Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Galna scenerna: ”Det var som kampsport”

Ur arkivet: Rubensson om Häckens tränarbyte
Foto: Viaplay
Foto: Viaplay
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Vit boll, vita linjer och BK Häcken i helvitt matchställ – och så ett rejält snökaos på det. 

Smått parodiska scener när Umeå 1-1-kryssade mot BK Häcken i den damallsvenska premiären. 

– Det känns inte som att det är fotboll vi spelar, det var mer en kampsport, säger Johanna Rytting Kaneryd i Viaplay. 

I minut sju fintade Johanna Rytting Kaneryd snyggt bort en Umeåförsvarare och krutade in 1-0 till gästande BK Häcken ur snäv vinkel. Då var konstgräsmattan grön. 

Sedan trädde vädrets makter in i handlingen. Snöandet tilltog alltmer och andra halvlek blev lite försenad när planskötarna fick jobba för glatta livet. Men det blev inte bättre – tvärtom. Snön fortsatte att vräka ner och någon organiserad fotboll gick knappt att spela. 

En bit in i andra halvlek hade någon i alla fall letat fram en orange boll. Den var lättare att se, men lika omöjlig att passa. Kamp, kamp, kamp – men när klockan hade passerat 70 minuter gick det inte längre. 

Matchen avbröts 

Spelarna och domarteamet knallade av planen i väntan på bättre förutsättningar. Linjerna skottades och efter några minuter kunde matchen återupptas. 

Och kvitteringen kom omedelbart. Inlägget från högerkanten letades sig fram till Henna-Riikka Honkanen som vräkte sig fram mellan mittbackarna och stötte in 1-1 från nära håll. 

BK Häcken, en av favoriterna till SM-guldet, tryckte på i slutet och ville ha straff efter en handssituation men domaren vinkade avvärjande. 

Det blev tio minuters stopptid och hemmalaget kontrade farligt ett par gånger om, men premiärmötet i Norrland slutade med delad pott. 

– Bollen rullar inte, det går inte att spela. Det var bara att slå långt, men vi hade motvind i andra halvlek och fick inte i väg bollen mer än några meter. Umeå hade fördel av medvinden. Oerhört tråkigt, det känns som en förlust, säger Johanna Rytting Kaneryd i Viaplays sändning. 


Så startade BK Häcken

4-2-3-1 från höger 

Jennifer Falk 

------

Molly Johansson 

Josefine Rybrink 

Luna Nörgaard Gewitz 

Lotta Ökvist 

------

Marika Bergman Lundin 

Julia Karlernäs 

------

Mille Gejl Jensen

Andrine Hegerberg 

Dilja Yr Zomers 

------

Johanna Rytting Kaneryd