Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag vill inte känna att det är något jag fejkar”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN SAHLÉN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Olivia Schough är högaktuell för VM - efter petningen av Gerhardsson. 

SportExpressen har träffat Djurgårdens nya stjärna, i ett samtal om pengar, karriären och att uppskatta nuet.

Något Olivia Schough och hennes systrar lärt sig av sin mamma som de förlorade för snart tio år sedan. 

– Jag låter mig själv vara ledsen för att sen kunna vara glad och känna att det inte är något som jag fejkar, säger landslagsspelaren. 

Det ligger ett tjockt snötäcke över Kristinebergs IP. Olivia Schough kommer springandes från omklädningsrummet i träningsoverall. 

Kläderna är nya, liksom klubbadressen. Efter ett år i Göteborg tillhör landslagsspelaren nu Djurgården. 

Det är med skräckblandad förtjusning Olivia Schough ser framemot att bekanta sig med den nya staden – och tunnelbanan.

– Jag har aldrig bott i Stockholm men det är roligt med en utmaning. Jag gillar att utmana mig själv, säger hon. 

Två fullträffar under januariturnén

Olivia Schough är nyligen hemkommen från landslagslägret i Sydafrika, där hon visade framfötterna. 

I årets första match mot Sydafrika stod Schough för två mål när Sverige vann med 4-0. 

– Jag stormtrivs i landslaget och försöker göra så bra ifrån mig som möjligt för att komma med i VM-truppen. Med tanke på att det var första lägret i år och att jag inte tränat så mycket fotboll så gick det egentligen över förväntan rent formmässigt. Jag är nöjd med lägret och jag hoppas att de är nöjda med mig också.

När Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten lämnades Schough till en början utanför landslaget, vilket blev en tankeställare. 

– Det var en jätteomställning för mig att plötsligt bara vara hemma när alla åkte i väg. Och det blev en stor grej när det var en ny tränare och det blev stort i medierna, säger Schough.

– Det var ganska jobbigt, men när jag hade smält det lite kunde jag känna att nu jävlar, jag ska tillbaka dit så är det bara. Helt klart höjde det min motivation. 

Schough missade två landslagsläger, innan hon var tillbaka i truppen. Sedan dess har landslagsplatsen varit given, och relationen med Peter Gerhardsson fungerar bra. 

– Vi har inte pratat något om att jag var utanför truppen, utan det känns väldigt normalt. Vi har en bra relation, säger Schough. 

”Handlar om småpengar”

Att VM avgörs i sommar är något Olivia Schough tagit hänsyn till när hon valde att byta klubb. 

– Jag kände att utomlands hade jag kunnat tjäna mer pengar så klart men det kändes inte aktuellt att ta den risken i och med att VM är så pass viktigt för mig.

Olivia Schough kunde ha stannat kvar i Göteborg, men parterna kom inte överens ekonomiskt. 

– Jag vill kunna leva på min idrott och inte få sämre förutsättningar nu när jag ändå fyller 28 år. Så det var inte aktuellt att stanna när vi inte kom överens. Det var ett ganska enkelt beslut att gå vidare så när Djurgården dök upp kändes det väldigt självklart. 

Var det stor skillnad i vad de kunde erbjuda?

– Nej, absolut inte. Det handlar om småpengar men ändå så att jag klarar mig. Det är viktigt samtidigt som de mest handlar om att jag ska trivas och det visste jag att jag skulle göra här. Jag hade inte flyttat hit om jag inte kände att det var rätt socialt.

Den genomsnittliga lönen i damallsvenskan ligger på runt 10 000 kronor, och många spelare har jobb vid sidan av fotbollen. 

– Det är så klart ett problem att det är så det ser ut. Det är bara att hoppas att det ska bli någon slags förändring i framtiden, men det är svårt i Sverige. Till och med herrklubbarna har det svårt att ta sig runt i bland. De som är vana att jobba vid sidan  klarar av det, jag har också jobbat i mina dagar och när man väl har det livet så funkar det när man är inställd på det, säger Olivia Schough och fortsätter:

– Men för min del, som ändå har varit utan jobb ett tag, så kände jag att jag inte vilja börja om igen. 

I Djurgården har tränare Joel Riddez flaggat för att Schough kan få spela både som ytter och anfallare. Tanken är att ge landslagsspelaren en friare roll, vilket kan gynna hennes chanser att ta en plats i startelvan till VM. 

– Jag hoppas att jag med ett nytt lag och kanske en ny position ska kunna öppna upp ännu mer möjligheter att få starta i VM. Jag ser att mina chanser är goda för att komma med i VM-truppen, men mitt mål är så klart att vara en startspelare och det är svårare. 

– Jag kommer att vara supernöjd och glad om jag kommer med i truppen men givetvis vill jag spela. 

”Hade det riktigt kämpigt”

Olivia Schough har genom hela sin fotbollskarriär haft ett stort stöd från sin familj som följer hennes framfart.  

