Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Japanska stjärnan sänkte Djurgården

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Djurgårdens Hayley Dowd dunkade in ett drömmål. 

Då svarade AIK:s nyförvärv Honoka Hayashi med att göra två.

Japanskan sköt därmed tre poäng till AIK i 2-1-segern i derbyt.

– Så jäkla skönt, säger 17-åriga Rosa Kafaji.

Det var bäddat för ett hett Stockholmsderby på Stadion när AIK gästade Djurgården.  

Och det var hemmalaget som började bäst i årets första derby i damallsvenskan. 

Ett slarvigt AIK lät Djurgården styra och tidigt in i den första halvleken kom Daniela Zamora enkelt runt på sin vänsterkant och spelade snett inåt bakåt till en framrusande Hayley Dowd. Men trots en bra styrning från Dowd var Milla-Maj Majasaari blixtsnabbt nere. 

AIK-målvakten fick sträcka ut ordentligt, men lyckades, efter en kanonräddning få ut bollen till hörna. 

Chanserna för gästerna var få i den första halvleken och i stället var det Djurgården som skulle ta ledningen.

Dowd dunkade in den

I den 42:a minuten kunde inte Majasaari stå emot längre. 

Slarvigt spel av AIK på mittplan ledde till att bollen till slut hamnade hos nyförvärvet Hayley Dowd. Djurgårdsforwarden tog sin in i straffområdet och väntade ut Caroline Murray innan hon nästintill stillastående tryckte upp bollen i det närmsta krysset. 

Helt otagbart för Majasaari i AIK-målet. 

– Det är alltid roligt att göra sitt första mål, men det betyder egentligen ingenting nu. Jag skulle definitivt gjort fler, säger Hayley Dowd. 

För AIK kom tillbaka. Och återigen var det ett nyförvärv som skulle presentera sig ordentligt - efter att just Dowd slarvat. 

– En annan dag så är det en frispark när jag tappar bollen, säger hon. 

Honoka Hayashi utnyttjade tillfället och tog med sig bollen centralt i planen och tryckte till ett par meter utanför straffområdet. Avslutet letade sig in precis vid Kelsey Daughertys vänstra stolpe. 

”Skulle inte ens varit frispark”

Men japanskan var inte klar där. 

När Linda Hallin gjordes ner i Djurgårdens straffområde var det just Hayashi som stegade upp. Stensäkert från elva meter satte hon 2-1 till gästerna. 

– När hon blåste undrade jag vad hon såg, jag gick rakt på bollen och rörde inte ens spelaren. Det skulle inte ens varit en frispark ute på planen. Det är smärtsamt när en domare gör dessa beslut som ändrar matchen helt, säger Gudrun Arnadottir.

I AIK var man däremot väldigt glad. 

– Så jävla skönt att när vi gjorde mål, säger Rosa Kafaji.

– Det känns bra när man kommer in i deras huvuden. De blir ju arga, liksom. Då får man övertaget. Ju mer tiden gick, och när vi fick straffen, så blev de mer sura.

Djurgården tryckte sedan på för att få in en kvittering utan att lyckas. 

AIK vann därmed säsongens första derby. 

– Jag är superbesviken, speciellt efter vår första halvlek. Jag tror att det är en av våra bästa halvlekar och att lämna med bara ett mål var inte rättvist. 

– Men det här ger oss bränsle för hela säsongen, det är inte kul att förlora men vi möter dem igen och det är det bästa, säger Dowd.