Klart: SVT Sport sänder damallsvenskan i höst

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Malin Diaz.
Foto: PER KARLSSON
Åsa Edlund Jönsson.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Efter att avtalet med TV4 bröts har de damallsvenska matcherna endast sänts på webben.

Men nu står det klart att SVT kommer att visa upplösningen av damallsvenskan i höst.

– Vi är väldigt glada att vi kan göra den här satsningen, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson i ett uttalande.

Sen 2011 har TV4 haft sändningsrättigheterna till damallsvenskan. Men förra året sades avtalet upp - och sen dess har matcherna i ligan sänts på webben.

– Vi vill göra damallsvenskan tillgänglig för så många som möjligt. Vi tar ett eget ansvar för vår produkt och ser till att göra den än starkare via Damallsvenskan.tv. Detta möjliggör nya intäktsströmmar för medlemsklubbarna, sa Linda Wijkström, generalsekreterare på EFD, Elitfotboll Dam, när den nya lösningen presenterades.

SVT sänder damallsvenskan

Men nu står det klart att damallsvenskan sänds på tv igen. På fredagsmorgonen meddelade nämligen SVT Sport att kanalen i höst kommer att sända upplösningen av damallsvenskan.

– Damallsvenskan är en av Europas bästa ligor med mängder av svenska landslagsspelare och internationella stjärnor. Vi är väldigt glada att vi kan göra den här satsningen, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson i ett uttalande.

Enligt kanalen ska satsningen dra i gång i början av september, och totalt kommer åtta matcher att visas. Fokus kommer att ligga på kampen om guldet.

– Jag ser med spänning fram emot att jobba med våra sändningar i höst. Självklart hoppas jag på en dramatisk säsongsavslutning där många lag överraskar. Jag hoppas också att individuella spelare kliver fram, som Marija Banusic i Linköping och Malin Diaz i Eskilstuna, säger kanalens expertkommentator Frida Östberg.