Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan: ”Orimligt – vad fan är det?”

Nilla Fischer.Foto: PER KARLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Nilla Fischer är starkt kritisk mot fördelningen av statliga pengar i corona-stöd till elitklubbarna inom fotbollen.

– Igen är det de som har mest som får mest. Vad fan är det för stödpaket?, säger Nilla Fischer. 

Drygt 76 miljoner kronor av regeringens stödpaket till idrotten ska delas ut till fotbollens elitklubbar för intäktsförluster mellan den 12 mars och 30 juni. Under onsdagen skrev både Aftonbladet och Fotbollskanalen om hur det statliga stödet till Sveriges elitklubbar i fotboll kommer att fördelas.

Då stod det klart herrarnas elitklubbar tilldelas 73 miljoner att dela på medan klubbarna i damallsvenskan och elitettan bara får drygt 3,5 miljoner kronor.

Det får damlandslagets och Linköpings mittback Nilla Fischer att reagera starkt. 

– En regering som säger sig jobba för jämställdhet och sedan gör så här. För mig blir det ord och ingen action. Vad fan är det för stödpaket? Det är helt orimligt, säger Fischer och fortsätter: 

– Det är säkert många som har argumentet att herrarnas intäkter är större än damernas. Men vi har ju drabbats av pandemin på precis samma sätt som de, med inställda träningar och matcher. 

– Vi är där igen, att de som har mest får mest. 

Björn Eriksson: ”Grundläggande problem”

Det är Riksidrottsförbundet som gjort en modell för hur pengarna ska fördelas mellan klubbarna och ordföranden Björn Eriksson menar att den bara bygger på matematik.

– Det är en ganska enkel princip: vem är det som har förlorat pengar och hur mycket med anledning av corona? Då blir den matematiska effekten att de som har stor omsättning och de som har stora kostnader och stora intäktsbortfall får mer än de som har mindre, säger Eriksson.

Han fortsätter:

– De här är en spegling av ett annat grundläggande problem inom lagidrotter. Det är olika förutsättningar inom manligt och kvinnligt idrottande och frågan är hur man ska rätta till det grundproblemet. Det är svårt att ändra på de grundläggande förutsättningarna nu, det måste nog till lite andra åtgärder.

Vad säger du till de som reagerar på att fördelningen ser ojämlik ut?

– Fördelningen är enligt bortfall av intäkter. I den meningen är det matematik. Om det är ett mindre bortfall blir det mindre pengar och om man då ska ge mer pengar av någon annan anledning får man inte längre kalla det är kompensation med anledning av corona.