Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har enormt stora krav på mig själv”

Alice Carlsson är lagkapten i Hammarby.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Alice Carlsson jublar efter avancemanget till damallsvenskan efter matchen mot Älvsjö i oktober förra året.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Hon har aldrig spelat en allsvensk match.

Men när hårdsatsande Hammarby nu åter är tillbaka i högsta serien är det Alice Carlsson som bär lagkaptensbindeln.

– Jag ställer enormt stora krav på mig själv, säger 25-åringen. 

Det är pang på rödbetan för Hammarby när damallsvenskan drar i gång.

I hemmapremiär på Kanalplan på söndag ställs de grönvita mot svårast möjliga motstånd; laget som de flesta tippat som seriesegrare – Häcken.

Och så spelar Alice Carlsson som gör sin andra säsong för Bajen som lagkapten – sin första match i den högsta serien.

– Jag kan enbart tala för mina egna känslor, men det ska bara bli roligt att ta sig an svenska mästarna direkt. Det blir en bra värdemätare på var vi står.

För två och ett halvt år sedan spelade hon i division 1 ett i Jitex innan hon tog steget till Brommapojkarna. 

Väl där hamnade den passningsskicklige och brytsäkra mittförsvararen under Hammarby-luppen. De gillade vad de såg och Alice lockades till Södermalm.

Det dröjde sedan bara ett par månader innan tränarna Pablo Piñones-Arce och Ludvig ”Ludde” Axelsson frågade om hon ville bli lagets kapten och bära den gula bindeln runt vänsterarmen. 

Hammarby – bäst i Stockholm?

Det är första gången på många år som Stockholm har med tre lag i damallsvenskan. Förutom nykomlingarna Hammarby och AIK finns ju etablerade Djurgården i serien.

Hammarby känns nog som det mest intressanta laget i huvudstaden med landslagets Madelen Janogy som den mest namnkunniga. Men glöm inte bort rutinerade Hanna Folkesson, June Pedersen, Petronella Ekroth och Emma Jansson.

– Var vi hamnar vill jag inte diskutera förrän vi spelat färdigt serien, men det finns absolut förutsättningar för att det ska gå bra. Vi har bland annat gjort en stark försäsong.

Varför blev just du lagkapten?

– För det första tror jag att det är min spelstil som gjort att jag hamnat där, och mitt sätt att driva på på planen. Jag är inte den som hörs mest på eller utanför planen, men jag inbillar att min passion för fotbollen lyser igenom.

– Sedan skulle jag inte säga att jag ställer några extremt höga krav på mig själv bara för att jag är lagkapten. Det finns i Bajen ledaregenskaper hos många av spelarna. Alla tar jättestort ansvar och vi hjälps åt. Det känns som att jag bär kaptensbindeln, men flera andra skulle kunna göra det.

Vilka steg tycker du att Hammarby har tagit det senaste året med tanke på att ni lämnat elitettan för allsvenskan?

– Jag ser en stor utveckling både bland spelarna och i ledarstaben från förra året, och att vi fortsätter på det spåret 2021. Det är bara positivt hela vägen.

Vid sidan om fotbollen arbetar Alice sedan ett år som receptionist ”och lite allt i allo” på Stockholms fotbollförbund.

Om man kommer från Göteborg och spelar i Hammarby, vilket lag håller du på i herrallsvenskan då?

– Det är klart att Blåvitt har en plats i mitt hjärta, men jag är helt ärlig när jag säger att Bajen är mitt lag i herrallsvenskan.