Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Konflikten inom damallsvenskan växer – kan gå till domstol

Caroline Seger gick ut i uppror mot det uteblivna kollektivavtalet.
Foto: Instagram
Caroline Jönsson på Spelarföreningen.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/FOTO2PRESS IMAGO SPORTFOTODIENST

Konflikten kring damallsvenskans kollektivavtal växer. 

En vecka innan premiären meddelar Spelarföreningen att de kan ta det hela till domstol.

Spelarnas frustration växer”, står det i ett pressmeddelande som släpptes på fredagen.

Konflikten kring det nya kollektivavtalet för spelarna i damallsvenskan fortsätter. 

Elitfotboll dam (EFD) och klubbarna har Arbetsgivaralliansen som representant och spelarna representeras av Spelarföreningen. Men Arbetsgivaralliansen vill inte förhandla med Spelarföreningen, i stället vill man förhandla och skriva avtal med fackförbundet Unionen.

Därför har förhandlingarna strandat.

”Beredd att ta ärendet till domstol”

Nu, en vecka innan den allsvenska premiären, står spelarna fortsatt utan kollektivavtal – och nu skruvas tonläget upp. 

Spelarföreningen skriver i ett pressmeddelande på fredagen att läget mellan parterna är låst och att de är beredda på att gå till domstol. De menar att Arbetsgivaralliansen vägrar förhandla. 

Spelarnas frustration växer och de understryker att de inte kommer ändra sig när det gäller att Spelarföreningen är deras förhandlingspart. Spelarna kommer heller inte att acceptera försämrade villkor. AA:s position innebär i praktiken att man begår förhandlingsvägran i strid med MBL. Detta ligger inte i linje med den svenska modellen och om det krävs är Spelarföreningen beredd att ta ärendet vidare till domstol”, står det i pressmeddelandet.

Spelarna i uppror

Flera framträdande fotbollsspelare, bland annat Hedvig Lindahl och Caroline Seger, har markerat sitt missnöje och hotat med strejk.

– Vi spelare har fått nog, sa Caroline Seger i en video på Spelarföreningens Instagram, publicerad den 3 mars. 

Expressen har tidigare rapporterat om konflikten och pratade då med Birgitta Nyström, professor i civilrätt på Lunds universitet, som menar att att Spelarföreningen klassas som en arbetstagarorganisation och att de därmed har rätt att skriva kollektivavtal.

– Så länge de har stadgar som innebär att man ska tillvarata sina intressen gentemot motparten i arbetslivet och det uppfattar jag att de har. Och de har tidigare haft kollektivavtal, det är nog inget problem att de enligt definitionen är en facklig organisation.

”Måste lyssna på motparten”

Jönsson menade också att arbetsgivaren måste träda in i förhandling.

– Ja, det måste de. Förhandlingen innebär inte att man måste sluta avtal, men man måste lyssna på motparten. Man måste ge motparten tillfälle att framlägga sin sak och sen om motparten vill det ska man själv lämna ett motiverat förslag till lösning av förhandlingsfrågan.