Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Häcken kan kräva omspel efter snökaoset mot Umeå

Martin Ericsson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Det var svårspelat i den allsvenska premiären i Umeå.
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Häckens sportsliga ledning är inte klar med efterspelet till snömatchen mot Umeå i söndags.

Sportchefen Martin Ericsson utesluter inte att klubben kan kräva omspel.

– Vi har respekt för att det är svårt, men vi behöver sätta oss lite till och diskutera frågan, säger han.

Snöfallet som förstörde andra halvlek av matchen mellan Umeå och Häcken orsakade reaktioner inte bara där matchen spelades.

Några svenska landslagsspelare och förbundskaptenen Peter Gerhardsson var bland de som reagerade på det som bland annat beskrevs som parodi när snön vräkte ner i Umeå.

Reagerade framför tv

Framför tv:n hemma i Göteborg satt Martin Ericsson och såg hur hans lag tog ledningen med 1–0 i den mer snöfattiga första halvleken för att tappa till 1–1 i den andra halvleken som avbröts för skottning i 70:e minuten.

– Det är klart att jag reagerade. Det var ju inte bara snö utan också en väldigt kraftig vind som gjorde det nästan omöjligt att spela, säger han.

– Det fanns stundtals inga riktiga linjer, en färgad boll kom in sent och så skaderisken på det. Det finns många saker att prata om.

Domarbasen Stefan Johannesson hävdar att inget av laget motsatte sig spel efter att planen hade skottats.

– Det var ju så stor skillnad mellan första och andra halvlek, i första var det så mycket bättre underlag. Jag tror att dom som var på plats var ganska lösningsorienterade för att matchen skulle spelas färdigt. Så upplevde vår tränare Robert Vilahamn det, säger Martin Ericsson.

Kikar på processen

Kan beslutet ha påverkats av att det är en så lång resa mellan Umeå och Göteborg?

– Jag tror inte att dom diskussionerna kom upp, man var mer uppe i annat. Men det är ju en svårighet med lag som ligger geografiskt långt från varandra. Det är många saker som ska lösa sig, svarar sportchefen.

Det som diskuteras i Häckens sportsliga ledning är mest hur det gick till när beslutet fattades att matchen skulle spelas klart.

– Hur man bemötte det på plats är viktigt, det är den processen man får kika på. Den vet vi inte riktigt hur den var. Men att det blev spel under dom omständigheterna är ju jättetråkigt, det är inte alls representativt för svensk fotboll, säger Martin Ericsson.

Driver ni frågan att det ska bli omspel?

– Det vet jag inte än. Vi har respekt för att det är svårt, men vi behöver sätta oss lite till och diskutera frågan. Matchen är spelad, vi förhåller oss till att resultatet är som det är, svarar sportchefen.

”Som klubb extremt frågande”

– Vi kommer med något kopplat till matchen, hur det blir får vi se. Men det är viktigt att vi ser över vad som har varit och hur besluten togs, vad produkten blev egentligen. Det är viktigt att vi driver frågan framåt så att det här inte händer i fortsättningen.

Marin Ericsson har bland annat ett påpekande:

– Som klubb ställer man sig extremt frågande till att Umeå har hemmamatch i första omgången. Det är rimligt att det kommer snö i slutet på mars, det borde man se till. Det finns ju inte så många norrlandslag utan att det borde gå att lösa.