Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag visste inte hur det funkade med kroppen”

Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Tidigare landslagsspelaren Petra Johansson är tillbaka i Linköping.

Men för några år sedan la hon skorna på hyllan för att bli mamma.

– Jag trodde inte att jag skulle spela fotboll igen, säger hon och berättar om vägen tillbaka och hur synen på graviditet inom fotbollen har förändrats.

Petra Johansson flyttade till Linköping och debuterade i damallsvenskan som 17-åring. Den nu 31-åriga mittfältaren har inför den här säsongen återvänt till klubben efter sex år.

– Det känns jättekul på många sätt. Dels att vara tillbaka i laget, vi har ett väldigt bra gäng som hjälps åt, alla vet vad som krävs och alla gör det för varandra. Sedan är det så klart roligt att spela på hemmaplan, jag har bott i Linköping i 15 år så det känns extra roligt att spela för laget där man bor, säger hon.

LFC gick för knock i premiären mot Växjö förra helgen. Redan efter 15 minuter kunde Petra Johansson spela fram till Ebere Orji som lobbade in 1-0. Matchen slutade i övertygande 3-0 till Linköping.

– Det var allt man hade önskat sig, säger Johansson.

”Trodde inte att jag skulle spela fotboll igen”

De senaste åren har mittfältaren varit en viktig pusselbit i Eskilstuna och var även lagkapten i fjol. Men ett tag såg karriären ut att vara över.

Efter säsongen 2015 väntade hon barn och la av med fotbollen.

– Jag trodde inte att jag skulle spela fotboll igen. Dels för att jag hade haft en ganska lång karriär. Jag hade spelat i tio år ungefär på högsta nivån och varit med i landslaget, så jag hade bestämt mig för att sluta.

Varför då?

– Mest för att jag inte visste hur det funkade med kroppen, jag hade aldrig fött barn innan. Men sedan så funkade allting bra, dottern mådde bra, jag mådde bra, och så fick jag frågan från Eskilstuna och då kändes det jättekul och självklart att fortsätta igen.

Vägen tillbaka till planen innebar fler timmar träning, med nya förutsättningar.

– En del brukar säga att man blir bättre tränad efter att man har fött barn. Men det är väl en sanning med modifikation, man blir det inte automatiskt utan det är ett väldigt jobb som måste läggas ner.

– Det fanns utmaningar i att man verkligen måste vara motiverad för att lägga ner den tiden, ännu mer tid än vad man gjorde innan. Och dessutom ha ett barn som behöver ens uppmärksamhet och mat, och inte så mycket sömn på nätterna, det var så klart väldigt tufft men väldigt kul samtidigt. Det kändes väldigt bra, jag har en man som tog mycket ansvar och som ville se mig tillbaka på planen. 

Blivit vanligare med åren: ”Kul för oss kvinnor”

Den här säsongen blir Göteborg FC utan landslagsmittfältaren Elin Rubensson och Kristianstads DFF saknar försvararen Sif Atladóttir. Båda väntar barn.

Petra Johansson upplever att synen på graviditet inom fotbollen har förändrats de senaste åren.

– När jag gjorde det var det inte så många, kanske någon enstaka i Sverige, som hade fött barn och kommit tillbaka. Nu är det fler och fler som blir gravida och siktar på att komma tillbaka. Då blir det mer en normal situation tror jag, att det inte är något konstigt. Det blir som vilket jobb som helst, förutom att man är elitidrottare, men det ska inte spela någon roll egentligen.

– Det är kul för oss kvinnor, att vi kan ta en paus på ett år eller så och ha möjlighet att fortsätta.

 

Här är sveriges mest framgångsrika klubbar i damallsvenskan
https://www.instagram.com/p/B_-syvTl9a_/