Med åtta SM-guld sedan på de senaste 13 åren är FC Rosengård den största maktfaktorn i damallsvenskan. Trots att laget vunnit serien tre av de fyra senaste åren lyfts ofta ett varningens finger för att utmanare som exempelvis Häcken och Hammarby är på väg ikapp. Själv vill de gärna ta sig både dit och förbi.
Rosengård gör sitt yttersta för att fortsätta prenumerera på Kronprinsessan Victorias pokal. Att värva Emma Jansson och Emilia Larsson från Hammarby är ett sätt att förbättra sina förutsättningar dubbelt eftersom det både stärker det egna laget och försvagar konkurrentens.
Tillvägagångssättet är inte nytt. Inför 2022 värvades Sofie Bredgaard från Linköping och Halimatu Ayinde från Eskilstuna. 2021 hämtades Loreta Kulashi från Eskilstuna, Gudrun Arnadottir från Djurgården, Ria Öling från Växjö, Olivia Schough från Djurgården och Emma Berglund från Kopparberg/Göteborg.
För Berglund var det andra gången hon valde att ansluta till Rosengård. Den första var 2015 då hon kom från Umeå. Hon tycker det är helt i sin ordning att ambitiösa spelare från andra damallsvenska lag väljer att flytta till Malmö. Många faktorer påverkar och lockar.
Sportslig framgång är en.
– Man vill vinna, konstaterar mittbacken.
Tre faktorer som lockar
Samtidigt är inte titlarna allt, åtminstone inte för Berglund.
– Klubben har en familjär känsla och den står för mycket mer än bara A-lagets framgångar. Klubben bidrar mycket i samhället och för mig var det kanske det som lockade allra mest. För mig betyder det mycket att man kan känna stolthet över klubben man är i.
– Det är kanske inte så många som vet om vilka sociala projekt klubben jobbar med.
Hon lyfter fram tre av dem som gör viljan större att spela för FC Rosengård:
– ”Football for life” som finns i Sydafrika där man ser till att tjejer får spela fotboll och få ett större utrymme i ett samhälle där det inte alltid är okej för tjejer att spela fotboll eller gå i skolan.
– Boost, ett projekt som hjälper ungdomar att komma ut på arbetsmarknaden.
– Tim Bergling Foundation som jobbar för att förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga.
Skulle Rosengård kunna locka fler bra spelare om de sociala projekten gjordes mer synliga?
– Kanske. Men det är också en fråga om vilka resurser man har. Rosengård har inte den största organisationen.
Emilia Larsson: ”Ett bra fönster att synas i”
Utöver sportsliga framgångar och sociala projekt finns fler anledningar till att konkurrenternas spelare ofta hamnar i FC Rosengård, säger Berglund.
– Det är en klubb som vill spela en attraktiv fotboll där det kanske inte bara behöver gå på omställningar och rensningar från eget straffområde. Det har varit mer finlir och det lockar många spelare som är bra individuellt. Rosengård har också varit en språngbräda för många spelare som gått från allsvensk fotboll till att spela i topplag ute i Europa. Det är ett bra fönster för spelare att synas i.
Tillsammans med lagkamraten Emma Jansson valde Emilia Larsson i vintras att lämna Hammarby för att fortsätta sin satsning i FC Rosengård. Hon stämmer in i flera av Emma Berglunds analyser kring varför klubben så ofta lyckas få etablerade spelare att flytta till Malmö.
– Jag har alltid sett Rosengård som ett lag som spelar jävligt bra fotboll. Det finns otroligt bra fotbollsspelare och bra förutsättningar här. Jag kommer hit för att få en så bra träningsmiljö som möjligt. Jag vill utvecklas, säger Larsson.
Under stora delar av den 24-åriga mittfältarens uppväxt har FC Rosengård varit den damallsvenska dominanten. Det, och inställningen till hur fotboll ska spelas, bidrog till klubbytet.
– Det är klart att Rosengård har någon form av respekt med sig efter allt som klubben åstadkommit. Jag tittade också på hur de har spelat och om det är något som skulle kunna passa mig. De har spelat en väldigt rolig fotboll väldigt länge så ja, spelsättet lockar och är viktigt, säger Emilia Larsson.