Hon växte upp i Drängsered i Halland tillsammans med systrarna Matilda, Lovisa och Lydia och föräldrarna Bertil och Carin. 

Uppväxten präglades till stor del av fotbollen men med pappa Bertil, känd revymakare så fanns det även utrymme för musik. Att systrarna ärvt musikaliteten visades sig bland annat när Olivas tre systrar gjorde en inofficiell EM-låt ”Dansa Fotboll” inför mästerskapet 2014. 

När systrarna var yngre var det full fart när alla skulle i väg på sina aktiviteter och Olivia Schough är tacksam för det stöd hon fått för att kunna hålla på med sin fotboll. 

– I ungdomen hade mina föräldrar det riktigt kämpigt med att få i väg alla på sina träningar, vi bodde ute på landet så det blev väldigt mycket körningar. Jag har dem väldigt mycket att tacka för att det ens har varit möjligt. Sen handlar det väldigt mycket om självdisciplin och hela den biten så klart. Att träna hårt och offra allt som man måste offra, då är det väldigt skönt att ha stöttningen från familjen. 

Bär på mammas cancer

Att uppskatta livet och vara i nuet är något som Olivia Schough alltid har haft med sig, men det gjorde sig extra påmint när hennes mamma Carin gick bort i bröstcancer för tio år sedan. 

Olivia Schough har tidigare berättat att det var en ärftlig form som även hon bär på. I dag är hon tacksam över att vara medveten om riskerna. 

 – Egentligen är jag inte så orolig över det, för jag vet att läkarna har väldigt bra koll på mig och det är superbra. Jag menar det finns ju folk som får cancer utan att de vet om någonting och då har de egentligen det värre än mig.

– Jag kommer förhoppningsvis, om det skulle hända mig, kunna hitta det mycket tidigare eftersom de har så bra koll på mig. Sen är det givetvis inte kul att ha den genen men jag är mest bara trygg med att de har koll på mig. 

”Man får perspektiv”

Att ha förlorat sin mamma är något som präglat Olivia Schough som person.

– Jag tror att jag under hela mitt liv har varit en person som har haft lätt till skratt och att uppskatta livet. Min mamma var väldigt mycket så också, hon förlorade sina föräldrar tidigt och var självständig. Hon smittade nog av sig det på sina barn. När hon då försvann kände man att man bara ville leva vidare med henne på något sätt även om hon inte var här. 

Att bära med sig sin mamma genom livet har blivit viktigt och är något Olivia Schough tänker på i mötet med andra människor. 

– Jag inser när jag träffar andra som kanske inte stött på så mycket jobbigt i livet att jag har mycket lättare för att njuta av livet än vad de har. När vi är ute och reser kan jag stanna upp och bara tänka på vad vackert det är. Om det har med det att göra har jag svårt att greppa. Men jag tror att man får perspektiv på livet helt klart och jag försöker njuta så mycket som möjligt för man vet inte när det kan ta slut.

I februari är det tio år sedan hennes mamma gick bort och med tiden har Olivia blivit mer säker som person. 

– Jag uppskattar livet väldigt mycket och småsaker som folk kan störa sig på, stör jag mig inte på. Det finns värre grejer, jag försöker att se glädjen i livet, självklart så har man sina dagar och då försöker jag låta mig själv vara ledsen för att sen kunna vara glad och känna att det inte är något som jag fejkar, säger hon och fortsätter:

– Det kunde jag känna förr, då jag var lite mer osäker och då spelade man en roll och att allt skulle vara bra och så där. Men nu känner jag genuint att jag är en glad människa. Jag tror att det hade sett ut så även om mamma varit vid livet men jag tror att just den biten blivit lite starkare. 

Stänger inga dörrar 

Med all erfarenhet både på och utanför plan, som Olivia Schough samlat på sig, vet hon att det gäller att ge allt i stunden. 

Och det närmaste som kommer är den allsvenska säsongen. 

– Det är A och O att jag presterar här. Fokus ligger på Djurgården och att det ska gå så bra som möjligt för mig och laget, annars kan jag nog glömma VM. 

Med blickarna riktade mot ett mästerskap, som också innebär chansen att visa upp sig på den internationella scenen, dyker även frågor om utlandsspel upp. 

Schough var under 2014 både i Bayern München och med ryska Rossijanka. Men skador och sjukdom påverkade resultatet och Schough vände hemåt igen. 

– Jag vet att väldigt många har problem utomlands och det är inte alls samma grej som att spela i Sverige. Jag var väldigt ung när jag åkte i väg och min kropp var inte förberedd på den typen av träning och det kaoset som det var, säger Schough som inte har stängt dörren för ett nytt utlandsäventyr. 

–  Jag känner att jag är mycket mer mogen som person nu och starkare rent fysiskt också. Skulle den möjligheten dyka upp igen är jag inte rädd för det. Men just nu är det Djurgården som är i mitt huvud. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!