Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kris i Umeå: "Då blir det en akut situation"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN

Umeå IK:s kris håller sig inte bara till fotbollsplanen.

Vid sidan om går klubben en tuff kamp mot ekonomin – och vädjar nu om hjälp.

I ett brev till samarbetspartners och fordringsägare ber klubben om stöd och ett möjligt frivilligt ackord, skriver Västerbottens-Kuriren.

– Vi har pengar fram till serieuppehållet. Sedan uppstår en akut situation, säger UIK:s ordförande Anderz Andersson.

Umeå IK ligger sist i damallsvenskan och har bara sex poäng inspelade på säsongens tio första matcher. Inte riktigt som det såg ut under storhetstiden för ett decennium sedan med storstjärnor som Hanna Ljungberg, Malin Moström, Hanna Marklund och Marta.

Men någon spelarförstärkning i dagsläget lär det inte bli tal om, för vid sidan av planen går klubben en annan kamp. Kampen mot ekonomin.

Ordföranden: "Akut situation"

Västerbottens-Kuriren skriver att klubben gått ut till samarbetspartners och fordringsägare – och bett om stöd och ett eventuellt möjligt frivilligt ackord.

– Vi har pengar fram till serieuppehållet. Sedan uppstår en akut situation, säger UIK:s ordförande Anderz Andersson till Västerbottens-Kuriren.

Tre punkter lyfts fram som avgörande för den akuta situationen. Dels det tv-avtal som EFD misslyckades att skriva, något som ska ha lett till en minskning med 800 tusen kronor var i intäkter för de damallsvenska klubbarna. Dessutom har Umeå IK tappat på sponsorsidan, en minskning med hela 880 tusen kronor.

Stora nedskärningar väntas

Till sist är det även det sportsliga som ställer till det, med sämre publiksiffror och en missad förväntad placeringsbonus, vilket ska röra sig om ungefär totalt 175 tusen kronor.

Inför säsongen skar klubben ned lönekostnaderna med 550 tusen kronor, men det krävs mer menar Andersson.

– Vi är väl medvetna om att vi i dagsläget har en för stor kostym och att den måste bantas till kommande säsong, säger Anderz Andersson.