Häcken kan straffas efter raseriutbrotten mot Rosengård

Häckens tränare Robert Vilahamn i diskussion med delar av domarteamet efter finalen i svenska cupen mellan Rosengård och Häcken.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Rosengård vann svenska cupen efter ett omdiskuterat mål.

Spelarna i Häcken och lagets tränare var rasande efter matchen.

Nu kan klubben straffas i efterhand.

– De (domarteamet) är besvikna i hur de blir bemötta och att man tar heder och ära av dom, säger SvFF:s säkerhetsansvarige, Martin Fredman, till SVT Sport.

Det var i den 109:e minuten som Rosengård ledningen med 2–1 efter ett omdiskuterat mål i torsdagens final i svenska cupen.

Olivia Schough slog en kort hörna till Mia Persson som skickade in bollen i straffområdet. Där stod Stefanie Sanders och petade in den.

Häckenspelarna protesterade, och menade att bollen aldrig var över linjen. Men målet godkändes.

Häckens målvakt, Jennifer Falk, var tårögd efter matchen.

– Återigen ett beslut som förstör för oss när vi kämpar i 120 minuter. Det är bedrövligt.

– Jag fokuserar på att ta bollen och jag tar den innan den är över linjen. Men linjedomaren säger till mig att jag är över linjen. Jag är så jävla arg, jag kokar.

Tränarkravet: ”Ska aldrig mer döma”

Efter matchen klargjorde också Häckens tränare Robert Vilahamn att han har som princip att inte klaga på domarna.

– Problemet är att jag har svårt för människor att som tar beslut utifrån vad man gissar sig till. Om en boll är över linjen och man ser det, så fine. Men eftersom man inte vet och inte har sett det tycker jag att det är ett tjänstefel, säger han.

– Jag tycker inte att den här linjedomaren är tillräckligt bra för att döma i damallsvenskan. Jag hoppas att hon aldrig mer dömer i damallsvenskan, fortsätter han.

Fotbollsförbundet: ”Ingen hotbild”

På torsdagskvällen meddelade Svenska fotbollförbundet att säkerhetsavdelningen kopplats in för att utvärdera hotbilden mot domarteamet.

Nu kan SvFF konstatera att just hotbilden är under kontroll.

Men det är andra saker som bekymrar.

– Sedan finns det en del icke önskvärda beteenden från både spelare och ledare i samband med matchslutet. Men det är på den nivån att där får vi avvakta, dels domarrapporten som Sara (Persson, domaren) skriver själv, samt matchdelegatrapporten eftersom vi hade matchdelegat på plats. Sedan blir det fotbollens och idrottens regelverk som får avgöra vad och vem som har eventuella efterräkningar, säger SvFF:s säkerhetsansvarige, Martin Fredman, till SVT Sport.

Domarna: ”De bankar på dörren”

Han bekräftar att det handlar om verbala attacker på domartrion.

– Så är det. Sedan upplever de (domarna) själva när de är i omklädningsrummet att de bankar på dörren och upprepande kräver att få komma in. Vem som gör det får framgå av rapporten.

Fredman pratade med domaren under fredagen.

– Det hon säger är att de är trygga i att de gjort sitt jobb, och att de inte går in och gör medvetna fel, om det nu var fel – det tänker inte jag spekulera i. Men de är besvikna i hur de blir bemötta. Och att man tar heder och ära av dem på det sättet man gör efter match för att de gjort sitt jobb, förklarar Fredman för SVT Sport.