Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag fick aldrig något riktigt stöd av dem”

Anna Oscarsson.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Oscarsson.Foto: PASCU MENDEZ / /IBL CORDON PRESS

När det var som värst fick hon ingen hjälp. 

Men nu hoppas damallsvenska spelaren Anna Oscarsson kunna bidra till förändring. 

– Det borde vara lika naturligt att man går i terapi som till en sjukgymnast, säger 24-åringen. 

I höstas läste Anna Oscarsson en intervju med Hammarbys mittback Richard Magyar. Igenkänningen var enorm, men det handlade inte alls om att Oscarsson och Magyar är försvarare i sina respektive fotbollsklubbar. 

– Richard berättade och reflekterade kring sin psykiska ohälsa. Likheterna var slående och jag skickade artikeln direkt till min mamma och sa att det här kunde lika gärna ha varit jag, säger Anna Oscarsson och fortsätter: 

– Jag hörde av mig till Richard och sa att jag tyckte att han var otroligt modig. Vi pratade en del det är var via honom som jag kom i kontakt med ”suicide zero” (en ideell organisation som verkar för att minska antalet självmord) där han är ambassadör. 

Sedan en tid tillbaka är även Anna Oscarsson ambassadör för ”suicide zero”.

– Jag hade tänkt på det länge när jag började hämta mig efter min psykiska ohälsa, att jag ville göra någonting för att kunna bidra i en fråga som jag brinner för. 

– Jag vill kunna hjälpa andra i samma eller liknande situation. 

”Hamnade i en depression”

Anna Oscarssons mentala problem, med bland annat ångest, började redan när hon var i 17-årsåldern. 

Men det var när hon värvades till Linköping från Hammarby 2018 som hon började må allt sämre. 

– Det var flera saker i livet som kändes tufft och jag hamnade i en depression. 

Någon riktig hjälp fick Anna Oscarsson dock inte från sin klubb. När hon berättade för Linköpings ledarstab fick hon diagnosen nedstämdhet. 

– Jag fick aldrig något riktigt stöd i Linköping. 

”Jag går fortfarande i terapi”

Men till slut fick Oscarsson stöd, efter råd av idrottspsykologerna i det svenska U23- och A-landslaget, att söka professionell hjälp för sina problem. Och inför den här säsongen lämnade Anna Oscarsson Linköping och skrev på för Eskilstuna. 

– Jag går fortfarande i samtalsterapi och jag tycker att det är jättebra. Jag kommer nog behöva jobba med mig själv livet ut känns det som. Det är som att gå till sjukgymnasten, man jobbar med en skada. Och det är den bilden jag vill att folk ska ha. Att man ser på psykisk ohälsa på samma sätt som fysiska skador. 

Med sin öppenhet om sin egen psykiska ohälsa hoppas Anna Oscarsson kunna hjälpa andra, men också att förståelsen inom idrottsrörelsen ska bli större. 

– Det viktiga tycker jag är att vi har ett klimat inom elitidrotten där man känner sig trygg att prata om de här sakerna. Och att man känner att man alltid har förtroende för någon och tas emot väl och att man kan få den hjälpen och vägledningen som man behöver genom klubben.