Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hammarbys satsning: ”Aldrig hört om en klubb som har det”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hammarbys arbete med dataanalys på herrsidan är väldokumenterad.

I bakgrunden har damlaget haft en dataanalytiker ute på planen varje träning och sett resultat i comebacksäsongen i allsvenskan.

– Jag skulle säga att vi lyckades bättre med damlaget i arbetet med data än vad vi lyckades med herrlaget, säger matematikprofessorn David Sumpter.

SportExpressen har tittat närmare på Hammarbys satsning som ska ta laget till nästa nivå.

2019 tog Pablo Piñones-Arce över huvudansvaret för Hammarbys damer.

Målsättningen var tydlig: ta steget tillbaka till damallsvenskan.

En uppgift Piñones-Arce klarade av och följde upp med en succésäsong som nykomlingar. Hammarby slutade i fjol sjua, bara fyra poäng färre än Kristianstad på tredjeplats.

Något år tidigare var han assisterande i herrlaget. Samma tid som klubben tog in matematikprofessorn David Sumpter från Uppsala universitet.

– Jag jobbade väldigt mycket med David och skulle du fråga David var jag nog en av dem som tog mig mest tid med honom, säger Pablo Piñones-Arce.

David Sumpter beskriver en tränare som var väldigt mottaglig för arbetssättet.

– Allt man berättade för Pablo plockade han upp väldigt snabbt och han tänkte på hur vi kunde använda oss av det. Han pushade oss framåt och tyckte att det här ska presenteras för spelarna, berättar Sumpter.

Det som var diskussioner när Pablo jobbade med herrlaget gjorde han senare i praktiken med damlaget.

– Vi använder en modell som kallas för ”pitch control”, där man ser vem som kommer hinna först till bollen om bollen landar på en viss plats på planen. Pablo var väldigt tydlig i att börja använda det och visa för spelarna att nu var du felpositionerad, till exempel.

David Sumpter fortsätter:

– Pablo var också intresserad av antalet felpassningar de slog i olika situationer. Det är helt okej att slå lite felpassningar ibland för man kan inte attackera om man inte är beredd på att riskera att tappa bollen. Men när man till exempel tappar bollen på egen planhalva eller slår en enkel felpassning, då vill man fånga upp det tidigt. Så han tittade på det på varje spelare och kunde prata med dem mer om tänkandet bakom. Plocka ut specifika personer och lyfta fram statistik för dem.

”Aldrig hört om en annan klubb som har det”

Med sig i arbetet förra säsongen hade Pablo Fran Peralta. Fysikstudenten som gjorde sin masteruppsats hos Hammarby, med David Sumpter som handledare, och senare anställdes av klubben.

– Det var första gången Hammarby hade en riktig dataanalytiker och inte bara en matematikprofessor som kom förbi. Han var anställd för att jobba med både herr- och damlaget, säger Sumpter och beskriver ett unikt samarbete.

– Jag har aldrig hört om en annan klubb som har en dataanalytiker på planen som Fran var med damlaget. Det finns dataanalytiker som sitter på kontor och scoutar, men det som var ganska unikt var att Fran var ute på planen.

Det var en förutsättning för ett lyckat arbete, menar Pablo Piñones-Arce.

– Från att vi tog in Fran har han varit en del av staben var han ute på planen med oss. För där anser jag att ju mer man får träffa någon och man ser att personen i fråga är en del av staben, desto lättare kommer det vara för spelare att komma med frågor och ta till sig det som den personen har att delge. Men också att personen i fråga får en större förståelse för vår dagliga verksamhet och får en annan inblick i vad vi gör, säger tränaren.

Hur arbetade ni ihop?

– Vi har satt oss ner för att prata om hur jag ville ha det, sen tog vi fram delar som blev lite av en bas av vad vi tog fram hela tiden när vi utvärderade våra prestationer och matcher. Då kunde vi få fram allt som vi pratar om teoretiskt, det som vi tränar på under veckorna – och se om vi få ut det i matcher. Får vi den utveckling på de spelare som vi vill? Den utveckling som vi vill ha på spelare, får vi ut det? Så det är många bitar.

– Det är framför allt intressant om man vet hur man ska jobba med data och hur man kan använda sig av det. För data kan du ju få väldigt mycket av om du vill, massa siffror och en mapp med 200 sidor som inte säger så mycket – om man inte vet vad man letar efter.

Pablo Piñones-Arce och lagkaptenen Alice Carlsson.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Medan Bajens herrlag i fjol hade en bitvis turbulent säsong med tränarbyte imponerade damlaget i sin comebacksäsong i damallsvenskan. Vid sommaruppehållet låg laget trea.

