu större blev uppmärksamheten när bygdens stora fotbollsstolthet kom med i flicklandslaget.
- Det blev en del uppståndelse, minns hon. Många var stolta.
När Linnea gick i åttan bestämde hon sig för nästa steg i karriären. Hon skrev på för Falköping i division ett.
- Det hade varit ett för stort steg att gå direkt till Landvetter i allsvenskan, säger hon. Ettan var lagom.
Linneas stora stöd i livet var då som nu mamma Verna och broder Richard. Hennes pappa, som var pastor i Missionskyrkan, dog när hon var nio månader.

Busspendlade

Banden till familjen och osäkerheten inför en tillvaro i den större staden Falköping gjorde att hon pendlade i tre år.
- Bussresan tog en halvtimma varje väg, det var väl mest skolan som blev lidande under den tiden, säger hon. Men jag klarade ändå studierna hyfsat.
Det fjärde och sista året i Falköping flyttade hon dock dit, då klubben gått upp i allsvenskan och det ställdes högre krav.
När sen Göteborg visade sitt intresse - och hade Torbjörn Nilsson som ny tränare - fanns inga tvivel. Linnea Liljegärd blev göteborgare, även om hon bor i Alingsås.

Naturlig utveckling

- Det var en naturlig utveckling för mig och en ny utmaning, säger hon.
I Göteborg kom hennes enda motgång hittills under karriären.
Hon fick ont i knät på andra träningen och var borta för ett så kallat löparknä i två månader.
Två säsonger senare står hon med skytteligatiteln, en plats i landslaget, Kristallkulan.
Och är dessutom nominerad för både Årets genombrott och Årets anfallare till idrottsgalan på måndag.
- Kristallkulan är ett kvitto på att jag åstadkommit något, priser betyder mycket för mig, säger Linnea.
- Och att bara vara nominerad till fotbollsgalan är oerhört kul. Skulle jag vinna blir jag jätteglad.
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!