Tony Gustavsson nämns som en kandidat att ta över efter Tom Sermanni Foto: Gepa Pictures/ Mario Kneisl
Tony Gustavsson nämns som en kandidat att ta över efter Tom Sermanni Foto: Gepa Pictures/ Mario Kneisl

Gustavsson kan ta över USA:s landslag

Publicerad

Tony Gustavsson kan ta över som förbundskapten för det amerikanska damlandslaget.

I går fick Pia Sundhages efterträdare, Tom Sermanni, sparken.

– Jag har fullt fokus på Tyresö och Champions League just nu. Sedan får vi se, säger Gustavsson till SportExpressen.se.

När Pia Sundhage hösten 2012, efter att ha tagit USA till sitt andra OS-guld, lämnade jobbet som förbundskapten och flyttade hem till Sverige, tog Tom Sermanni över.

Med ett år kvar till VM togs i går det oväntade beslutet att sparka honom.

– Vi kände att vi behövde gå i en annan riktning vid denna tidpunkt. Vi kommer att leta efter en ny förbundskapten omedelbart med sikte mot att nå VM, säger det amerikanska fotbollsförbundets ordförande Sunil Gulati i ett pressmeddelande.

Tillfällig ersättare

Tills vidare tar Jill Ellis över som tillfällig förbundskapten.

Förra året var USA obesegrat, men föll två gånger i årets Algarve Cup där Sverige bröt USA:s förlustfria svit på 43 matcher.

Under Sermannis ledning tog föll USA endast under de två matcherna i Algarve Cup. Han ledde laget i 24 matcher.

– Jag är besviken över att saker inte gick som det var tänkt, säger Tom Sermanni.

Efter beskedet att sparka Sermanni kom ryktena direkt i gång på Twitter om vem som ska ta över.

Ett av namnen som där nämns ofta är Tyresös nuvarande tränare Tony Gustavsson.

Hans kontrakt med klubben går ut efter den här säsongen.

"Fokus på Tyresö"

SportExpressen.se pratade med Gustavsson under den damallsvenska upptaktsträff som pågår på Berns i Stockholm.

– Jag har hundra procent fokus på Champions League-resan med Tyresö. Att jag omnämns i diskussioner att vara tränare för det högst rankade laget i världen är hedrande, förklarar Gustavsson.

Har amerikanarna tagit någon kontakt med dig?

– Som sagt; mitt fokus är på Tyresö just nu.

Han var assisterande förbundskapten till Pia Sundhage under OS i London för två år sedan – något som naturligtvis är en fördel i den fortsatta karriären.

– Jag har god relation med US Soccer och trivdes oerhört bra under tiden jag var där. Kanske framför allt med den professionella miljö som är runtomkring det laget.

– Jag har en bra resumé som tränare och jag vet att det naturligtvis är sådant klubbar och landslag tittar på när de ska anställa nytt. Kan jag dessutom lägga till en ädel valör i Champions League är det klart att det är än mer positivt.

Pia Sundhage till SportExpressen.se:

– Jag vill inte kommentera något om min förra arbetsgivare eller vem som ska efterträda Tom Sermanni.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag