Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gustavsson är nära att bli ny förbundskapten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Andreas L Eriksson

TYRESÖ. Tony Gustavsson kommer allt närmare jobbet som förbundskapten för USA:s damlandslag. Enligt uppgifter till SPORT-Expressen är Tyresötränaren ett av två namn som det amerikanska fotbollförbundet diskuterar.

- Tony har gjort ett väldigt bra jobb med Tyresö, och dessutom under en för klubben turbulent tid, säger Aaron Heifetz, presschef för USA:s landslag.

För en dryg månad sedan fick Pia Sundhages efterträdare Tom Sermanni sparken som förbundskapten för USA:s damlandslag.

Sedan dess leds amerikanskorna tillfälligt av Jill Ellis.

I en intervju med amerikanska tv-kanalen NBCSN gjord i början av april menade anfallaren Alex Morgan att Tony Gustavsson är hennes favorit till att bli ny förbundskapten:

- Han var med oss under OS och jag tycker att han verkligen hjälpte oss att vinna guldet. Ju tidigare det blir klart desto bättre, så att vi kan fortsätta våra förberedelser inför VM-kvalet i oktober.

Enligt uppgifter till SPORT-Expressen har Gustavsson varit i USA för samtal. Han och Ellis är de som ligger närmast till att få det prestigefulla jobbet.

Ett namn som också tidigare diskuterats är Tony DiCicco, som ledde amerikanskorna 1996-99 och tog OS-guld i Atlanta 1996.

Ska vara klar i maj

Sunil Gulati, ordförande för USA:s fotbollförbund, har till amerikanska medier förklarat att den nya förbundskaptenen ska vara klar i mitten av maj.

Tony Gustavsson, som har kontakt med Tyresö året ut, har hittills kategoriskt vägrat att kommentera ryktena.

Efter gårdagens match mot Örebro (seger med 3-0) var han lika fåordig, men förklarade:

- Efter Champions League-finalen 22 maj ska jag berätta hur min framtid blir. Till dess vill enbart fokusera på matchen i Lissabon utan att det bli något energiläckage.

"Är intresserad"

Jill Ellis säger till amerikanska ESPN:

- Jag har pratat med det amerikanska fotbollförbundet, och jag är definitivt intresserad av att ta jobbet som USA:s förbundskapten.

SPORT-Expressen har sökt Sunil Gulati utan resultat, men presschefen för det amerikanska damlandslaget, Aaron Heifetz säger:

- Tony har gjort ett väldigt bra jobb med Tyresö och dessutom under en för klubben turbulent tid.

Press tror på Gustavsson

Tyresös tre amerikanskor var alla på plats i går på Tyresövallen efter landskamp mot Kanada i torsdags, men medan Christen Press och Meghan Klingenberg spelade fick Whitney Engen vila.

Press har i SPORT-Expressen tidigare förklarat att hon gärna ser att Gustavsson blir ny förbundskapten.

Efter matchen mot Örebro vidhöll Press att det är Gustavsson som är hennes favorit.

- Chansen är stor att vi får en svensk som förbundskapten. Tony är med på listan, det vet jag, konstaterar Press.