Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inte vårt fel att många bor i fel del av Sverige”

Från 2018: Julia Karlenäs tog Piteå till klubbens första SM-guld någonsin. Efteråt lovade hon tidernas guldfirande.
Piteås Cecilia Edlund, Julia Karlenäs och Nina Jakobsson
Piteå vann SM-guld 2018Foto: ROBERT NYHOLM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Piteå IF har, på grund av sitt geografiska läge, höga resekostnader. 

Nu efterlyser klubben en omfördelning av pengarna i damallsvenskan. 

– Det är inte vårt fel att många är bosatta i fel del av Sverige, säger ordförande Rikard Fahlman till SVT

Mästarna från 2018 har Umeå på 22 mils avstånd – men därefter är närmsta bortamatch i Uppsala, nästan 80 mil från hemmaarenan. De flesta av lagets resor genomförs därför med flyg. 

Det ekonomiskt svåra läget som coronakrisen för med sig drabbar alla klubbar, men Piteå menar att de riskerar att drabbas extra hårt på grund av sina höga resekostnader. 

– Det är besvärande. Vi kommer att reda ut det här på något sätt, men vi kommer att gå skadeskjutna ur det. Vi vet ju inte hur allsvenskan kommer att spelas. Där kommer vi antagligen att åka på en smäll med dyrare kostnader för resor och det är en väldigt stor del av våra kostnader, säger ordföranden Rikard Fahlman till SVT

Piteå vill kompenseras för resekostnader

Piteå, med profiler som Julia Karlenäs, Guro Pettersson och Ellen Löfqvist i laget, ser gärna att damallsvenskan fördelar om resurserna så att lag med högre resekostnader får ett större stöd. 

– Vill man ha lag från norra delen av Sverige i högsta serien så måste det till någon form av resekostnadsfördelning. Det är inte vårt fel att många är bosatta i fel del av Sverige. Någonting måste till. Man har en sådan fördelning på domarsidan och vill man ha lag från norr så måste man inse att det inte går att vi ska belastas med de resekostnader som vi gör, säger ordföranden. 

Elitfotboll dam meddelar till SVT att de inte har mer medel att dela ut, men att Piteå kan ta upp förslaget med övriga klubbar i serien.