Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mardrömmen: Gör självmål i premiären

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Drömstart för mästarna. Mardröm för nykomlingarna. 

Fyra minuter var allt BK Häcken behövde i den damallsvenska premiären mot Hammarby. Självmålet blev matchens enda och gav SM-guldvinnarna en smakstart på säsongen. 

– Det kändes som en typisk premiär, vet inte om det var nerver. Det kändes lite skakigt från vår sida, säger Häckens Filippa Curmark. 

I fjol slutade Hammarby tvåa i Elitettan och tog klivet upp i damallsvenskan samtidigt vann Häcken SM-guldet. 

Under söndagen ställdes lagen mot varandra i den damallsvenska premiären på Kanalplan i Stockholm. 

Och det var mästarna som tog kommandot direkt. Ett frenetiskt Häcken satte högsta fart från början medan Hammarby visade premiärnerver. 

Redan efter tre spelade minuter hade Häcken haft två hörnor. Och när den tredje skulle slås så kom också säsongens första mål för mästarna.

Om än med lite hjälp på traven. 

Anna Ciski tog hörnan från vänster som nyförvärvet Fanny Hjelm oturligt nådde högst på och nickskarvade förbi veteranen June Pedersen som hade första stolpen och ställde Anna Tamminen i Hammarbys mål. 

0–1 till de regerande mästarna direkt och en ordentlig kalldusch för nykomlingarna.

– Det är klart att vi hade velat hålla 0-0 mycket längre, speciellt när vi märker att vi kan stå upp bra mot dem. Vi står på rätt yta och det är bara olyckligt att den går in, det är sånt som händer, säger Hammarbys Alice Carlsson. 

Hemmalaget växte in i matchen

– Det kändes som en typisk premiär, jag vet inte om det var nerver. Det kändes lite skakigt från vår sida, säger Filippa Curmark och fortsätter: 

– Samtidigt är Hammarby nykomlingar och vill väldigt mycket. Vi kommer hit och har mycket press på oss som mästare och att vi ska vinna matchen enkelt. 

När den värsta anstormningen från de svenska mästarna hade lagt sig växte Hammarby in i matchen. 

Och de var inte ofarliga. 

Efter att Madelen Janogy sprungit sig fri på vänsterkanten hittade hon Emilia Larsson som spelade snett inåt bakåt men trots en framstörtande Ellen Wangerheim vid mål fick hon se bollen precis gå förbi. 

Det var också ovan nämnda trio tillsammans med Emma Jansson som skapade oreda i Häckens trebackslinje anförda av Emma Kullberg matchen igenom.

”Det var jätteskönt”

Framåt för Häcken var det framför allt landslagsspelarna Stina Blackstenius och Pauline Hammarlund, som när Hammarby tvingades gå fram, erbjöds stora ytor. 

Trots att Blackstenius frispelades i mitten av den andra halvleken, rundande målvakten Tamminen så blev det inga fler mål. För i samma sekund som Häckenforwarden skulle rulla in bollen i ett tomt Bajenmål dök lagkaptenen Alice Carlsson upp och blockerade. 

– Jag ser att hon får den för långt ifrån sig och lyckas rädda den, och det var jätteskönt, säger Carlsson.

Men de regerande mästarna kunde trots det inkassera säsongens första trepoängare. 

– När man är ett vinnande lag så lyckas man alltid vinna på något sätt, och det visar vi i dag även om allt inte stämmer så vinner vi och det är det viktigaste i fotbollen. Sen hur vi vinner är lite skit samma, så känns det, säger Curmark. 

I Hammarby var det besvikna miner efter förlusten. 

– Jag tycker vi förtjänar en poäng efter den här matchen. Det är så klart jättesurt att förlora, det ska jag inte ljuga om, säger Alice Carlsson.