Ilskan efter avstängningen: ”Är för att jag är kvinna”

Andreé Jeglertz: "Du kommer aldrig bli prioriterad i din förening om det finns ett herrlag"
Jenna Hellstrom stängs av efter mötet med Häcken.
Foto: Hasse Persson / TT NYHETSBYRÅN
Kif Örebro får klara sig utan amerikanskan i fem matcher.
Foto: Hasse Persson/SPP/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Kif Örebros Jenna Hellstrom stängs av i fem matcher.

Hon riktar nu kritik mot förbundet. 

– Jag är 100 procent säker att det är på grund av att jag är kvinna, säger hon till Nerikes Allehanda.

Det var i matchen mellan Kif Örebro och Häcken den 30 maj som den kanadensiska yttern blev utvisad efter att ha vält omkull Göteborglagets Anna Csiki. Därefter hamnade hon i en dispyt med domaren Sara Persson, där Hellstrom ropade några svordomar. 

Hon missade Örebros senaste match mot AIK på grund av den sedvanliga avstängningen på en match för det röda kortet. Därefter skulle hon vara åter i spel, trodde de flesta. På onsdagen kom emellertid beslutet från Svenska fotbollsförbundet och Riksidrottsnämnden att hon stängs av i fem matcher. 

– Om jag hade varit man hade det slutat med något helt annat. Sådant här händer i derbymatcher i allsvenskan och andra länder hela tiden, och det blir max två–tre matcher, säger Hellstrom till NA.

Hon menar att hon straffas extra hårt för att hon är kvinna. 

– Jag är 100 procent säker att det är på grund av att jag är kvinna. Det har skett många situationer på herrsidan som varit betydligt värre men där avstängningarna blivit mycket kortare. Det är dubbla standarder, och de som bestämmer måste börja fråga sig varför. Anses det fullt att vara passionerad och aggressiv för att man är kvinna? 

”Ojämlikheten genomsyrar”

26-åringen är nu avstängd från all fotboll fram tills OS-uppehållet. Det gör att hon kommer vara borta från spel i allsvenskan i nästan tre månader. 

– Ojämlikheten genomsyrar fortfarande all idrott. Om man tittar tillbaka i historien så är det klart att det blivit bättre på många sätt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Inte minst på proffsnivån, där det definitivt är ojämlikt i allt från löner till sådana här bedömningar, säger hon till NA.

LÄS MER: Här friar han i TV4: ”Får tårar i ögonen”

LÄS MER: Nannskogs förändring inför EM: ”Kostade mycket” 

LÄS MER: Dramatisk match – nu är de sämst någonsin

Insidan: Hålet som kan avslöja Sverige inför EM-rysaren