Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Första gången på ett tag som jag kände mig lycklig”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hayley Dowd gjorde 33 mål på 26 matcher i elitettan 2019.

Damallsvenska klubbar ringde, men amerikanskan stannade kvar en säsong till i Morön.

Varför då?

– Det var första gången på ett tag under min karriär jag kände mig lycklig, säger anfallaren som inför årets säsong valde Djurgården.

Många höjde på ögonbrynen när Hayley Dowd valde att trä på sig Moröntröjan även 2020. Att anfallaren som gjort löjligt många mål i elitettan tackade nej till allsvenska klubbar och fortsatte välja livet i Skellefteå.

Själv har hon aldrig ångrat det valet.

– Jag tror att det året jag gjorde alla de där målen var första gången på ett tag under min karriär jag kände mig lycklig, i alla aspekter. Jag kände mig lycklig utanför planen, jag kände mig lycklig på planen, de spelade mig i den position jag älskar mest. För mig kändes det ganska dumt att lämna ett ställe där jag trivdes så bra. Det är ibland svårt att flytta tvärs över världen, så jag ville fortsätta, säger 26-åringen.

Hon medger att telefonen började ringa i takt med att målen kom.

– Jag vet inte, något kändes rätt med Morön och jag tyckte att klubben hade mycket potential och vi kunde sluta mycket högre upp, vilket vi gjorde. Så jag har aldrig ångrat att jag stannade för vi hjälpte få upp klubben rätt högt upp och det gjorde mig glad.

Ja för visst gick det bra. Morön som 2019 var nykomlingar och mest spelade om överlevnad seglade förra året upp i toppen.

”Den största staden jag har bott i”

Men AIK och Hammarby var till sist numret större. Och när säsongen var över valde Dowd att lämna Skellefteå för Stockholm och Djurgården.

– Det kändes som en bra förändring, allt från fotbollen till att bo i en större stad. Jag får kliva ur det jag är trygg med på alla plan, jag tycker att ska man göra det kan man lika gärna göra det 100 procent, säger hon.

Hur trivs du i Stockholm?

– Jag gillar det, det är lite annorlunda mot vad jag är vann vid. Det är förmodligen den största staden jag har bott i. Jag gillar det än så länge.

– De senaste åren kunde jag bara ta min cykel och det fanns en väg att ta sig in till stan och en väg att ta hem från stan. Jag tycker det är kul att jag varje dag går utanför min lägenhet och hittar ett nytt ställe att äta på, något nytt att göra.

Hon kommer till ett lag som gått tungt de senaste säsongerna, och saknat en renodlad målskytt. Hayley Dowd känner pressen att leverera.

– Jag tror att alla anfallare har den pressen på sig själva redan. Det är ingen dålig grej. Jag ser bara framemot att vara på planen och spela i en mer konkurrenskraftig liga och se hur jag hanterar det.