Häckens damer redo att sätta i gång: ”Varit en lång väntan”

Häckens tränare Robert Vilahamn.
Foto: FREDRIK AREMYR / BILDBYRÅN
Häcken ligger efter vårsäsongen på en fjärde plats i damallsvenskan.
Foto: FREDRIK AREMYR / BILDBYRÅN

Efter en tuff vårsäsong där de har halkat efter toppkonkurrenterna har ett två månader långt uppehåll mitt i säsongen inte varit optimalt för Häcken.

Men de har samtidigt fått tid på sig att spela ihop laget och är nu redo för omstarten av damallsvenskan.

– Vi ser verkligen fram emot att sätta i gång, det har varit en lång väntan, säger tränaren Robert Vilahamn.

Den 17 juni spelade Häcken sin senaste match i damallsvenskan. Då blev det en 2–1-seger mot Hammarby.

Därefter har ett långt sommaruppehåll väntat – ett uppehåll som förlängts på grund av sommarens EM-slutspel.

– Det har varit ett galet långt uppehåll. Om man tycker att försäsongen är lång så är det ingenting emot detta, säger Häckens tränare Robert Vilahamn och fortsätter:

– Nu ser vi verkligen fram emot att sätta i gång. Det har varit en lång väntan.

Laget har redan spelat två träningsmatcher. Först mot Lilleström den 23 juli där de vann med 4–0. Därefter mot Vålerenga där segersiffrorna skrevs till 3–0.

Nu på lördag väntar en tuff match mot Everton. Det perfekta genrepet inför omstarten av damallsvenskan mot Örebro nästa vecka, menar Robert Vilahamn.

– Vi har ändå haft förberedelser tycker jag. Vi har kunnat vara lediga och tränat hårt under ett uppehåll vilket inte är helt vanligt. Nu kryddar vi de förberedelserna med ett riktigt bra test mot Everton, säger han.

Varför är det så bra att möta Everton i detta skede?

– Dels för att de är ett väldigt bra lag, så klart. Det är också en bra chans för oss att spela ihop laget med de nyförvärv som kommit in under sommaren. Sedan är det också ett bra test för oss som förbereder oss bra inför höstens Champions League-kval.

Anna Anvegård får mycket beröm av sin nya tränare.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Johanna Rytting Kaneryd har lämnat Häcken för Chelsea.
Foto: HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK / HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

”Tillbaka i landslaget inom kort”

Fem spelare har anslutit till Häcken i sommar. Livia Peng, Dóra Zeller, Aivi Luik, Anna Sandberg och Anna Anvegård har alla stärkt tabellfyran inför hösten.

Där är det väl främst det sista namnet – Anna Anvegård – som sticker ut.

– Det är bara att kolla på hennes cv för att förstå vilken kvalitet hon besitter. Av det jag sett av henne tidigare och även nu på träning är jag övertygad om att hon kommer kunna gå in och bidra och göra skillnad direkt, säger Robert Vilahamn och fortsätter:

– Hon har flera egenskaper som passar i sättet vi vill spela på vilket är vad vi letat efter. Jag tror hon kommer vara tillbaka i landslaget inom kort.

Men Häcken har även tappat en av sina allra viktigaste spelare i sommar. Johanna Rytting Kaneryd skrev i förra veckan på för Chelsea.

– Klart att Johanna är en otroligt duktig spelare. Hon gav oss väldigt mycket under sin tid här och jag hade gärna haft henne kvar henne här. Samtidigt tycker jag vi har värvat bra och försökt täcka upp det hål hon lämnar efter sig, säger Robert Vilahamn och fortsätter:

– Samtidigt tycker jag det känns väldigt bra att vi kunde sälja henne. Johanna blev så pass bra här och är nu redo för den allra största scenen. Hon är ett bevis på att hårt jobb lönar sig. Hon var värd den här flytten.

I första omgången efter uppehållet väntar KIF Örebro på hemmaplan.

– Vi känner oss redo och hoppas på en bra start. Örebro hade det lite tufft i våras, men de är ett bra lag. Vi behöver vara på tårna, men vi tror och hoppas på en bra start, avslutar Robert Vilahamn.