Häcken och Rosengård spelade lika på Bravida

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

En omdiskuterad straff och bråk mot slutet.

När Häcken tog emot Rosengård i den tidiga semifinalen hemma på Bravida arena blev det minst sagt känslofyllt.

– Det är tydligt att hon får instruktioner från bänken vad hon ska göra, säger Häckens landslagsspelare Johanna Rytting Kaneryd om Rosensgårds Bea Sprung som aviserade kramp i slutet.

– Bea är 17 år så jag tror inte ens att hon vet hur man gör för att maska, säger landslagskaptenen Caroline Seger efter 2–2-matchen.

Förra året året var det folkfest på Bravida när Rosengård kom på besök.

2814 åskådare och 2–0 till Häcken.

Det var ungefär tusen åskådare färre (1886) den här måndagskvällen och redan efter elva minuter stod det klart att det även skulle bli ett annat resultat mellan klubbarna som har dominerat allsvenskan de senaste åren.

För då rullade regerande mästarna Rosengård upp Häckens högerförsvar och landslagsspelaren Olivia Schough passade in till Mia Persson som drog in 0–1 förbi Jennifer Falk i Häcken-målet.

Men bara fyra minuter senare kom kvitteringen. 

Johanna Rytting Kaneryd kom med fart in i straffområdet och sköt ett skott som Teagan Micah stoppade, men hon hann inte med på returen som Stine Larsen satte i nät.

Pricksköt vid bortre stolpen

Häcken tog efter målet över allt mer av spelet även om inget av lagen skapade några riktigt farliga chanser. 

Men knappt två minuter före halvtid fick Häcken till ett mönsteranfall. Marika Bergman Lundin drev bollen i mitten, passade Hanna Wijk som skickade den vidare i djupled till dribblingsskickliga landslagsspelaren Johanna Rytting Kaneryd. Hon sprang förbi sista Rosengårds-backen och pricksköt 2–1 vid bortre stolpen.

I andra halvlek kopplade Häcken direkt ett bastant grepp om händelserna och pressade stundtals tillbaka gästerna. Den vassaste chansen stod säsongens främsta Häcken-målskytt Filippa Curmark (fyra mål) för när hon utanför straffområdet lyfte bollen mot mål och tvingade Micah att tippa till hörna.

Efter drygt en kvart började Rosengård komma upp högre i planen. Gästerna kom också till ett par vassa chanser, bland annat utbröt närmast panik i Häcken-försvaret efter en hörna. Men bollen rensades till slut bort.

Kvitteringen kom dock. I 77:e minuten slarvade Häcken-försvaret, bollen kom till nyinsatta Stefanie Sanders som fälldes av Marika Bergman Lundin.

– I mina ögon är det inte straff, det hände utanför straffområdet. Hon ramlade utanför, jag hade ingen tanke på att domaren skulle blåsa straff, säger Marika Bergman Lundin.

Seger satte straffen i krysset

Landslagsveteranen Caroline Seger var bergsäker från elvameterspunkten och tryckte upp bollen i vänster kryss.

– Jag ser att hon blir fälld, det är antingen frispark eller straff. Jag vet inte om den är innanför. Men den tar man alla dagar i veckan, säger Seger.

Några minuter senare gjorde Häcken ett dubbelbyte som många hade sett fram mot.

Landslagsmittfältaren Elin Rubensson kom in för att göra sina första minuter efter sin skada.

Samtidigt kom en annan spelare in för att göra sina första minuter i år: Anfallaren Pauline Hammarlund som varit borta i elva månader på grund av en korsbandsskada.

På stopptid blev det väldigt irriterat när Rosengårds Mimmi Larsson blev sittande på planen och aviserade kramp.

Häcken-spelarna ville ha det till maskning. I händelsernas centrum hamnade Marika Bergman Lundin och Caroline Seger.

– Hon puttar först och då tar jag bort henne. Det blev väl lite hetsigt när dom försökte maska under slutet av andra halvlek. Det blev lite provocerande. Mimmi hade nog en känning av något slag, men när en annan spelare satte sig ner i nästa situation blev det frustrerat, säger Bergman Lundin.

”En spelare jag försvarar”

Johanna Rytting Kaneryd var en timma efter slutsignalen fortfarande irriterad på när Bea Sprung i slutet av stopptiden satte sig ner.

– Det är tydligt att hon får instruktioner från bänken vad hon ska göra. Jag tycker att det är maskning, det hör inte hemma i fotbollen. Jag blev frustrerad över att man blir påverkad av vad bänken säger i det läget, säger Johanna Rytting Kaneryd. 

Caroline Seger har en annan uppfattning:

– Mimmi är en spelare jag försvarar i alla lägen. Hon har varit skadad, kommer tillbaka och gör mycket bra för oss i dag. Det var ingen maskning på henne, då blir man irriterad när det påstås. Men jag tror inte att jag sa så mycket, det var nog bara irritation, säger landslagsveteranen.

– När det gäller Bea, som är 17 år, tror jag inte ens hon vet hur man gör, jag tror att hon också hade en känning.

Caroline Seger försökte förklara varför det blev som det blev mot slutet och kritiserade även domaren Sara Persson.

– Vi är alla vinnarskallar och vi har alla varit där, så funkar det i fotbollen. Det är domarens jobb att hålla det lugnt, det lyckades hon inte med i slutet. Det blir hetsigt. Det är domarens jobb att hålla det lugnt, säger Seger.

Många nöjda i Rosengård

I Häcken-lägret var besvikelsen stor efter att det bara blev en poäng efter det spelmässiga övertaget.

I Rosengård fanns många som var nöjda med att det blev en poäng till slut.

2–2 i den tidiga seriefinalen mellan två lag som förmodligen kommer att fortsätta jaga varandra i den allsvenska toppen.

Om en månad möts de dessutom i cupfinalen.