Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grabus: ”Vi måste göra Djurgården frustrerade”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Adelisa Grabus, 24, gjorde 25 mål och var en av AIK:s bästa spelare när laget vann elitettan. 

Men en ny roll har gjort att forwarden haft en tuff inledning på säsongen. Nu vill fjolårets skyttedrottning vända på det i årets första derby i damallsvenskan. 

– Det blir alltid snack om ett lag vinner över det andra och vi vill vara den positiva snackisen, säger Grabus. 

Efter en riktig succésäsong i elitettan med 24 vinster på 26 matcher kvalificerade sig AIK återigen för spel i damallsvenskan. 

 En lång väntan var äntligen över och återkomsten i fotbollens finrum var ett faktum.

Men inför säsongen har experterna placerat nykomlingarna långt ner i tabellen. En del tror att sejouren i damallsvenskan bara blir ett år lång. 

– Vi var välmedvetna redan innan säsongen att det kommer bli tufft och vi vet att många tippar ner oss. Det blir en morot att bevisa för andra att vi inte kommer åka ur, säger Adelisa Grabus och fortsätter: 

– Sen är vi medvetna om att vi inte är ett topplag och jag tror det är väldigt viktigt att vi förstår vart vi ligger. Så det är inga höga förhoppningar vi får ha, utan vi kämpar för att hålla oss kvar. 

”Tycker vi gjort bra matcher”

Adelisa Grabus stod för smått otroliga 25 fullträffar i AIK-tröjan i fjol – en tredjedel av lagets totala målskörd. 

Men efter två matcher i damallsvenskan är det noll på målkontot för Grabus och AIK har skrapat ihop en poäng.

I premiären blev det oavgjort borta mot Växjö, trots två straffar emot sig. Men när det var dags att kliva ut på Skytteholms IP var det ett snöpligt självmål som fällde avgörandet. 

– Det är många som är rätt oerfarna på den här nivån och det har varit nerver och lite individuella misstag. Men jag tror att ju längre säsongen går så kommer de här misstagen försvinna, det är ett förbättringsområde. 

Hur ser du på din roll i och med att ni kommer få försvara mer mot i elitettan? 

– Jag skulle säga att jag har haft en tuff inledning på säsongen. Jag får inte riktigt spela där jag är som bäst heller. Det är nytt spelsystem och det gäller att anpassa sig utifrån det, och jag tror att jag kommer komma in i det så fort jag börjar förstå mer vad jag ska göra. Det är ju andra roller mot vad det var förra året.

Tror du att det kommer bli bättre eller saknar du din gamla roll?

– Jag skulle säga att jag längtar tillbaka till min toppforward-position. Men de har ett spelsystem de tror på och då är det bara att anpassa sig.

”Alltid speciellt med derbyn”

I årets upplaga av damallsvenskan finns det tre Stockholmslag. Det är första gången på tio år som AIK, Djurgården och Hammarby samtidigt spelar i Sveriges högsta serie. 

Det innebär också sex Stockholmsderbyn under säsongen. 

På söndag är det dags för det första när AIK gästar Djurgården på Stockholms stadion. 

– Det är alltid speciellt att spela ett derby så klart, för min del har jag inte lagt fokus på att det är ett derby utan försöker tänka att det är en vanlig match. Jag tror att det är många som gynnas av det i vårat lag – att bara fokusera på att det är en match. 

– Sen är det så klart roligare och du har en mer exalterad känsla att spela mot lag du har en relation till. Och vi satsar absolut på att vinna varje derby. Det blir alltid lite snack om ett lag vinner över det andra och vi vill vara den positiva snackisen i det här.

Vad blir viktigt mot Djurgården? 

– Vi måste göra dem frustrerade, inte låta dem spela igenom oss och vara noggranna i anfallsspelet när vi får chanser. Jag tror det blir bra och jag tror faktiskt vi tar tre poäng.