”Känslan är bättre än den har varit på länge”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Elva mål och sex assist på tolv matcher. 

En succévår för Stina Blackstenius i Häcken som har ögonen på sig. 

– Känslan är bättre än vad den varit på länge, säger hon. 

Stina Blackstenius, 25, och de övriga fotbollsdamerna i landslaget är i Fukuoka och förbereder sig för premiärmatchen mot USA i nästa vecka. Blackstenius, som har 62 landskamper i ryggen, gör sitt andra OS. 

– Det är en häftig känsla att få vara på plats, det var en lång resa hit, men nu har jag börjat anpassa mig. Nu njuter man bara av att vara här, jag har en bra vår i ryggen. 

Säsongen 2019 spelade hon i Linköping, som slutade på femteplats i damallsvenskan. Där blev hon lagets främsta målskytt tillsammans med Mimmi Larsson på nio mål. Inför den förra säsongen värvades hon av Häcken, där hon spelar även i år. 

Förra säsongen var emellertid kantad av skador. 

Har kontrakt med Häcken året ut  

Och vilken succé det har blivit. På de tolv matcher som spelades på försäsongen så gjorde Blackstenius elva mål och sex assist. Hon leder alltså både skytteligan och assistligan i damallsvenskan. 

– Det är klart att självförtroendet har växt när jag har känt den utvecklingen under våren som jag har haft. Sedan är jag inte bättre än min senaste match. Det är klart att det är viktigt med självförtroende, det saknade jag förra säsongen, säger hon och fortsätter: 

– Det är mycket som ska stämma för att man ska komma i den form som man vill. 

Succén gör att det har börjat spekuleras i huruvida Blackstenuis blir kvar i Häcken säsongen ut, eller inte. 

– Svårt att svara på. Det är ingenting som jag går och tänker på när jag är på mästerkapet, fullt fokus ligger på att vara här och nu. Jag har ju kontrakt med Häcken året ut, så ja. 

Hon har tidigare berättat att hon har drömmar om att testa lyckan utomlands på nytt. Första sejouren i Montpellier HSC avslutades 2019 då hemlängtan blev för stor. 

Trivs mot USA 

På onsdag inleder Sverige sitt gruppspel mot USA. På OS 2016 så hoppade Blackstenius in mot just USA efter att Fridolina Rolfö skadat sig. Då gav hon överraskande Sverige ledning med 1–0.

– Jättehäftigt så klart at få göra mål på det sättet i en sådan stormatch. Det är härliga känslor som jag har från den matchen.

Nu drömmer hon om nya framgångar mot USA. 

– Det blir så klart en stormatch, att få inleda ett mästerskap mot USA, det är den största utmaningen man kan få. Jag tycker att vi har spelat bra mot dem de senaste matcherna, säger hon avslutande.