– Det är intressant. Det var delvis på grund av coronapandemin och delvis att jag hade ett begränsat forskningsprojekt, men jag skulle säga att förra säsongen lyckades vi bättre med damlaget i arbetet med data än vad vi lyckades med herrlaget. Oftast är det fokus på herrlaget och det är det som lyfts i medierna till exempel men i bakgrunden var det så att Fran jobbade väldigt aktivt, säger David Sumpter.

– Och man ser resultat för det också.

Värvat tränare från ÖFK

Nu ska fjolåret överträffas. Flera i Hammarby pratar om att ta nästa steg.

Samtidigt har klubben tappat Fran Peralta till Athletic Bilbao.

I stället har Rafael Roldán Bermúdez som närmast kommer från en treårig sejour i Östersunds FK anställts.

Det innebär att Hammarby nu har två heltidsanställda tränare, en som är specialiserad på videoanalys.

– Rafael är fantastisk i det han gör. Han kan ta fram väldigt mycket, dels motståndare och deras svagheter och styrkor, men framför allt tittar vi på hur vi ser ut i en match och om får vi ut det vi vill. Det är alltid lätt att drivas av känslor under en match och direkt efter en match, men om man sitter efteråt och analyserar så som vi gör får man helt andra infallsvinklar som man kan ta till sig på helt annat sätt, säger Piñones-Arce.

Samtidig fortsätter arbetet med dataanalys.

– Rafael har blivit insatt i vad vi har gjort och vet hur jag tänker och hur jag vill bedriva vår fotboll och vad jag behöver se och inte se. Sen hittar man en väg där vi kan få in lite dataanalys av David nu när Fran inte är kvar. 

– Bara för två veckor sen hade vi en sittning med David. Där förklarade jag och Rafa vad vi vill se och ha hjälp med och så får man se som det är möjligt och så får man hitta vägar att ta fram saker och ting.

Fran Peralta har inte ersatts.

I stället har klubben anställt två personer som har fokus på videoanalys, en på damsidan i Rafael och en för herrlaget, berättar David Sumpter.

Rollen som dataanalytiker ersätts i stället delvis av ett verktyg Sumpter utvecklat fram.

– De saker som vi gjorde i Hammarby har gått över till ett företag som jag äger, ”Twelve”. Så en del av Frans jobb har ersatts av ett verktyg där de kan gå in själv och titta på statistiken. För vi har utvecklat produkten under tiden och nu har de tillgång till statistiken direkt, och eftersom Pablo har haft det här året med Fran så har han väldigt lätt att förstå det han ser, och förstå begränsningar och så vidare.

– Och Rafael är jag otroligt imponerad av, han mejlar mig varje dag och frågar om vi kan göra det här, kan vi göra det här.

Janogy: ”Allting blir konkret”

Alice Carlsson upplever att det är ett steg framåt.

– Det har väl alltid funnits någon analysbit efter och inför match i klubbarna jag varit i, men jag tycker det har varit bra sen jag kom till Bajen, båda de här två åren. Men i år känns det som vi har tagit upp det ännu en ny nivå sen ”Rafa” kommit in där det är hans specialområde också, säger hon.

Madelen Janogy kom till Hammarby inför förra säsongen.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Madelen Janogy känner igen arbetssättet från tiden i tyska storklubben Wolfsburg, men ingen annan svensk klubb hon varit i har jobbat på det här sättet.

– Det har verkligen hjälpt mig. Det tycker jag är väldigt viktigt som spelare att man har den möjligheten efter matcher om det är något man vill titta på, men också om det är något som tränarna har sett och kan ta med oss. Det är viktigt för att hela tiden ta nästa steg tycker jag personligen, säger hon.

– Under match är det mycket känslor. Men man får komma hem och landa och titta på det igen, se delar som man vill förbättra.

Hur mycket tror du det hjälper er att ta er till nästa nivå?

– Jättemycket. Nu finns Rafael tillgänglig hela tiden och kan lägga ner all sin tid på oss, och på det han behöver fokusera på. Det tycker jag märks, han gör ett otroligt jobb och man får den hjälpen man behöver. Det tycker jag känns viktigt, att man kan gå till honom och veta att han har den tiden att lägga på spelare.

– Det tycker jag är jätteviktigt för att ta nästa steg och få det konkret, allting konkret, så det inte bara blir känslor.

https://twitter.com/Soccermatics/status/1502314929407377424