Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räddar sig kvar efter stort drama

Rachel Bloznalis firar sitt 1-0.Foto: SVT
Bloznalis nickar in ledningsmålet. Djurgården vann med 2-0.

2021 blir en derbysäsong i damallsvenskan.

Djurgården vann hemma mot Uppsala och skickade ner nykomlingen Umeå till elitettan.

– Man får vara ärlig och säga att det har varit en tuff säsong i år, säger Djurgårdens lagkapten Olivia Schough i SVT.

Det var upplagt för dramatik inför damallsvenskans 22:a och sista omgång under söndagen.

Umeå hade 20 poäng, Djurgården hade 21 och Piteå hade 22. Alla ville undvika elfteplatsen som betydde degradering och även Eskilstuna var i teorin inblandade i kampen men lagets fina målskillnad gjorde att man inte behövde vara särskilt oroliga.

Umeå hade alltså det mest prekära läget inför omgången men hade chansen att gå om både Djurgården och Piteå om man fick resultaten med sig.

Dramatik när Umeå IK åkte ut

Djurgården fick en drömstart hemma mot jumbon Uppsala när Rachel Bloznalis nådde fram först på ett inlägg i den fjärde minuten. Men nästan precis samtidigt tog också Umeå IK ledningen borta mot Eskilstuna och både Piteå och Djurgården hade kniven på strupen i sina matcher – ett insläppt mål skulle innebära att man halkade ner till nedflyttningsplatsen.

Men både Djurgården och Piteå gjorde jobbet.

Julia Karlernäs sköt segern till Piteå mot Örebro i slutet av den första halvleken och Djurgården gick ifrån till 2-0 i den andra halvleken mot Uppsala när Emma Holmgren tappade in ett distansskott från Linda Motlhalo.

– Det är så välförtjänt för Djurgården. De visade från start att de hade bestämt sig, säger experten Markus Johannesson i SVT.

Olivia Schough var glad efter matchen.

– Det är mer glädje den här gången än förra året. I dag är det bara glädje, säger hon i SVT.

Djurgården spelar två derbyn 2021

Djurgårdens nya kontrakt innebär att laget nu får spela fyra Stockholmsderbyn nästa säsong. Totalt blir det sex Stockholmsderbyn i damallsvenskan 2021 eftersom både AIK och Hammarby tog steget upp från elitettan tidigare under hösten.

– Vi ville vinna mer än de (Uppsala) i dag och det är kanske inte så konstigt heller. Från starten tycker jag att vi är mer på än de är. Man märkte i andra halvlek att vi blir trötta och det blir nervöst i spelet men det är skönt när 2-0 sitter och vi kan slappna av i alla fall, säger Olivia Schough.

– Man får vara ärlig och säga att det har varit en tuff säsong och många lag har spelat bra. Vi har tappat många ledningar och haft svårt att hålla in i det sista. Det är att orka in i det sista som vi måste förbättra.

Umeå IK:s sejour i damallsvenskan blev ettårig den här gången och laget följer med den andra nykomlingen Uppsala ner till elitettan.

Laget slutade tillsammans med Eskilstuna på 23 poäng, Djurgården fick 24 och Piteå fick 25.