”Kosses” oro – när Sverige halkar efter

Kosovare Asllani.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

ALGARVE. Kosovare Asllani ser att damfotbollen tar stora kliv runtom i världen. 

Och även om Sverige fortfarande är bra anser hon att det finns områden där man halkat efter. 

– Sverige har mycket kvar att lära av hur man gör utomlands, säger hon.

Det svenska landslaget befinner sig i Portugal under Algarve Cup som en del i förberedelserna inför sommarens VM. Ett mästerskap som Kosovare Asllani tror att Sverige kan gå långt i - trots att flera nationer tagit stora kliv de senaste åren. 

– Det finns inga dåliga landslag i damfotbollen längre, alla har tagit kliv och man kan inte underskatta något lag, säger hon.

– Det här blir nog första mästerskapet där det är helt öppet, det är väldigt många som kan vinna vilket gör det otroligt spännande.

Hur tycker du att ni står er i konkurrensen när damfotbollen hela tiden tar kliv framåt?

– Jag tycker att vi står på oss i vår position, i våra bästa stunder kan vi fortfarande slå vilket landslag som helst. Det blir så klart tuffare att vinna matcher nu, men det är nog bara positivt för sporten i längden.

Vill se bättre samarbete

I flera ligor runtom i Europa har de stora klubbarna börjat satsa på sina damlag. Någonting som Asllani menar är med och bidrar till att flera nationer utvecklas även på landslagsnivå.

– Många ligor blir bättre för att damlagen får resurser från sina herrlag, och det är det som är receptet för att bygga upp damfotbollen, säger hon och fortsätter: 

– Jag säger inte att man ska ge alla pengar eller ens hälften av allt man har till damerna, men jag tror att man kan samarbeta på ett bättre sätt än vad man gör nu.

Asllani säger att de resurser hon tycker att man ska dela med sig av till varandra inte bara handlar om pengar, utan även om faciliteter och personal. Hon tar IFK Göteborg och Malmö FF som exempel på klubbar som skulle kunna slå ihop sig med de damallsvenska lagen i sina respektive städer och samarbeta bättre.

– Det betyder inte att det behöver bli en ekonomisk börda och att man måste anställa hundra personer till, det handlar om att hjälpa till och bygga upp varandra. Sverige har mycket kvar att lära av hur herrlagen gör utomlands.

– Jag har sett det själv i PSG och Manchester City. Vi snackar så klart om stora klubbar men där hjälper man varandra med alla de här bitarna och i de länderna för de verkligen sin damfotboll framåt. Men i Sverige är vi alldeles för dåliga och drar hellre tillbaka den i tiden än framåt. 

PSG, ett av storlagen som ”Kosse” har lirat i.
Foto: Icon Sport

Vad tror du att det beror på? 

– Jag vet inte om man ser en konkurrenssituation i stället för att se det som en samarbetsmöjlighet. Sedan tror jag att det är lite lathet också, man är inte villiga att ge det lilla extra som behövs för att hjälpa till. Men värderingsmässigt har man allt att vinna på det. 

– Det handlar om att bygga förebilder också. Har man ett favoritlag som ung tjej är det mycket värt att se att man faktiskt kan spela där, att det finns damlag. Det bidrar till en ambition att faktiskt satsa på sin fotboll.