Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Går det dåligt för oss? Hur dåligt går det för AIK då?”

Julia Walentowicz
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
AIK:s Remy Siemsen
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Hedvig Lindahl
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Djurgården har inte vunnit på sju matcher i damallsvenskan.

– Om folk tycker det går dåligt för oss, hur dåligt går det för AIK då? frågar sig Julia Walentowicz.

Inför derbyt berättar 21-åringen också om psykologhjälpen som tog henne tillbaks till planen, supporterskap och stödet till Hedvig Lindahl.

– Jag är så taggad, det är så mycket spänning och det ska bli kul. Jag längtar bara tills matchen drar i gång, säger Walentowicz.

Regnet tilltar på Stadion och Djurgården har precis gjort sin sista träning inför söndagens derby mot AIK.

I våras vann blåränderna med övertygande 4-2 i Solna och var inne i en positiv trend.

Inför höstens möte med stadsrivalen är läget annorlunda.

Djurgården har inte vunnit på sju matcher i damallsvenskan och har lämnat mitten av tabellen för en tiondeplats.

– Så klart är det jobbigt. Man är en vinnarskalle och vi har en vinnarmentalitet i laget så det är jobbigt. Men som ung spelare, tänker jag i alla fall att man lär sig från varje period. Jag som har varit med i Djurgården i många säsonger där det verkligen har gått upp och ner vet att man måste älska den situationen och se ”vad kan jag lära mig här?”. För annars tar man sig inte ur det, säger Julia Walentowicz.

Hur är stämningen i gruppen nu?

– Fortfarande bra, alla är väldigt målmedvetna och det har utmärkt den här gruppen från andra lag jag har varit i. Vi är väldigt målmedvetna och alla samlas och kommer samman. Det är väldigt viktigt när det går tungt, att man har varandras rygg.

”AIK är supersvaga – vi tackar och bockar”

Nu har Djurgården chansen att vända den negativa trenden mot AIK. Ett AIK som ligger sist i serien och spelar för att rädda det damallsvenska kontraktet.

– Om folk tycker det går dåligt för oss, hur dåligt går det för AIK då? Jag kan tänka mig att där är det en desperation i gruppen, det är många ledare som har lämnat och så. Det ska bli jättekul att möta dem.

Som djurgårdare, hur är det att möta AIK i det läget de är i?

– Ännu roligare att vinna i det läget skulle jag säga. Man ler alltid när det går dåligt för de andra Stockholmslagen. Så klart vill jag ha alla tre Stockholmslagen uppe i allsvenskan, det är bra för Stockholmsfotbollens framtid.

– Men inför matchen i morgon då är jag helt säker på att vi kommer gå med vinst och de är supersvaga nu, vi tackar och bockar för det.

För att hantera sin egna tyngre tid tar Dif hjälp av en idrottspsykolog.

– Det har betytt jättemycket. Vi tränar varje dag på planen, men huvudet är också med ute på planen och det behöver minst lika mycket träning. Så det är fantastiskt att vi är i en så stor förening som har möjligheten och ekonomin att kunna ge oss en idrottspsykolog som både erbjuder gruppsamtal men också individuella samtal. Återigen, unga spelare behöver all träning man kan få så tacka Djurgården för det, säger försvararen.

Hur har det hjälpt dig?

– Jag hade en jättetuff säsong förra året med väldigt många mentala utmaningar och mycket bänktid och inte speltid. Där vände jag mig till klubben och kände att jag behövde stöd och samma dag fick jag det stödet jag behövde och jobba utifrån det.

Stödet till Hedvig Lindahl efter kritiken

Det slutade i en stark höst för Julia Walentowicz som har fått mer speltid den här säsongen och noterats för 18 matcher.

– Det är bra att vi har den möjligheten och bra att vi har de personerna i föreningen som förstår att finns ett värde att ha mental träning också.

21-åringen har ett stort leende på läpparna när hon berättar om den här säsongen.

– När jag är på planen och speciellt här på Stadion med alla supportrar då är jag hemma. Det är här jag ska vara. Och även om det går tungt nu och det är jobbigt, så är Djurgården mitt hem och här på Stadion – det är min plats, det är min roll i livet. Jag har hittat rätt.

Walentowicz är inte bara spelare i Djurgården, hon är djurgårdare sen barnsben.

När nyförvärvet Hedvig Lindahl kritiserades för sina uttalanden om klubben och svensk supporterkultur har den yngre lagkamraten gett sin syn på klubben och dess supportar.

– Jag har bara berättat om hur det har varit, hur fantastiskt det är och att ha de här supportrarna....

Hon avbryter sig själv och fortsätter:

– Jag är ju också en supporter! Jag går också på alla matcher, om det är hockey eller herrarna. Det är en enorm gemenskap och egentigen bara visa den. För man behöver bara känna den i en sekund. Att det är så fantastiskt att ta del av något som är större, att klubben är så enorm och det är så mycket fantastiska supportrar.

– Vi gör det här tillsammans.

Hur har ni stöttat Hedvig Lindahl?

– När man är i ett lag, och framför allt när man är djurgårdare då ingår alla spelare, de som jobbar med laget och supportrar i djurgårdsfamiljen. I en familj måste man prata med varandra, finnas där för varandra och visa vad som kanske är rätt och fel för man begår misstag men så länge man finns där och fångar upp varandra.

– Det här är en spelare i mitt lag och hon är en del av Djurgården nu, då måste vi stötta varandra.