Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inte som jag ville ha det – blev pang bom”

Foto: DAVID SIMPSON/TGS PHOTO/SHUTTERSTOCK / DAVID SIMPSON/TGS PHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Hon tog som 19-åring klivet från svenska andradivisionen till en av världens bästa ligor.

Nu är Amanda Nildén tillbaka i Sverige och klar för Eskilstuna United.

– Det har lockat att få göra allsvensk debut, säger hon och berättar om klubbvalet, det hastiga avslutet i Brighton och lärdomarna från England.

Amanda Nildén hoppade över allsvenskan och gick från AIK i Elitettan till Brighton i engelska Super League 2018. Två och ett halvt år senare är 21-åringen klar för Eskilstuna United.

– Jag stod och velade, vill jag gå till Sverige nu eller vill jag vara utomlands ett tag till. Men det känns som rätt steg att gå till Sverige nu, just när Eskilstuna var intresserade kändes det jättebra, säger hon till SportExpressen.

Kontraktet med den engelska klubben hade gått ut och båda parter var överens om att Nildéns tid i klubben var slut.

– Jag ville flytta och vi kom överens om att jag ska röra på mig, jag måste ha en ny utmaning i min karriär.

– Det var mycket småskador hit och dit. Det var lite halvdant nu sista året så det kändes som rätt alternativ att hitta något nytt och komma till spel hundra procent.

”Fick inte riktigt det avslutet jag ville ha”

Sista tiden i England blev minst sagt speciell. Serien spelades inte klart och BP-fostrade Amanda Nildén har varit i Sverige sedan slutet av mars.

– Jag hade planerat att spela klart säsongen där, och kanske framför allt få ett bättre avslut. Nu blev det bara pang bom. Jag fick inte riktigt det avslutet jag ville ha, säger hon.

Hur ser du tillbaka på tiden i England?

– Jättelärorik, jag tar med mig mycket därifrån. Livserfarenhet och allt möjligt. Jag har trivts bra där och har många bra minnen därifrån.

– Just i den ligan har jag jobbat på det jag behövde bli bättre på, lite mer fysiskt och det är högre tempo – det har gett mig jättemycket. Men främst tycker jag att jag har vuxit som person och kanske tar mer ansvar på planen, jag har vuxit på många sätt.

”Hoppas debuten kommer snart”

Försvararen gjorde sin första träning med United i veckan och är snart spelklar.

– Min bakgrund ser lite annorlunda ut mot alla andras. De har haft försäsong så jag ska väl ha en liten mini försäsong så min kropp kommer i gång och jag inte skadar mig eller något.

– Jag har aldrig spelat i allsvenskan så det har lockat att få göra allsvensk debut. Jag hoppas den kommer rätt snart.